Vodič kroz trudnoću – od 28. do 31. tjedna trudnoće

vodič kroz trudnoću; od 28. do 31. tjedna trudnoće

Vi i vaše dijete proći ćete kroz mnoge promjene tijekom trajanja trudnoće. Svaki mjesec doživjet ćete neke nove uzbudljive razvojne korake. Pročitajte što se događa od 28. do 31. tjedna trudnoće, tj. do kraja sedmog mjeseca trudnoće.

U sedmom ste mjesecu trudnoće! Vjerojatno ćete već osjećati neke od trudničkih tegoba koje dolaze krajem ovog stanja: bolna leđa, žgaravica, grčevi u nogama i nesanica. No, sve su to normalne pojave koje ćete naučiti svladati.

Razvoj bebe od 28. do 31. tjedna trudnoće

Kako napreduje razvoj bebe tijekom ovoga mjeseca? Provjerite koji su najznačajniji koraci:

  1. Krajem ovoga mjeseca beba će težiti oko 1.3 kg i biti dugačka oko 40 cm.
  2. Bebin razvoj tijekom trudnoće u ovom razvoju prolazi kroz nagli skok u kojem dobiva oko pola kilograma.
  3. Zalihe masti ravnomjerno se raspoređuju i čine kožu glatkom čime beba dobiva popunjen izgled, no još uvijek je mršavija nego što će biti pri rođenju.
  4. Beba sve više jača! Njezini su udovi duži, jači i dražesni udarci sve su zapaženiji unutar utrobe.
  5. Otvaraju se bebini kapci. Beba sada može vidjeti, čuti, mirisati i kušati.
  6. Bebina koštana srž sada preuzima zadatak kralježnice kao glavnog izvora proizvodnje crvenih krvnih stanica.
  7. U ovoj fazi beba se energično pokreće te reagira na dodir i zvuk.
  8. Beba postaje sve pametnija uslijed važnih promjena koje se događaju unutar živčanog sustava. Živci su presvučeni masnim slojem koji se zove mijelin, a njegova je uloga da brže propušta živčane impulse.
  9. Stanice koje oblažu naglo pupajuće alveole (zračne vrećice unutar bebinih pluća) počinju izlučivati sapunastu supstancu surfaktant koja sprječava kolaps zračnih vrećica – slično supstanci koja održava mjehur od sapunice napuhanim. Ovisno o tome koliko su alveole razvijene i o izlučivanju surfaktanta, rođenjem u ovoj fazi trudnoće beba bi mogla održavati disanje i živjeti izvan maternice.
  10. Do kraja sedmog mjeseca bebe većinom odabiru ležati u položaju na zadak jer im je tako lakše udobno se odmarati unutar kruškolike maternice, no većina će se do 36. tjedna trudnoće okrenuti u položaj s glavom prema dolje.

Duhovni vodič

Supružnici intenzivnije razmišljaju o dolasku bebe. Žena se na poseban način priprema na porod što je izniman i jedinstven događaj. Svaka se na svoj način nastoji unaprijed pripremiti za tu „oluju“ tijekom koje više ništa nije pod našom kontrolom. Na kraju te oluje čeka nas mirno more, susret s našim djetetom. U ovim kušnjama Isus nam jasno govori da nas ne bude strah, On je u lađi s nama. Predajmo mu vjeru da može utišati oluju koja hara našim tijelom i dušom. Tada nas val neće odnijeti sa sobom. Porođajnu patnju i bol ne možemo izbjeći, ali zato joj možemo dati smisao. Ona nije tu da nas uništi već donese nešto veličanstveno- novi život!

Molitva

Isuse, ti koji si iskusio patnju, koji si trpio radi svakoga čovjeka i njegova spasenja, predajem Ti trenutak mojega poroda. Pomozi mi da dokučim kako najbolje mojem djetetu pomoći da dođe na ovaj svijet, pomozi mi otvoriti mu se kako bih mu pripravila put. Budi uz mene tijekom porođajnih trudova da istodobno i meni daju život. Molim Te za milost da u trenucima kada oluja bude jačala moje pouzdanje bude još veće, da budem svjesna da si sa mnom i da me nećeš napustiti. Daj da susret s mojim djetetom bude istinski susret u ljubavi i dođi i Ti u taj susret. Amen.


Izvor: Devet mjeseci s Bogom
Dr. Bill Sears – Ask dr. Sears
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Manfred Richter – Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!