Arheolozi otkrivaju najstariji mozaik s prikazom biblijskih junaka

mozaik, među nama

Arheolozi sa Sveučilišta North Carolina – Chapel Hill koji rade u Izraelu iskopali su prikaz – mozaik – Debore, Jaele i ostalih biblijskih junaka iz Knjige o Sucima.

Trodijelni mozaik

Ekipa koju vodi profesor Jodi Magness otkrila je trodijelni mozaik star najmanje 1 600 godina na tlu drevne židovske sinagoge u Hukoku. Selo se nalazi sjeverno od Tiberijade. Mozaik je podijeljen na tri vodoravne ploče koje prikazuju isječke iz Knjige o Sucima – povijesni prikaz izraelskih plemena između dolaska u Obećanu zemlju i pomazanja prvog kralja.

Biblijske junakinje Debora i Jaela

Prva ploča prikazuje Deboru koja gleda vojnog zapovjednika Baraka koji će dovesti izraelska plemena do pobjede nad kanaanskim generalom Siserom. Druga ploča prikazuje Siseru u sjedećem položaju dok treća prikazuje mrtvog Siseru koji krvari iz glave. Prema biblijskim navodima, Sisera je nakon bitke pobjegao te se sklonio u Jaelin šator. Ona je zavarala generala osjećajem lažne sigurnosti te mu zabola šatorski klin kroz sljepoočnice dok je spavao.

„Ovo je prvi prikaz ovog biblijskog isječka i prvi put da vidimo prikaz biblijskih junakinja Debore i Jaele u drevnoj židovskoj umjetnosti“, kaže profesor Magness. „Možemo vidjeti kako je priča odjeknula unutar židovske zajednice u Hukoku, budući da je i opisano kako se dogodila upravo na tom zemljopisnom području – teritoriju plemena Naftali i Zebulon.“

Mozaik s prikazom Samsona

Prema izvještaju Sveučilišta North Carolina, arheolozi su prvotno otkrili mozaike na tom području 2012. godine. Ti mozaici prikazuju Samsona koji koristi ulovljene lisice da bi spalio filipinske trupe, zatim Samsona koji nosi vrata Gaze na svojim ramenima te prikaze Mojsija, Noine arke i gradnju babilonske kule.

Razdoblje sudaca obilježeno je kaotičnim razdobljem u izraelskoj povijesti tijekom kojeg je Božji narod oscilirao između vjernog služenja i idolatrije. Kao što je sažeto u zadnjem stihu Knjige o Sucima: „U to vrijeme ne bijaše kralja u Izraelu i svatko je živio kako mu se činilo da je pravo.“ (Suci 21, 25) Knjiga se danas primjenjuje da bi upozorila na opasnosti postmodernizma i krize muževnosti.

Fragmenti posuda i svitaka

Prošle godine arheolozi su pronašli fragment glinene posude koja datira iz vremena sudaca. Fragment star 3 100 godina sadrži i natpis s imenom Gideona – suca koji je vodio vojsku od 300 muškaraca da porazi midijansku vojsku.

Arheolozi su također prošle godine otkrili otprilike 80 novih fragmenata svitaka s Mrtvog mora. Svitci sadrže dijelove biblijskog rukopisa – prve koji su pronađeni u pustinji južno od Jeruzalema tijekom šest desetljeća. Stručnjaci su uspjeli izdvojiti 16 redaka iz knjige o Zahariji: „A ovo vam je činiti: ‘Govorite istinu jedan drugom; sudite istinito i miroljubivo na vratima gradskim! Ne snujte jedan drugome zlo u srcu; ne ljubite lažnu kletvu. Jer sve to ja mrzim’ – riječ je Jahvina!“ (Zah 8,16-17)

Arheolozi su također pronašli novčiće stare otprilike 2 000 godina, kostur mumificiranog djeteta star 6 000 godina te ostatak nečeg što bi moglo biti najstarija košara na svijetu.


Ben Zeisloft – Daily Wire
Prevela: LR
Foto: UNC

 

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!