Sveta Obitelj – likovi božićnih jaslica i niz njihovih životnih lekcija

Marija i dijete isus, Pastiri i Anđeli, sveta obitelj -

Kao kršćanima, advent nam je dobro poznat kao vrijeme iščekivanja, no zapravo je cijeli naš život jedno dugo vrijeme iščekivanja. Posebice iščekujemo posljednji advent – posljednji Kristov dolazak na koncu vremena. Svaki advent pruža nam priliku da se zaustavimo i svojevoljno usredotočimo na ono što bismo svakodnevno trebali raditi – pripremati se za dolazak Isusa Krista. Kako provodimo vrijeme dok ga iščekujemo?

Obratimo pažnju na likove božićnih jaslica jer bismo se njima mogli baviti čitav život. Možemo otkriti ljepotu uranjajući u misterij velike božićne priče kroz iskustvo dinamičnih likova koji se u njoj nalaze – Josipa i Marije, Djeteta Isusa, pastira, anđela, mudraca i, u cjelini, Svete Obitelji. Svaki od ovih likova može nas naučiti životnu lekciju o tome kako provesti život pripremajući se kako za Kristov dolazak ovoga prosinca, tako i za vlastitu smrt i Kristov dolazak na koncu vremena.

U prošlim  člancima istražili smo lekcije za život koje možemo naučiti od Blažene Majke i Djeteta IsusaMudraca i svetog Josipa te pastiria i Anđela. Nastavljamo s nekoliko životnih lekcija kojima nas uči Sveta Obitelj.

Sveta Obitelj: spasenje i ljubav

Evo nas ispred Svete obitelji, središnjeg lika u ovom  velikom slavlju i pripovijesti o Isusovom rođenju, s kojima se kao članovi nečije obitelji možemo blisko poistovijetiti.

Poznato je što papa sveti Ivan Pavao II. piše u Familiaris Consortio: „Budućnost svijeta i Crkve prolazi kroz obitelj. Za većinu nas, obiteljski život uobičajeno je sredstvo našeg posvećenja – način na koji živimo našu svakodnevicu kod kuće s našim supružnicima, djecom, braćom i sestrama, unučadi može se pretvoriti u stube prema vječnosti.“

Zapravo, drugim riječima, prva pouka Svete obitelji za naš život je spasenje.

Dr. Scott Hahn to objašnjava na ovaj način: „Spasenje dolazi putem života obitelji – Svete obitelji. Svatko od nas može se ugledati na Svetu obitelj kao primjer vjerodostojnog  života u kontekstu obitelji, kao odgovor našem pozivu da živimo  Evanđelje u vlastitom domu, da rastemo u svetosti u malim stvarima  kao pojedinci, kao par, kao obitelj – nasljedovanje Svete obitelji daje nam radost i smisao kojim bojimo svoje dane.  Ovo duhovno vodstvo naših obitelji (Božja je želja da postanemo duhovne glave i srca) prema divnim primjerima  koje imamo u Josipu i Mariji –  to je ono za što smo stvoreni.“

Biskup James Conley piše u predgovoru knjige Head & Heart: „Stvoreni smo za život u obitelji. Biti stvoren na Božju sliku znači biti stvoreni za obiteljski život  –  dijeljenje i plodnu ljubav.“

Sljedeće što nas Sveta Obitelj uči jest: ljubav

Najvažnija značajka koju izražavamo kao vođe naših obitelji želja je da ispunimo naše zvanje da ljubimo. Sveti Josip, i na poseban način Blažena Djevica Marija i Isus, bili su eksperti u ljubavi.

Naše zvanje  žena i muškaraca, supruga i supružnika, majki i očeva kao duhovnih vođa naših obitelji je ljubiti  – ljubiti Boga cijelim srcem, umom, duhom, snagom i ljubiti svoje obitelj s namjerom da u svima vidimo Božji odraz. Upravo to je ono što jaki duhovni vođe čine – ljube.

Sveta obitelj predstavlja ovaj model ljubavi i duhovnog vodstva na jedinstven i prekrasan način.

Ovog došašća ohrabrimo se poukama za život likova iz Isusovog rođenja. Malo po malo, korak po korak učinimo naše domove mjestima gdje cvjeta svetost, ne samo kroz ovo došašće i božićno vrijeme, već tijekom cijele godine.

Pouka Svete obitelji za došašće: Većina nas putuje prema svetosti po obiteljskom životu.Kao Sveta obitelj, ispunimo naše zvanje da ljubimo.


Katie Warner – Catholickatie.com
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Unsplash.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.