Voli tijelo koje ti je Bog darovao

tijelo

Tvoje je tijelo hram Duha Svetoga. Moguće je da to često zaboravimo. Donosimo nekoliko ideja kako da zavolite tijelo koje je dar od Boga koji je sve dobro učinio.

1. Gledaj na sebe u cijelosti, kao cjelovitu osobu.

Ne pokušavaj se fokusirati samo na one dijelove tijela koji ti se ne sviđaju. U tome će ti pomoći da se svakoga dana zapitaš: „Imam li koristi od toga da se koncentriram na ono što vjerujem da su moji nedostaci u obliku tjelesne težine ili oblika tijela? Budi strpljiva i ljubazna prema sebi. Sjeti se da si ponekad ti sama sebi najgori neprijatelj.

2. Pronađi za sebe vježbe u kojima ćeš uživati i vježbaj kako bi poboljšala tjelesno zdravlje i funkcije, a ne kako bi potrošila što je više moguće kalorija.

Ne vježbaj pretjerano. Nauči podariti mišićima i tijelu odmor kada si umorna. Sudjeluj u aktivnostima koje te vesele makar ističu tvoju težinu i oblik tijela.

3. Napravi listu 5 pozitivnih stvari o sebi, bez da pišeš o izgledu.

Postavi tu listu na vidljivo mjesto – primjerice: pano, stol, na ormarić, torbu za vježbanje, u Bibliju ili na hladnjak.

4. Ne ograničavaj se.

Jedi kad si gladna i nauči prepoznati znakove gladi. Nosi udobnu čednu odjeću koja ti pristaje i zbog koje se osjećaš ugodno u svojoj koži. Nemoj nositi odjeću u kojoj se osjećaš neugodno ili koja ti se ne sviđa.

5. Nađi potporu u bližnjima

Okruži se prijateljima koji će te podupirati na tvome putovanju oporavka. Nađi neki uzor i uči dobre stvari od njega/nje.

6. Na ogledalo u kupaonici zalijepi post-it papirić na kojem će pisati: „Prekrasna sam jer sam kći Boga Oca, stvorena na Njegovu sliku i priliku.“

Neka tvoj izbor bude vidjeti ljepotu svoga tijela (koje je hram Duha Svetoga). Zanemari stvari koje vidiš u medijima, a koje ne prikazuju dostojanstvo ljudskog tijela.

7. Svakoga dana odvoji malo vremena da zahvališ Bogu za svoj križ i za sve čime si blagoslovljena.

8. Zahvali!

Svakoga jutra kada se probudiš, pogledaj se u ogledalo i reci: „Oče, prekrasna sam jer sam Tvoja kći. Molim te, pokaži mi ljepotu koju Ti na meni vidiš. Pokaži mi koliko sam dragocjena – i sama čeznem da to vidim.“ Iako se možda i ne osjećaš tako, svejedno učini to.


Michael Levine, Ph.D. i Linda Smolak, Ph.D. – Made in his image
Prevela: AMS
Foto: Pablo Varela – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!