Kako je sveti Stjepan Ugarski savjetovao svoga sina

sveti Stjepan

Iskreni savjet oca sinu

Sv. Stjepan Ugarski jednom prilikom dao je koristan savjet svome sinu. Taj savjet sadržavao je u sebi kvalitete koje čine dobrog kralja, dobrog čovjeka i dobrog kršćanina:

„Moj ljubljeni sine, radosti moga srca! Nadajući se tvome potomstvu, molim i zapovijedam, da u svakom vremenu i u svemu što činiš, pokažeš naklonost ne samo svome rodu ili uvaženim ljudima –  bili to vladari ili bogataši, susjedi ili sunarodnjaci – već i strancima koji ti dođu. Ispunjavajući svoju dužnost na ovaj način postići ćeš stanje najveće sreće! Budi milosrdan prema svakome tko pati od nasilja. Tako ćeš u svome srcu uvijek očuvati primjer Gospodina koji je rekao: „Milosrđe mi je milo, a ne žrtva.“ Budi strpljiv sa svakime –  ne samo s moćnicima, već i sa slabima.

Naposljetku, budi jak kako te prosperitet ne bi previše podigao, niti nedaće previše zgazile. Budi skroman u ovome životu, kako bi te Bog mogao uzdići u idućem. Budi istinski umjeren i nemoj nikoga prekomjerno kazniti ili osuditi. Budi blag, da ne bi ikada proturječio pravdi. Budi častan, da ne bi ikada svojevoljno koga obeščastio. Budi čestit kako bi izbjegao ljagu požude.

Sve ove kreposti koje sam gore naveo čine kraljevsku krunu i bez njih nitko nije primjeren vladati ovdje na zemlji ili postići Kraljevstvo na nebesima.“

Svoj bi savjet sveti Stjepan mogao ponoviti i danas

Ovaj savjet je dan prije više od tisuću godina, no i danas ima smisla. Političari i kraljevske obitelji bi dobro učinili kada bi ga se držali. A tako i svi ostali. Poniznost i pristojnost su izvrsne vrline koje trebaju biti poticane. Svaka generacija jadikuje kako su ljudski maniri u padu. Priznajem kako sam šokiran bezobrazlukom nekih ljudi, osobito na internetu. Za njega ne postoji izgovor. Radije bismo trebali dopustiti da nas nadahne ovaj veliki kršćanski kralj.

Sv. Stjepane Ugarski, moli za nas!


Alexander Lucie Smith – Catholic Herald
Prevela: S.Š.
Foto: Planet Figure

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.