Kako odagnati strah od Isusova drugog dolaska

Kako odagnati strah od Isusova drugog dolaska

Primamljivo je bojati se Isusova drugog dolaska. Isus će ponovno doći i suditi zemlji i upravo ta činjenica može prouzročiti strah kod mnogih ljudi.

Ključ je u prihvaćanju njegovog prvog dolaska

Ključ za odagnati strah od Isusova drugog dolaska jest potpuno prihvatiti Njegov prvi dolazak.

Sv. Augustin objašnjava ovu ideju komentarom na Psalam 95:

Došao je prvi puta i doći će ponovno. Prilikom svog prvog dolaska, njegov vlastiti glas je objavio u evanđelju: I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim… Što je pod tim mislio? Nije li mislio da će Gospodin doći u budućem vremenu kada će se svi narodi zemlje udarati u grudi od tuge? Prethodno je došao kroz propovjednike i ispunio je cijeli svijet. Nemojmo se opirati njegovom prvom dolasku, da se ne bismo bojali drugog.

Način na koji pristupamo Isusovu drugom dolasku izravno je povezan s načinom na koji vidimo Boga u sadašnjem vremenu. Ako Isusa sada volimo cijelim srcem, ne bismo trebali imati razloga za strah kada Isus ponovno dođe.

Strah zamijenimo radosnim iščekivanjem Isusova drugog dolaska

Onaj koji je bez tjeskobe čeka dolazak svoga Gospodina bez straha. Jer kakva je to Kristova ljubav bojati se njegova dolaska? Braćo, ne moramo li se crveniti od straha? Volimo ga, a ipak se bojimo njegova dolaska. Jesmo li zaista sigurni da ga volimo? Ili volimo više svoje grijehe? Stoga, mrzimo svoje grijehe i ljubimo onoga koji će izreći kaznu za njih. On će doći, htjeli mi to ili ne. Nemojte misliti da, zato jer ne dolazi upravo sada, neće uopće doći. On će doći, ne znate kad; i pod uvjetom da vas nađe pripremljenima, vaše neznanje o vremenu njegova dolaska neće vam se zamjeriti.

Trebali bismo se veseliti drugom Isusovu dolasku na kraju vremena ili barem na kraju našega zemaljskog života. Naša srca trebaju težiti vidjeti Isusa i biti s njime za cijelu vječnost. Ako u našim srcima imamo bilo kakav strah od Isusa, trebali bismo pogledati unutar sebe i vidjeti što je to što nas i dalje privlači ovoj zemlji ili našim grijesima.

Pozdravimo Isusov prvi dolazak kako Njegov drugi dolazak ne bi stvarao nikakav strah u našim srcima.


Philip Kosloski – Aleteia
Prevela: Katarina Zarinikijević
Foto: Jon Mcnaughton – WikiArt

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!