Upozoriti tuđe dijete: da ili ne?

upozoriti tuđe dijete

Kada upozoriti tuđe dijete? Kako osmisliti i kontrolirati igru među mlađom djecom? Kako na prikladan način paziti na ponašanje tuđe djece, pogotovo ako se odgojni principi njihovih roditelja u određenoj točki razilaze od Vaših? Kako zaštititi djecu ako ih vršnjaci gnjave, a njihovi roditelji ne reagiraju prikladno?

Pokušat ćemo definirati kućna pravila za igru i druženje među malom djecom. Također, pokušat ćemo odvagnuti mjeru do koje je u redu utjecati na ponašanje tuđeg djeteta ako zadirkuje Vaše. Potrebno je pronaći zdravu ravnotežu između toga da previše ne tetošimo vlastitu djecu, ali ih istovremeno sačuvamo od utjecaja lošeg ponašanja druge djece.

Zabava u parku

Nije isključeno da ćemo se naći s obje strane ljestvice. Teoretski, najbolje je baviti se samo svojom djecom i ne pokušavati šefovati tuđoj. Stoga, ako ste u parku i nečije dijete ne silazi s ljuljačke, jednostavno objasnite svom djetetu da su ljuljačke trenutno zauzete i da se može zabaviti negdje drugdje. Nije baš nužno tražiti roditelje po parku da biste ih pitali bi li maknuli dijete s ljuljačke. No s druge strane, kad bi Vas neka mama upitala može li se njezino dijete ljuljati, bilo bi lijepo objasniti svome djetetu da ćete ustupiti mjesto. Zapravo, dobro je ako je Vaše dijete staloženo i prihvaća ovakve prijedloga. Ako nije takvo i lako plane, tada je ovakva situacija dobra prilika da nauči nešto novo.

Druženje u kući

Stvari se, međutim, kompliciraju kad se igra odvija kod kuće. Ako volite kućne zabave, druženja i rođendanske proslave, u kući će uvijek biti mnogo tuđe djece. Radi se o tome da tuđa djeca poštuju tuđa pravila i imaju drugačija očekivanja. Ponekad se dogodi da ne poštuju nikakva pravila i nemaju nikakvih očekivanja. Može biti poprilično teško pronaći ravnotežu kako uputiti drugu djecu da se prema Vašem domu i djeci odnose s poštovanjem, a da istovremeno ne uvrijedite njihove roditelje ili trčite za djecom i upozoravajući ih. Sigurno Vam neće biti zabavno.

Pustite starije da se sami dogovore

Dobro je spriječiti potencijalne probleme ili pustiti djecu da ih sami među sobom riješe. Ovo, naravno, vrijedi za djecu koja su sposobna samostalno riješiti problem i koju možete urazumiti. U tu skupinu ne spadaju djeca mlađa od 6 godina, njima je potreban netko tko će ih nadzirati. Druženja u kojima samo jedno dijete donese igračke zasigurno će biti izazov jer će ostalima biti jednako zanimljive i uzbudljive.

Najbolje je spriječiti potencijalne neugodnosti

Ako imate grupu mama s kojima molite krunicu i sastajete se svaki put u drugom kućanstvu, sastanci sigurno mogu biti stresni zbog dječje igre. Možda svojoj djeci ne dopuštate da trče po kući poput tornada, igraju se s apsolutno svim igračkama u kući ili prevrću kutije s igračkama. No svaka kuća ima svoja pravila.

Ako Vas očekuju druženja gdje će biti mnogo djece i nereda, pokušajte odvojiti samo nekoliko igračaka koje ćete ostaviti djeci na raspolaganje, a ostale spremite sa strane. Pomaknite namještaj ako je potrebno tako da spriječite otvaranje ormara ili skidanje igračaka s polica. Starija djeca mogu izići i igrati se vani ako okolnosti dopuštaju. Zapravo, nije loša ideja da se ovakvi susreti što češće održavaju na otvorenome. Tamo je manje prilika za svađu, bacanje igračaka ili nered. Još jedan savjet jest da u kući imate organizirane aktivnosti, na primjer, svi boje ili se svi igraju plastelinom. Dakle, nešto što će djecu držati na okupu, a da ih nije potrebno stalno nadzirati. Zaključak je da je najbolje spriječiti bilo kakve neugodnosti.

Ponekad ćete intervenirati i ipak upozoriti tuđe dijete

Ako se neugodnosti i dalje događaju, pokušajte riješiti problem tako što ćete se prvo obratiti svome djetetu. Ako Vam se dijete žali na nekoga, recite mu da jasno i glasno odgovori kako mu se ne sviđa što ga zadirkuje. Ponekad ćete morati upozoriti tuđe dijete. Ako vidite da nečije dijete čupa drugome igračku iz ruke, a roditelji ne reagiraju, priđite djeci, čučnite kraj njih, stavite ruku na igračku te mirnim i čvrstim glasom recite: „U ovoj kući ne trgamo igračke iz ruke. Spremit ću igračku tako da ne uzrokuje probleme među prijateljima.“ Budite spremni ustrajati u tome sve dok djeca ne shvate da će ostati bez igračaka ako se ne prestanu svađati. Pokušajte pri tome biti brzi i diskretni da se ne bi ostali roditelji uvrijedili. Nabacite smiješak.

Posluživanje hrane

Što se tiče hrane, teško je tuđu djecu naučiti kako jesti. Ono što možete učiniti jest poslužiti djeci hranu na glavnom stolu ili na pultu umjesto na stoliću u dnevnom boravku. I ovdje je ključna prevencija potencijalnog nereda. Usprkos tome, neka djeca uspiju dotaknuti baš svaki posluženi sendvič stoga budite spremni na to da će ta hrana kasnije biti nejestiva.

Tri glavna zaključka

U konačnici, nekoliko stvari majke shvate nakon dugogodišnje prakse druženja s drugim majkama i njihovom djecom:

1. Pravila su različita

Ono što Vama smeta ne znači da će nužno smetati i ostalima. Možda im zaista ne smetaju određene stvari pa čak i onda kad ih djeca rade u vlastitome domu. Različiti ljudi- različita pravila. Možda nešto što Vi dopuštate svojoj djeci smeta ostalima.

2. Budite potpora u pravom trenutku

Možda drugim majkama zapravo smeta ako njihova djeca urade nešto pogrešno, ali se trenutno osjećaju sitima od brige, a svi znamo koliko majčinstvo može biti zahtjevno. Pogotovo na početku. Možda baš ta majka nema kod vlastite kuće potporu i pomoć te se osjeća da stalno nadzire djecu, a jedino što želi jest malo se družiti s odraslima i ne opominjati djecu barem sat vremena u komadu. Ono što nikada ne upali jest ako dijelite drugim roditeljima savjete, a da nisu od Vas to tražili. Stoga, ako na primjeru Vaše obitelji ostale mame vide kako stvari mogu funkcionirati, tada će Vas možda i upitati za savjet. U tom slučaju možete biti slobodni udijeliti savjet, potporu ili preporuku za dobar katolički portal za žene i majke.

3. Problemi u karakteru

Možda tuđa djeca imaju teži karakter ili probleme u ponašanju koji nisu na prvu prepoznatljivi neiskusnom oku. Dobro je razgovarati sa svojom djecom i pokušati im objasniti da postoje djeca koje je Bog stvorio drugačijima od njih te da je za takvu djecu potrebno imati malo više razumijevanja.

Može li tuđe ponašanje utjecati na Vašu djecu?

Još je jedan motiv zbog kojeg želite upozoriti tuđe dijete.  Bojite se da će tuđe loše ponašanje utjecati na Vašu djecu. Djeca odlično analiziraju i zaključuju. Točno znaju što im prolazi kod kuće, a ne smiju raditi u vrtiću. Sve dok su Vaša kućna pravila jasno postavljena i ne odstupate od njih te jasno očekujete od djece da ih poštuju, tada tuđe ponašanje neće utjecati na Vašu djecu. Možda će ih trebati podsjetiti (barem sjedenjem na stolici), no brzo će shvatiti poantu.


Kendra Tierney – Catholic All Year
Prevela: L.R.
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.