Braća molitelji u zajedničkom duhovnom boju

braća, krunica, molitva, vjera

Mnogo je govora u posljednje vrijeme o molitvi muškaraca našoj Majci svake prve subote u mjesecu u nekoliko većih hrvatskih gradova. Mnogo je i različitih mišljenja o tome je li ta molitva potrebna i primjerena. Mnoga mišljenja i iznenađuju, ali ona su samo to – mišljenja, a istina je samo jedna. O njoj govore i organizatori molitve javne krunice. Molitva nam je potrebna i to molitva krunice koja je najjače oružje u rukama muškaraca i žena. Gospa je izvojevala tolike bitke kada je hrvatski narod bio u najvećim opasnostima pa vjerujemo da nas čuje i danas.

O susretu i molitvi na splitskom Peristilu saznajemo iz prve ruke Vesele Dujmić. Kroz retke možemo osjetiti snagu vjere koja drži te ljude na okupu, a zajedništvo postaje još veće kada se skupini molitelja pridružuju braća iz Poljske, Wojownicy Maryi – Marijini ratnici.

Braća u vjeri

Otkako sam u vjeri, nije mi sjeo izraz „brate“ ili „sestro“. Za tako obratiti se nekome ili primiti takav naziv trebalo je pokriće, neki pokazatelj da tu doista prebiva bratska ljubav. No ima ljudi koje moje srce prepoznaje upravo takvima, i od kojih mi je sasvim prirodno da me nazivaju sestrom.

Što brat radi za brata ili sestru? Daje se. Svako davanje podrazumijeva umiranje sebi jer otkida od svoga da bi darovao drugoga.

Postoje braća, ne po krvi, nego po duhu i poslanju. Nazivaju se ‘Wojownicy Maryi’.

Starija braća su Poljaci. Mlađa su Hrvati. Što čini dobar stariji brat za mlađega? Daje mu ruku. Daje mu sebe. Umire za nj. Svako umiranje jest žrtva. Bez žrtve ljubavi nema. Ako ne vjerujemo, pogledajmo u Raspelo, u raspetu Ljubav.

Starija braća Poljaci putovala su preko 15 sati da bi svojoj mlađoj dala ruku u Splitu. Stigli su u prvu subotu mjeseca veljače 2023. godine i u sedam ujutro slavila svetu misu s mlađom braćom.

Crkva ispunjena ratnicima

Crkva je bila puna. Mi žene bile smo otraga, muškarci u majicama ‘Totus Tuus’ ili s Marijinim likom, posvuda. Bilo je tu i još muškaraca koji su stariji od 50 godina koji službeno ne mogu pripadati Marijinim ratnicima, ali su prisutni u molitvi i nije im teško spustiti svoja koljena na Peristilu za vrijeme molitve krunice, koja će uslijediti nakon mise i klanjanja.

Nisam namjeravala poći za njima kad su krenuli u procesiji noseći Gospin kip, ali jedna od žena mi je rekla da pođem i fotografiram. Uključila sam kameru mobitela i snimala video, povremeno koristeći i fotoaparat mobitela. Molili smo litanije svetog Josipa. Nakon litanija Poljaci su pjevali Zdravomarije. Rado sam i sama zapjevala jer jedino što sam naučila od njihovog jezika nakon mog posjeta Poljskoj jest upravo ta molitva.

Sve mi je blisko. Njihova pjesma, njihova molitva, zastave. Poljska mi je ušla nepovratno u srce prošle godine u svibnju kad sam imala milost provesti gotovo tjedan dana tamo.

Stigli smo na Peristil. Muškarci su stajali poput vojnika okrenuti prema Gospinom kipu koji su na svojim ramenima nosila četvorica mlađe braće, naših „wojownika“. Nastupila je tišina. Trajala je nekoliko trenutaka. Potom su se muškarci spustili na koljena i predali molitvi. Pred Gospinim kipom nekoliko muškaraca držalo je veliku krunicu. Sve je bilo veličanstveno. Mi žene stajale smo uokolo i molile s njima. Bilo je i pjesme. Vrlo svečano i dostojanstveno se molilo. Prolaznika nije bilo puno. To je subota jutro, grad je uobičajeno prazan. Ovaj sat je samo potvrda da braća molitelji ne traže nikakvu pozornost. Oni mole i to je sve. To nije nikakav protest, to je naprosto molitva. I nema se tu što puno pričati.

Okupljeni u zajedništvu

Nakon krunice i Gospinih litanija zaputili smo se prema crkvi gdje smo braći mi žene posluživale kavu, čaj, jelo da se okrijepe. Uslijedilo je prekrasno druženje. Prolazile smo između njih i nudile ih jelom. Oni su nam pokazivali slike svojih obitelji. Mi smo žene, ali oni su i naša braća.

Oni nas gledaju upravo kao svoje sestre. Motrila sam im lica. Potpuna čistoća pogleda, osmijeha, svega. Gospini sinovi imaju sve dolično, čisto, mirno, uravnoteženo i zdravo.

Duhovni boj

Poslanje Marijinih „wojovnika“ (ratnika) nije ratovanje s ljudima. Njihov boj je duhovan. Oni su prihvatili vojevati boj sa sotonom. Zbog toga su izloženi njegovim napadima koji dolaze odasvud. Ali ništa zato. Njihov mač je krunica. Oni nemaju ni mrvu agresivnosti. Samo mirna ljubav koja je u istini.

S ovim ljudima žena se osjeća upravo kao žena. Prihvaćena, važna. Nisu oni iznad svojih žena po važnosti. Jednostavno prihvaćaju svoje poslanje u obitelji: biti dobri muževi i očevi. Ovi koji još nisu u braku uče kako služiti u onome gdje ih Bog postavi.

Važnost i odgovornost muškaraca

Ta i Isus je došao služiti. Služba muškarca u obitelji donosi i odgovornost. Ako muškarac u kući moli, molit će i djeca. Ako samo žena moli, teže će biti usmjeriti djecu jer autoritet koji je muškarcu dan dolazi od Boga i to djeca prirodno osjećaju.

Marijini ratnici, kao i drugi muškarci koji sagibaju svoja koljena i mole na trgovima, cijene ženu. Pred njihovim pogledom ona se ne osjeća postiđeno, obezvrijeđeno. Dapače, oni u njoj vide sliku Marije pod čijim stijegom i vode duhovni boj.

Braća štuju Ženu svih žena

Kad su starija braća krenula natrag na svoj dugi put, nakon okrijepe i šetnje gradom s mlađom svojom braćom, ostao nam je svima osjećaj da su otišla naša braća. Dali su nam svoje vrijeme, svoju ljubav, podršku, prisutnost. Žrtvovali su se. Nije im bilo teško ništa jer ljubav ih je potaknula na ovaj dugi put.

Neka ih majka Gospa čuva na svim putovima. Donijeli su nadu, donijeli su radost, donijeli mir.

A negdje visoko u nebu, blage oči jednog Poljaka koji je ljubio Hrvatsku, slutim da su nas gledale. Hvala ti, papa Ivane Pavle II.!

Hvala ti, Mama…hvala ti Kraljice Hrvata.


Vesela Dujmić – Žena Vrsna
Foto: Gianna Bonello – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!