Znakovi predmenopauze – kako ju prepoznati

znakovi predmenopauze

Nisu samo valunzi i izostanak mjesečnice pokazatelji da polako ulazite u menopauzu, već postoje i drugi znakovi kojih možda niste svjesni, a na koje biste svakako trebali pripaziti.

Želimo vas upozoriti na neke važne pokazatelje menopauze o kojima se baš i ne govori.

Dlake na bradi

Ironično, dok se kosa stanjuje, nove neželjene dlake se pojavljuju na bradi, iznad usana i na obrazima. To se događa zbog promjena u omjeru razina androgena i estrogena u vašem tijelu. Iako razina i androgena i estrogena pada u menopauzi, ona padaju različitom brzinom. Dok razina estrogena pada naglo, razina androgena pada sporije tijekom vremena.

Miris tijela

Zbog pada razine estrogena u tijelu hipotalamus misli da je tijelu vruće te mu signalizira da se više znoji kako bi smanjio temperaturu tijela.

Smanjenje gustoće kostiju

Smanjenje gustoće kostiju javlja se zbog pada razine estrogena u tijelu. Možete izgubiti i do 20% gustoće kostiju u prvih 5 godina menopauze. To može povećati rizik od osteoporoze ili stanjivanja kostiju.

Potreba za mokrenjem

Oslabljeni mišići zdjelice, često rezultat prirodnog vaginalnog poroda, zajedno s tankom oblogom mokraćne cijevi uzrokovane nižom razinom estrogena mogu uzrokovati stresnu urinarnu inkontinenciju ili urgentnu urinarnu inkontinenciju, što kontroliranje mokrenja čini puno težim.

Zaboravljivost

Hormonalne promjene u menopauzi mogu uzrokovati stres i probleme sa spavanjem, a to vas može dovesti do toga da ste manje fokusirane i više zaboravljate.

Nesanica

Progesteron je hormon smirenja, a kada njegova razina u tijelu padne, možete se osjećati nervoznije. To može uzrokovati probleme sa spavanjem.

Nove alergije

Naši hormoni i imunološki sustav rade zajedno. Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu imati jače alergijske reakcije već postojećih alergija ili razviti nove. Razlog tome je oslabljeni imunološki sustav uzrokovan prirodnim tijekom hormona u ovom periodu.

Iznenadna promjena vida

Hormoni reguliraju različite tjelesne funkcije koje mogu utjecati na vaše oči, pa ako se one promjene, promijeniti se može i vaš vid. Smanjena razina hormona kod žena u predmenopauzi može uzrokovati promjene vida te u nekim slučajevima, na primjer, uzrokovati promjene iz kratkovidnosti u dalekovidnost.

Nadamo se da ste naučile nešto novo.


Bright Side
Prevela: M.J.
Foto: Pexels

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.