Majka Tereza govori o važnosti tišine – kako je postići uz malu djecu?

vaznost tisine, zena vrsna, molitva, dan po dan, osobni razvoj

Oduvijek sam bila inspirirana Majkom Terezom i pronalazila obilje mudrosti i inspiracije za obitelj u njezinim izjavama o ljubavi i molitvi. Povodom njezine nedavne kanonizacije, htjela sam promisliti o njezinoj izjavi koja za mene ima posebno značenje:

Bog je prijatelj tišine

„Trebamo pronaći Boga, a On se ne može pronaći u buci i nemiru. Bog je prijatelj tišine. Pogledajte kako priroda – drveće, cvijeće, trava – raste u tišini; pogledajte zvijezde, mjesec i sunce, kako se gibaju u tišini…mi trebamo tišinu kako bismo mogli dotaknuti duše.“ – Sv. Tereza od Kalkute.

Nije li to ono što pokušavamo napraviti kao roditelji, dotaknuti duše? Možda bi naši napori u formiranju djece bili više plodonosni kad bismo odredili neko vrijeme za tišinu u našim životima i prvo dozvolili Njemu da nas oblikuje.

Mala djeca i vrijeme tihe molitve

Sjećam se vremena dok su djeca bila mala, htjela sam barem malo moliti u tišini prije nego se probude. No, pokušaj silaženja niz naše škripave stepenice, bez da ih probudim, zahtijevao je silazak na prstima kako ne bih proizvela ni zvuk. Znala bih držati dah kako ne bih prasnula u smijeh pomislivši kako izgledam poput lika iz James Bond filma, koji izbjegava zrake lasera dok pokušava ukrasti kraljevske dijamante. Jedan krivi pokret i čula bih „stampedo u pidžamama“. Rizik je bio velik, ali je nagrada bila još veća!

Ponekad je upalilo, ponekad nije, no nekad bih ne samo bila budna u 5 sati ujutro, već bih i bila na dužnosti prije nego li je ijedna molitva bila izrečena ili kava skuhana! Ovakvim jutrima bih se morala držati „pomolit-ću-se-kasnije“ molitve dok sam se ušuškala s novim anđelčićem, koji je želio provesti svoje vrijeme sa mnom jedan-na-jedan.

Tih dana kada su djeca bila mala, shvatila sam da bi vrijeme tihe molitve bilo „pogodak ili promašaj“, ovisno o brojnim faktorima uključujući i to koliko sam bila iscrpljena. To je moralo biti nepristrano nastojanje budući da nitko nije želio imati mrzovoljnu mamu.

Ispunjavajuće vrijeme tišine s Gospodinom

No, kako sam starila i bolje spavala, češće sam pronalazila vrijeme tišine s Gospodinom koje je bilo ispunjavajuće! Sjedila bih u tišini i družila se s Njim u ranim jutarnjim satima. Otvorivši svoje srce i misli Njemu, mogla sam lakše razumjeti i znati kako najbolje služiti drugima u obitelji.

Svaka teška situacija, svaki član obitelji je bio sada Njemu prikazan, ne kroz riječi, nego u tihom zajedništvu. Razumjela sam da On već poznaje sve što je meni na srcu, sve moje krivnje i propuste, kako ih je On sve primio te  mi je dao tihu sigurnost Svoje ljubavi i razumijevanja. U tišini sam Mu naučila vjerovati. I to, a ne briga zbog nedostatka sna, mi je dalo snagu za sve što bi dan donio.

Važnost tišine u Njegovoj blizini

Postoji mir u tišini i plodnost u molitvi koja je teško objašnjiva i koja jednostavno mora biti doživljena da bi se vjerovalo. Moramo se riješiti „osjećaja nelagode“ dok sjedimo tiho u Njegovoj blizini, jer su naši životi puni buke.

Volim ovako razmišljati… Kad bi netko obećao platiti sve  tvoje račune u ostatku života, bi li to prihvatio? I jedini način na koji bi mogao dobiti potreban novac je taj da biste ga morali susresti svako jutro. Bi li to bilo predobro da bi bilo istinito? Gledajte, ne mogu reći za druge, ali ja bih već nekako pronašla vrijeme za ovog velikodušnog dobrotvora!

Bog vrši svoja obećanja

Ono što još treba naglasiti je činjenica da postoji slična povezanost u duhovnom životu. Bog uistinu, ako iskreno mislimo, vrši svoja neodoljiva obećanja!

Ako je On obećao voditi te u svim važnim dnevnim odlukama koje moraš donijeti u životu…ako je On obećao ispuniti te milošću koja je potrebna za vođenje duša pod tvojom brigom….ako je On obećao duboku i posebnu vezu s Njim, a sve što mu ti zauzvrat trebaš dati je samo malo vremena tihe molitve…ne bi li to učinio?

Riječi Majke Tereza me podsjećaju na vjeru Njegovih obećanja i važnost susreta mog dragog Prijatelja u tihom djeliću vremena svakog dana, te prekrasnih plodova koji će zbog toga uroditi u našoj obitelji.


Mary Jo Weiss – For your marriage
Prevela: Martina Jantoš
Foto: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!