Ona je top djevojka, ali..

top djevojka

Sigurna sam da možeš dovršiti ovu rečenicu. Koliko si puta čula te riječi? Nije važno jesu li izrečene o tebi ili nekoj tvojoj prijateljici. Želim s tobom danas podijeliti neke opcije završetaka ove rečenice koje sam imala prilike do sada čuti.

…je prevelik izazov za mene

Svi mi ponekad sumnjamo u vlastite mogućnosti. Teško nam je vidjeti vlastitu vrijednost i talente kraj toliko slabosti s kojima se suočavamo svakodnevno. Teško nam je prihvatiti da netko drugi u nama vidi svu ljepotu koju je nama samima tako teško prepoznati. Ako netko drugi vjeruje u tebe, želi te upoznati i želi s tobom rasti – zašto se bojiš prihvatiti izazov? Može te samo motivirati da budeš još kreposnija i bolja osoba. Imati loše mišljenje o sebi nije poniznost, to je nezahvalnost za sve darove koje ti je Bog dao.

…ja se još ne želim vezati

Kada se odlučimo za neku osobu, istovremeno se odlučujemo reći ne svima drugima. Nerijetko se u nama krije strah da će možda ipak poslije naići netko ljepši, bolji, pametniji, duhovitiji… Pa ćemo požaliti svoju odluku. To će možda i biti tako, ako svoje uspoređujemo s tuđim. Trava nije zelenija u susjedovom dvorištu. Zelenija je tamo gdje se bolje zalijeva. Tuđa djevojka nije bolja od tvoje. Svaka djevojka u sebi krije nešto posebno. To posebno prepoznaj, njeguj i ona će cvjetati kraj tebe. Nećeš se tada morati bojati da će naići netko bolji.

…moram prvo završiti faks

Zvuči odgovorno. Ako se ne pretvori u moram naći dobar posao, moram kupiti stan i auto… Zašto ne bismo mogli životne izazove dijeliti s drugom osobom? Nije li baš u tome ljepota? Nikada ne prestajemo rasti, učiti i suočavati se s raznim izazovima. Savršen trenutak ne postoji. Ti ga odabireš i činiš savršenim unatoč svim nesavršenim okolnostima.

…nisam siguran ima li kemije

Kemija je važna. Ako je nema, nema je. Ali, ako ti se ponekad čini da je ima, a ponekad ne – daj šansu. Upoznaj osobu bolje. Moli. Razgovaraj. Ne povlači se tako lako. Netko će drugi ugrabiti tvoju priliku.

…prvo se moram riješiti svojih rana

Ova je izlika slična onoj „moram prvo završiti faks“. Morala sam je ipak navesti jer je toliko popularna u katoličkim krugovima. Nikada se nećeš riješiti svojih rana. Bog ih neprestano zacjeljuje, ali i nastaju nove. Važno je raditi na sebi, ali to je proces koji traje cijeli život. Ne zavaravaj se da ćeš postići savršenstvo.

Sve ove izlike koje su dečki izgovorili povlačeći se pred djevojkom često su izlike koje i mi same koristimo. Nismo bolje od njih. Nismo pozvane upirati prstom u njih.

Postoje dvije stvari koje možeš učiniti da bi smanjila broj ovakvih izlika. Možeš ih sama prestati koristiti i možeš ohrabriti druge da uvide jesu li im zaista valjani razlozi iz kojih se boje pristupiti osobi koja im se sviđa i upustiti se u bliski odnos. Kako možeš ohrabriti druge? Možeš moliti za njih. Možeš im ponuditi priče ljudi koji su se borili s istim kočnicama, odlučili se odvažiti i sada su sretni. Možeš dati kompliment, usmjeriti nečiju pažnju na ono dobro u njima, umjesto da se trudiš „spustiti ih“.

Ljubav je lijepa. Neće zaustaviti tvoj život i učiniti ga monotonim. Dat će ti priliku da svaku radost učiniš većom jer je imaš s kime dijeliti, a tugu manjom jer je ima tko razumjeti. Ne boj se! Traži Božji blagoslov i odvaži se. Odluka koja prethodi svim drugim odlukama u tvom životu i stavlja ih u sasvim drugačiju dimenziju je odluka da živiš za Boga i s Bogom. On će te tada povesti pa nećeš pogriješiti. Koga god odabereš, živeći s Bogom, on postaje tvoj put u raj.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.