U potrazi za Ljepotom dopusti sebi i nepraktičnost

u potrazi za ljepotom

Jeste li ikada gledali zalazak sunca, udisali planinski zrak ili promatrali horizont? Jeste li ikada zadivljeno gledali u zvijezde ležeći pored voljene osobe ili čitali odličnu knjigu i osjetili kako se probudio život u vama? Ovaj osjećaj ima mnoštvo imena, a teolozi ga nazivaju čežnjom. Ona je potaknuta susretom s Ljepotom koji nas uzdrma do srži.

Ljepotu je najteže razumjeti

Između triju transcendentalnosti, Ljepota je ona koju nam je najteže razumjeti. Istina i Dobrota imaju smisla; ne možemo voljeti ono što ne poznajemo i moramo svoju ljubav provesti u djelo. A Ljepota? Kažemo da ona postoji u oku promatrača i tu stajemo s raspravom. Ili se zavaravamo da je Ljepota luksuz, a ne potreba.

Hans Urs von Balthasar piše: „Više se ne usudimo vjerovati u ljepotu i pretvorili smo je u običnu pojavu tako da je se lakše riješimo. Današnja nam situacija govori da ljepota zahtijeva jednako mnogo hrabrosti i odluke kao istina i dobrota te ona ne bi dopustila da je se odvoji od svoje dvije sestre, a da u tom slučaju zajednički ne uzvrate čudesnom osvetom. Budimo sigurni, tko god da se podsmjehuje njezinu imenu kao da je samo ukras buržujske prošlosti (bilo da to priznaje ili ne), ubrzo više neće moći ni moliti ni voljeti.“

Ljepota je ona koju prvu ugledamo

Nedavno sam bila na vjenčanju gdje je svećenik govorio o tome kako se par zaljubio. Ponavljao je kako je muškarac prvo bio očaran ljepotom djevojke. Nije se zaljubio u bračne zavjete koje će jednog dana dati ili u spoznaju da će biti s jednom ženom do smrti. Nije se zaljubio u pomisao na njihovu buduću djecu ili dom koji će zajednički stvoriti.

Njegovo srce jest spoznalo sve te stvari, ali tek potaknuto ljepotom svoje zaručnice. Ako tim putem idu veze među ljudima, zamislite kako je tek s Bogom, Onim od kojeg proistječu Istina, Dobrota i Ljepota. Ljepota podiže naše oči prema nebesima i dovodi srca bliže Isusovu srcu. Upravo nam Ljepota pomaže shvatiti Istinu i žudjeti za Dobrotom. Upravo se u Ljepotu zaljubljujemo.

Istinska se Ljepota upoznaje u životnom redu

Potraga za Ljepotom mora biti svjestan odabir. Istinsku je Ljepotu nemoguće pronaći, a da niste tome otvoreni jer smo okruženi bukom i podražajima današnjeg svijeta. Poredak u životu stvara unutar nas samih otvorenost prepoznavanju i primanju Ljepote.

Oni koji žive monaškim životom čvrsto se drže strogih životnih pravila ili okvira unutar kojih žive. Ovakav red nije surov već daje osobi više slobode da živi život i poziv u svoj svojoj punoći. On otvara mogućnost za unutarnji mir i kontemplaciju, stvara liturgiju dnevnih aktivnosti. Iako većina nas neće živjeti u samostanu, stvaranje jedne vrste životnih pravila unutar svoga doma pomoći će nam postići isto.

„Sveti odmor“ potreban je za životnu ravnotežu

Vaše bi životno pravilo trebalo uključivati svakodnevno vrijeme koje biste odvojili za „sveti odmor“ ili vrijeme namijenjeno za opuštanje i razmišljanje o dobrim stvarima (ovo se na poseban način odnosi na nedjelju). Richard Foster kaže da se sveti odmor „odnosi na osjećaj ravnoteže u životu, sposobnost da budemo u miru tijekom dnevnih aktivnosti, sposobnost da se odmorimo i uživamo u ljepoti, sposobnost da si odredimo dnevni ritam.“

Dopustite si uživati u nepraktičnom

Kada smo iscrpljeni, često se okrećemo aktivnostima ili sadržajima koji otupljuju naš um. Gledamo maraton serija pod izlikom opuštanja, ali na kraju se osjećamo iscrpljenijima nego što smo bili na samom početku. Moramo napuniti prazne baterije umjesto da skapavamo na rezervama dok se potpuno ne ugasimo.

Jedan od najvećih problema s Ljepotom jest njezina nepraktičnost. Budući da nije produktivna, od nje ništa ne nastaje. Nije korisna, a tko ima vremena za takvo što? Svijetu je važno samo ono što je praktično, ali mi nismo stvoreni za ovaj svijet.

Ako se ne možemo potaknuti na promišljanje o svakidašnjoj ljepoti oko sebe, kako ikada možemo promišljati o neopisivom otajstvu koje je Bog? Promišljanje nas podiže k nebu i pomaže nam na trenutak zaboraviti naše zemaljsko prebivalište. Stoga, dopustite si iskusiti ono nepraktično. Gledajte u zvijezde, naslikajte sliku ili poslušajte simfoniju. Čitajte više knjiga, uživajte u dobrom filmu ili otiđite u šetnju. Ostvarite ono što vam donosi život i ispunjava vas radošću.

Dopustite si da se zaljubite.


Carissa Pluta – Carrots for Michaelmas
Prevela: LR
Foto: Maria MaliyUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.