5 načina kako možete Mariju štovati i nasljedovati u svakodnevnom životu

štovati i nasljedovati

Svibanj je oduvijek bio moj omiljeni mjesec. Možda je to povezano s činjenicom da mi je rođendan u svibnju, no oduvijek volim taj mjesec. U mom rodnom gradu u Pennsylvaniji, svibanj je mjesec u kojem konačno nema opasnosti od snijega i proljeće se uistinu počinje pokazivati u svom punom sjaju. Vrijeme postaje toplije i dani se ponovno mogu provoditi na otvorenom. To je mjesec ljepote i radosti. Svibanj je također prekrasan i radostan mjesec za nas katolike jer je mjesec pobožnosti našoj Blaženoj Majci Mariji.

Otkada sam sama postala majka, još više smatram da je pobožnost Mariji neophodan dio mog duhovnog života. Od Nje možemo mnogo naučiti o tome kako živjeti svoj poziv i toliko toga možemo dobiti u svome odnosu s Njom. Povodom slavlja ovog Marijinog mjeseca, evo nekoliko ideja kako je, kao majke, možemo štovati i nasljedovati u svakodnevnom životu.

1. Nesebično služite svojoj obitelji

Lako nam je zaboraviti kako je Marija veći dio života jednostavno provela kao supruga i majka. Brinula je o Isusu kao novorođenčetu, djetetu i tinejdžeru, kuhala je i brinula o kućanstvu te je služila svojoj obitelji i prijateljima. Marijin život je svjedočanstvo činjenice da naizgled obični poslovi uistinu proslavljaju Boga ako se vrše nesebično. Mi kao žene i majke dijelimo Marijin poziv, stoga je nasljedujmo obavljajući dnevne dužnosti bez mrmljanja, već u zahvalnosti što nas je Bog toliko volio da nam je podario naše muževe i djecu kako bismo im mogle služiti.

2. Prepustite svoje majčinske brige Bogu

Kao majkama, lako je dopustiti brizi da nas obuzme. Uvijek mislimo o svojim obiteljima i što je za njih najbolje. Neprestano brinemo o svojoj djeci, razmišljamo – odgajamo li ih ispravno, kako im ide u školi, razvijaju li zdrava prijateljstva, jesu li sigurni i donose li dobre odluke kada mi nismo u blizini te o mnoštvu drugih briga. Gotovo je sigurno kako je i Marija imala takve brige. Kod prikazivanja Isusa u Hramu Šimun je prorekao kušnje, koje su čekale Nju i njeno maleno dijete, ovim riječima:

„Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca.“

(Lk 2,34-35)

Pa sada vi pričajte o brigama! No, Marija nije dala da je strah obuzme, umjesto toga vjerovala je Bogu i Njegovoj volji za svoj život i život svoga Sina. Položimo i mi svoje brige pred Gospodina i vjerujmo Njegovoj volji za nas i naše obitelji.

3. Hvalite Boga zbog svojih blagoslova

Marijina je pjesma hvale, Veliča (Lk 1,46-55), savršen prikaz toga kako je proživljavala svaki dan – u slavljenju i zahvaljivanju Bogu za sve. Prepoznala je Božje blagoslove i „u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“ (Lk 2,19). Marija je uvijek bila u skladu s dobrom koje je Bog činio u njenom životu i u stalnom stanju slavljenja i zahvaljivanja. Koliko se često usredotočujemo samo na negativne aspekte vlastitog života? Danas pogledajte sve čime vas je Bog blagoslovio, i zadajte sebi zadatak da Mu kroz svaki dan, istinski, od srca zahvaljujte poput Marije.

4. Dostojno nosite boli, frustracije i razočaranja.

Marija je pretrpjela mnogo boli i tuge u svom pozivu kao Isusova Majka, a najviše kada je gledala nepravedno raspeće i smrt svoga Sina. Stajala je po strani kada je njen Jedinorođenac bio ponižen, pretučen i kada mu je oduzet život. No, nikada se nije istresala ili tražila osvetu, već je radije nosila Sinovu bol kao vlastitu i prinosila je svoju duboku tugu pred Oca. Pokušajmo šutjeti o svojim patnjama, razočaranjima i neprilikama. Umjesto da se žalimo na njih, radije ih ujedinimo s Marijinom tugom i prinesimo ih pred Gospodina za spas duša.

5. Gledajte Mariju kao svoju Majku

Kada je Isus umirao na križu, darovao je vlastitu majku (Iv 19,26-27). Dao nam je Mariju kao našu duhovnu majku i vjerovao joj je da će nam pomoći rasti u svetosti te da ćemo kroz Nju postati bliži Njemu. Marija voli svakoga od nas kao vlastito dijete i želi da dođemo k Njoj kao što bismo došli vlastitim zemaljskim majkama. Od danas postavite sebi zadatak da razvijete odnos s Njom – razgovarajte s Njom, tražite njen zagovor i tražite njenu utjehu kao što tražite utjehu svoje zemaljske majke. Odnos s Marijom je nevjerojatno snažan i ne postoji nitko tko bi nam mogao bolje pomoći na našem putovanju kroz majčinstvo.


Kitty Marcenelle – Catholic Mom
Prevela: S.Š.
Foto: Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.