Trebam samo malo ruža

ruž, boja ruža

Iz djetinjstva se sjećam srebrnih i zlatnih pakiranja ruževa koji su bili spremljeni u pretrpane kuhinjske ladice među olovkama i kemijskama, u pretincu naše Toyote i u džepovima maminih torbi. Rastopljeni i neuredni, ruževi me nikad nisu privlačili (osim za igranje uređivanja, naravno). S druge strane, mama je, čini se, na njih gledala kao na čaroliju u sticku.

Kopajući po kuhinjskim ladicama ili tražeći nešto po torbici, moja mama bi uvijek šaptala sebi u bradu: „Samo trebam malo ruža…“ prije nego što bi istrčala kroz vrata s ružem u ruci.

Čak i kad sam krenula u srednju školu i počela se šminkati, ruževi me nisu zanimali. Ali nakon mature i odlaska na fakultet, ruž je postao moj izbor šminke: on mi je omogućio taj dotjerani, glamurozni izgled koji sam htjela postići kao dvadesetogodišnjakinja. Otkrila sam da zbog hrabrih nijansi crvene koje sada volim nositi zračim samopouzdanjem.

Kada nisi siguran što reći ili se nalaziš u neugodnoj situaciji, nasmij se

Zaštitni znak moje mame bio je njen osmijeh i uvijek nas je učila važnosti osmijeha: „Kada ulaziš u sobu i osjećaš se nervozno ili neugodno jer svi gledaju u tebe, samo se nasmiješi.“ – govorila nam je. Kada nisi sigurna što reći ili se nalaziš u neugodnoj situaciji, nasmiješi se. Osmijeh te čini opuštenijom, samopouzdanijom i pristupačnijom.

Mi smo kao djeca često znali zadirkivati mamu zbog njene prividne potrebe za ružem, ali ona je znala što radi (kao i uvijek). Moja mama je zaista prirodno najljepša i najelegantnija žena koju poznajem. Ima blistave plave oči, visoke jagodice i prekrasan veliki osmijeh. Nije joj potrebna ni trunčica šminke. Iako mislim da nijedna žena ne treba šminku (što sam shvatila ne koristeći je 40 dana), napokon sam shvatila zašto je moja mama imala ruž u svakom kutku kuće. Mali potez ruža ima moć povećati samopouzdanje i toplinu koju donosi jednostavan i prekrasan čin kao što je osmijeh.

Kad god zamišljam mamu, vidim je s tim velikim osmijehom i lagano nagnutom glavom kako se smije. I mislim da sam zato počela voljeti ruž – zato što ga povezujem s maminim poznatim, iskrenim osmijehom. Ruž ističe njezinu najbolju osobinu i naglašava njen blistav osmijeh. Nadam se da isti učinak ima i na mene. Ako ne bi imala vremena staviti ništa drugo, skoro uvijek je nanijela „barem malo ruža“ – i sad shvaćam zašto.

Kako nanijeti ruž:

  • Kao što svaki stručnjak za ljepotu zna, prvi korak do savršenih usana je piling. Koristeći ručnik, snažno protrljaj usne kako bi otklonila isušenu kožu.
  • Za neutralnu podlogu, utapkaj malo pudera ili korektora na svoje usne. (Neki više vole cijele usne prekriti olovkom za usne neutralne boje).
  • Pažljivo nanesi ruž koji si izabrala.
  • Stavi maramicu između usana i pritisni usne kako bi otklonila višak boje.
  • Nanesi drugi sloj ruža.
  • Prstom utapkaj malo bezbojnog pudera u prahu kako bi ruž dulje trajao. Ovaj korak je ključan kako bi osigurala da ruž ostane na usnama unatoč piću, jelu i pričanju.
  • Nasmiješi se!

Kada nositi koju boju

Fuksija

Jarka ružičasta fuksija, odlična je za vruće ljetne dane, u kombinaciji s ljetnim haljinicma pastelnih boja i tamnijm tenom.  Zabavna je i zavodljiva pa se može nositi kao dio dnevnog casual izgleda, ali i kao savršen dodatak tvom stylingu za izlazak na spoj.

Crvena

Klasična crvena je upravo to – klasična i bezvremenska! Poznate zvijezde kao što su Audrey Hepburn pa sve do Taylor Swift već desetljećima nose ovu boju. Ako misliš da ti ne stoji ovaj ruž, to znači da nisi našla pravu nijansu. Postoji crvena nijansa za svaku boju kože, imala ona plavi, narančasti, ružičasti ili smeđi podton. Odvaži se i pronađi svoju nijansu!

Ljubičasta

Ljubičaste nijanse su sada u modi. Još uvijek se ne osjećam dovoljno hrabrom za nošenje pravog ljubičastog ruža pa sam počela s ružičasto-ljubičastom nijansom. Nekoliko dodatnih slojeva ističu ljubičasti ton, ali samo jedan ili dva ističu suptilnu ružičastu. Možeš nositi ovu nijansu kada ideš navečer van ili na neki otmjeni događaj.

Neutralna

Paleta neutralnih nijansi donosi dodatni efekt koji je moja mama tražila u svim tim ladicama, bez privlačenja previše pažnje. Nekad sam mislila da je nošenje neutralne ili svjetlije nijanse ruža jednako kao da nemaš ruž, ali sam shvatila da sam bila u potpunosti u krivu. Čak i ruž boje usana, pomaže istaknuti tvoje usne (a time i tvoj osmijeh!). Ruževi neutralnih nijansi čine usne većim i punijim, dok bez ruža usne mogu izgledati kao stopljene s kožom oko njih.

Iako se možda neće toliko isticati, neutralni ruž svejedno je uočljiv te ti s jednim slojem pomaže da izgledaš sređenije i  dotjeranije (ali ne previše). Zato je ova nijansa savršena za posao, situacije kada želiš održati profesionlnost ili kada nosiš više šminke oko očiju. (Mama me uvijek učila da naglasim ili oči ili usne – nikad oboje!) Većina ruževa moje mame bili su neutralnih nijansi, slični prirodnoj boji njezinih usana, ali bi dodali taj završni detalj svakoj kombinaciji razvedrivši njeno lice i osmijeh.

Koju god nijansu ruža odabereš, ne zaboravi se smijati! I dok kažeš keks, i ti ćeš isto kopati po svakom džepu i ladici tražeći taj mali čarobni stick.


Kelsey T. Chun – Verily
Prevela: Martina Jelinčić
Foto: Wang XiUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.