Sveti Antun je bio utočište moga slomljenog srca

sveti antun

Bog poznaje našu vjeru. Njemu je znana svaka naša misao i skrivena želja. On nas čita poput knjige, osjeća žar našeg srca i predanje. On zna što nam je potrebno.

Sveti Antun – zagovornik za pomoć kod izgubljenih stvari

Na putu mojeg obraćenja u kojem me nosio upravo taj žar vjere stajao je i jedan dragi svetac, poznat cijelome svijetu najviše po tome što pomaže u pronalasku izgubljenih stvari – sveti Antun od milja zvan sv. Ante. Iako sam ga i ja puno puta prije i kasnije molila za pomoć pri pronalasku stvari, ovaj put učinio je da pronađem svog budućeg muža kojeg sam, zapravo, na neki način smatrala izgubljenim.

Danas, dok razmišljam o sv. Anti, sjetim se priče o tome kako je zapravo baš on postao zagovornikom za pomoć kod izgubljenih stvari. Naime, u njegovom je samostanu bio jedan mladi redovnik koji je odlučio napustiti svoje mjesto te je pri izlasku iz samostana ugledao knjigu psalama koja je pripadala fra Antunu. Mladić ju je uzeo sa sobom jer su knjige u to doba bilo vrlo rijetke i stoga vrlo vrijedne te je mislio kako će je dobro unovčiti. Fra Antunu je knjiga bila mnogo vrjednija od bilo kakvog novca jer je sadržavala i neke njegove bilješke. Još više od toga fra Antun je htio da se mladić vrati u redovništvo te je svim žarom molio Gospodina da se mladi redovnik vrati, a ako već bude tako da bi volio da sobom donese i njegovu knjigu.

Radost obraćenja i gašenje dugogodišnje veze

U to vrijeme nisam bila neki školski primjer vjernika po člancima Katoličkog katekizma. Krunicu nisam znala moliti, znala sam izmoliti deseticu bez otajstva. Sad mi se to čini dijelom smiješno, dijelom i na sramotu, ali moja je vjera bila itekako snažna. Ne samo vjera, već istinsko povjerenje u Boga i predanje Njegovim planovima. S Bogom sam bila u svojim mislima svakog trenutka svakoga dana. Stalno sam razmišljala o Njemu i molila ga razgovorom srca.

Oduševljena novim spoznajama, osjećala sam se kao da nisam hodala po tlu, lebdjela sam laganim korakom, a srce je radosno poskakivalo. Tako je bilo unutra. Ipak, bila sam u pomalo nezavidnoj situaciji ostavši „sama“ nakon 10 godina neuredne veze tijekom koje me Bog pozvao natrag na pravi put. Hvala Mu i slava.

Ponovo na pragu slomljenog srca

Sv. Ante bio mi je jako blizak u duši, bez nekog posebnog razloga, a i odlazak na Misu u samostan posvećen njemu bio je pravi užitak duši i ugoda oku. Ispred crkve nalazio se (i danas također) njegov kip gdje sam se svaki put zaustavila u kratkoj molitvi. A molitvi i nakana nije nedostajalo, pogotovo što sam se našla usred jednog prijateljstva koje je moglo postati i nešto više. Međutim, kako je Bog tada slagao svoje planove na način jedino Njemu znan, često bih se osjećala povrijeđenom i pomalo razočaranom. Nezadovoljstvo se skupilo nakon nekog vremena, a nada potpuno okopnila. Čeka me još jednom slomljeno srce. I tada sam odlučila da nema druge nego stati pred sv. Antu i cijeloj situaciji staviti točku na i.

„Sv. Ante, želim samo da on bude sretan..“

Čekao je dragi sv. Ante strpljivo na svom istom mjestu. Još jednom su naše duše razmijenile misli. „Moj sv. Ante…“, započela sam. „Ti vidiš koliko se trudim, prvo poletim do neba, a onda se stropoštam na tlo. Ne mogu više tako. Ti znaš koliko ga volim i koliko priželjkujem život s njim. Ali, evo, možda ja nisam za njega, možda mi nismo u Božjem planu. Budi moj zagovornik. Čista srca u najvećoj ljubavi prema njemu otpuštam ga iz svoga života ako mu je Bog namijenio drugu koja će ga voljeti više od mene. Iz dubine duše u najvećoj ljubavi prema njemu, neka ga Bog usreći i da mu ženu koja će ga voljeti više od ičega, koja će ga zaslužiti i koja će ga biti dostojna. Ako to nisam ja, nema veze. Želim samo da on bude sretan, s kime god to bilo.“

Bog uslišava molitve srca koje tuđu sreću stavlja ispred svoje

Koliko teško, toliko sam se osjećala rasterećeno. Ovo više nije bila moja briga jer imam svog zagovornika kod Boga i Božju milost nad sobom. I nije se odmah sve riješilo, ali u konačnici jest. Ono što želim reći jest da pred srcem čiste, neiskvarene ljubavi bez trunke računice ili pogađanja Bog uzvraća jasnim odgovorom. Pred srcem koje 100% vjeruje Bogu i Njegovim planovima, koliko god naizgled situacija imala male šanse za sretno rješenje, On donosi najbolje. Pred srcem koje drugoga stavlja ispred svojih interesa i želja, koje je spremno žrtvovati se za tuđu sreću, Bog uslišava. Bog daje bolje od onoga što mi mislimo da je najbolje za nas. Bogu je milo naše čisto srce i samo tako stupimo pred Njega sa svojim molitvama.

Imate li i vi svoga sveca zagovornika ili vam je sveti Antun pomogao na neki način? Sigurno je svako njegovo čudo jedinstveno na svoj način.

Preporuka svetom Antunu u svakoj potrebi

Spomeni se, sv. Antune, da si uvijek pomagao i tješio sve koji su se tebi utjecali u svojim potrebama. S čvrstim pouzdanjem preporučam se i ja tvom moćnom zagovoru kod Boga. Ne odbij moje prošnje i svojim posredovanjem kod Boga isprosi mi – ako je za dobro moje duše – milost… za koju te molim. Pomozi mi u ovoj mojoj potrebi i nevolji! Blagoslovi mene, moj rad, moju obitelj i sve moje drage, čuvaj nas od bolesti i pogibli duše i tijela! Sve nas krijepi da u boli i kušnji ostanemo čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi. Amen.


Anonimno – Žena vrsna
Foto: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!