Vrsna žena je sretna žena

vrsna žena

Nezgodna je stvar pokrenuti portal s nazivom Žena vrsna. Prvo, ljudima nekako dođe ideja da si ti ta vrsna žena (nadam se da smo u prvoj kolumni utvrdile koliko to nije istina). Drugo, misle da baš sve savjete iz članaka koji se objavljuju savršeno primjenjuješ (slobodno opet na prvu kolumnu). I sama sam bila neko vrijeme u preispitivanju kakva je to vrsna žena koju oslikavamo i koliko uopće mogu biti blizu toga.

Stvorene smo jedinstvene?

Duh Sveti je jako maštovit i kreativan. Što ćete, Bog je jednostavno  takav. I svidjelo Mu se nadahnjivati ljude različitim idejama kao što su različito i stvoreni. Predivna stvar! Čule smo sto puta kako smo stvorene jedinstvene, ali kao da ne razumijemo što to zapravo znači. Možda smo jedinstvene, ali svaka uredna kuća treba izgledati isto. Možda smo jedinstvene, ali svaka dobra mama je takva i takva. Stvorene smo jedinstvene, ali svaka žena treba biti organizirana i puna vještina. Na koncu, zar u Bibliji jasno ne piše kakva je to vrsna žena?! I ne baš. Hajde, Katarina, priberi se i otvori Mudre izreke! Pa ja se tebi zapravo i čudim! U redu, otvaram, čitam…

Kakva je to vrsna žena u Bibliji?

Čudesna žena, stvarno! Vuna, lan, preslica i vreteno pa odijeva ukućane i sama šije pokrivače. Svaka čast! Prodaje, kupuje, radi i sadi. Izgleda da nikad i ne spava. Odustajem. Nemoguće je. Ali čekaj, mislim da sam je uhvatila! Muž joj kaže: „Mnoge su žene bile vrsne, ali ih ti sve nadmašuješ.“ Aha! Znači, nije žena vrsna samo ona koja odradi sve s popisa!

Na neki način, Pjesma o vrsnoj ženi nam daje opis Žene, sveobuhvatnosti onoga čime je Bog obdario nas žene. I ako me pogled ne vara, zaista je izbor širok. Ne zaboravite primijetiti da nigdje ne navodi da je ova vrsna žena rađala ili dojila. To se podrazumijeva (ta spominju se njeni sinovi!) jer je to dio same srži ženina bića. Pjesma ne govori toliko o tome tko je žena koliko o tome čime se ona bavi. Isto tako, članci na portalu samo su prijedlozi što i kako možete raditi, ne odredba tko morate biti.

Jesmo li neke vrsnije, a neke manje vrsne?

Kao što nas je Gospodin stvorio različite i jedinstvene, takva su i naša poslanja. Možda neke od nas izvrsno peku kolače, dok drugima to jedva polazi za rukom. Možda neke od nas odlično same smišljaju kreativne ideje za rad s djecom, dok druge ne znaju odakle bi ni bi li krenule. Možda su neke od nas sposobne i brinuti za djecu i izrađivati nešto čijom prodajom mogu doprinositi kućnom proračunu, dok druge jedva izlaze na kraj s osnovnim zadaćama. Jesmo li onda neke vrsnije, a neke manje vrsne? Naravno, ali ne zbog ičeg navedenog niti zbog onoga što vam najčešće pada na pamet kad se pitate o tome koliko ste vrsni.

„…žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu!“

I eto rješenja! Kad se pitaš koliko si blizu vrsnoj ženi, pitaj se koliki je u tebe strah Gospodnji. To nije strah od Boga nego onaj zbog kojeg ti se duša trese od pomisli da ćeš uvrijediti Onoga koga ljubiš. To je onaj strah kad drhtiš od pomisli da kažeš Bogu svome „ne“. A što te pita? Uglavnom: „Ljubiš li me?“ Ljubiš li me tako što prihvaćaš moju djecu? Ljubiš li me tako što prihvaćaš moj „ne“ ili „ne još“ kad bi htjela djecu? Ljubiš li me u pelenama i računima i brisanju prolivenog poda? Ljubiš li me služeći kao što ja služim?

„Plod joj dajte ruku njezinih,
i neka je na Vratima hvale djela njezina!“

A nije to čista kuća (iako ćemo i oko toga nastojati), niti pečeni kruh ili kolači, niti zid pun rukotvorina (makar je sve to i lijepo i dobro). Tvoj plod je ljubav, a djela tvoja su sretni ukućani. Zato pogledaj u sebi na remek djelo koje je Bog stvorio i služi Mu u punini svojih potencijala. Služi mu onim što imaš i što jesi. Budi zadovoljna alatima koje ti je Bog dao. Upravo oni su potrebni i dovoljni da budeš vrsna žena. Na onaj način na koji te Bog poziva na izvrsnost. Možda su to kolači, a možda pjesme. Ili oboje. Možda su to brižno uređene gredice cvijeća ili trčanje s djecom kroz livadu. Možda je to organiziran i uredan dom, a možda prihvaćanje kreativnih i pomalo neurednih ukućana. Ali sasvim sigurno: ti potpuno predana. Sasvim je svejedno kako će to realno izgledati.

Samo sretna žena može usrećiti druge

Ne možeš ljubiti druge dok samu sebe gaziš. Imaš čitave liste uvjeta da bi samu sebe priznala i prihvatila. Ako uspiješ to i to (i još tisuću tih), onda si dobra. Onda vrijediš. Ako ne, žao mi je, ništa od tebe. Imaš posebnu pomno čuvanu listu vlastitih neuspjeha koja postaje arsenal oružja uperenih u tvoje lice čim se osjetiš pomalo vrijedno. Mislila si da vrijediš? A ne! Sjeti se samo… I onda ide. Lista. Jedan po jedan neuspjeh. Ne treba, odustaješ već na trećoj, najviše petoj točki.

Ne dopusti to. To nije poniznost, nego prezir. Ne samo prema sebi nego i prema Bogu. Bog, Gospodar i Stvoritelj čitavog svemira, ljubi te i stvorio te na svoju sliku. Zar je ta slika loša? Nesposobna? Nedostaju joj dijelovi? Ne možeš biti zadovoljna drugima i ljubiti ih ako prvo nisi zadovoljna sama sobom, ako prvo samu sebe ne ljubiš. Zato te molim: budi zadovoljna. Budi zadovoljna Božjim remek-djelom. Svojim mogućnostima i nemogućnostima. Budi sretna. Vrsna žena je sretna žena, jer samo sretna žena može ljubiti i usrećiti druge.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Volha Flaxeco – Unsplash

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.