Brak je zajedništvo u svemu, čak i u novcu

Brak je zajedništvo u svemu, čak i u novcu

Želim napisati nešto o novcu jer vidim da on opterećuje parove i prije nego se vjenčaju. Vjerujte mi, dobro se sjećam trenutka u kojem sam trebala prihvatiti da udajom za svog muža prihvaćam i sudjelovanje u otplati njegova studentskog kredita. Bilo je to jednog dana za vrijeme spajanja naših financija; tada sam shvatila da ćemo njegov kredit otplaćivati mnogo godina.

Brak je spajanje svega pa i dugova

Iako se, u usporedbi s ostalim studentskim kreditima, radilo o malom iznosu, bila sam u napasti osjećati se ogorčenom zbog toga što se on nije jače trudio otplaćivati dug u razdoblju dok se još nismo upoznali, i zbog toga mu sada ja moram u tome pomoći. Međutim, u tom sam trenutku znala da je brak spajanje svega – što je bilo, bilo je, naše financije sada postaju zajedničke i mi ćemo dug otplatiti zajedno.

Za mnoge parove koji prije vjenčanja godinama žive zajedno normalno je imati odvojene bankovne račune. Na taj su način upravljali svojim financijama i takav je način za njih dobro funkcionirao. Možda su imali zajednički račun za režije, ali je svatko zadržao svoj račun za vlastite troškove.

Odvojeni računi u suprotnosti sa samom biti braka

Bit ću odvažna i reći da su ti odvojeni bankovni računi u suprotnosti sa samom biti braka. Brak je zajedništvo muškarca i žene gdje se, kroz njihovu privolu, oni jedno drugome daju u potpunosti. „Dvoje postaje jedno tijelo“ u sebedarju koje nadopunjuje i ispunjava onog drugog. Nismo stvoreni da bismo živjeli sami i zbog toga mislim da možemo reći da Bog nije zamislio ni da našim novcem upravljamo svatko za sebe.

Sakrament braka

Katekizam opisuje brak kao „savez među krštenima, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života[1]“. Zajednicu svega života. KKC 1601. Kao što je, na primjer, zajednički bankovni račun. U braku par postaje svjedok Kristove ljubavi za Crkvu i oni su uzdignuti na dostojanstvo sakramenta.

Sjetite se što je sakrament: vidljivi znak Božje ljubavi. Mislite li da bi Krist zadržao nešto za sebe, za svoju vlastitu korist? Mislim da ne, budući da je sve što je imao dao za nas na križu. Na isti način mi trebamo žrtvovati sebe i svoje želje za dobrobit svog braka i obitelji. Na taj način, u tom potpunom sebedarju, mi postajemo znak Kristove ljubavi. Donosimo zarađeni novac i stavljamo ga pred supružnika i kažemo: “Sve što imam dajem tebi. Što je moje, tvoje je.“

Prednosti zajedničkih financija u braku

Kada tako učini onaj drugi, lako je vidjeti prednosti zajedničkih financija u braku. Čak i ako se ne slažete oko načina trošenja novca, združeni računi vas tjeraju na dogovor. Mislim da smo tako mi započeli – na potpuno smo različit način trošili i štedjeli novac. Dosta smo se svađali oko novca tih prvih godina dok smo pokušavali upravljati našom rastućom obitelji.

Sada, nakon što smo riješili te probleme s financijama, još smo bliskiji. To ne znači da se više ne prepiremo oko novca, već znamo kako ćemo dogovorom riješiti problem. To je produbilo naše zajedništvo i izgradilo međusobno povjerenje. Mi istinski radimo kao tim kada dajemo novac u dobrotvorne svrhe, trošimo ga i štedimo.

Bomba koja polako otkucava

Suprotno tome, ako se ne slažete oko načina na koji ćete trošiti i štedjeti i odlučite da će svatko raditi po svom, gdje je zajedništvo, partnerstvo, cilj braka da se svjedoči Kristova ljubav? „Ti radi po svom, a ja ću po svom“ nije dobra formula za brak. Dvoje postaje jedno tijelo. Tvoji dugovi postaju moji dugovi, tvoja ušteđevina postaje moja ušteđevina. Sve dijelimo zajedno. Ako izbjegavate te iscrpljujuće razgovore o novcu, vaši računi postaju bomba koja polako otkucava i koja će u zrak dignuti vašu vezu.

Nedavno nam je pisao par pokušavajući obraniti svoju odluku da imaju jedan zajednički račun za režije i svatko svoj račun za troškove poput frizera, hrane i sl. Prenosim dio našeg odgovora:

„Odvojeni računi predstavljaju granicu – nešto što je moje i ti ne možeš imati, ili češće, nešto čemu ne možeš pristupiti. To ponekad može voditi u ljutnju ili sukob jer jedna osoba zarađuje više od druge, ili više troši. Na koncu, ovaj model vam može trenutno odgovarati. No što kada dođu djeca i kad počnete trošiti više na njih nego na sebe? Hoćete li onda dijeliti troškove dječje odjeće, posjeta doktoru ili namirnica? Što je s odmorima – dijelite li račun po pola ili svatko plaća svoj dio troškova? Ili, kao kod nas, Allison je većinom kod kuće s djecom, a Nathan je hranitelj obitelji. Dakle, tehnički, novac je „njegov“, ali ga Allison troši na namirnice, djecu, kuću itd. Spajanjem naših financija više se ne opterećujemo time što je onaj drugi učinio ili što nam možda skriva.“

Kako pravilno rasporediti novac?

Jednom kada prebacite novac na jedan račun, s njega možete podmirivati sve troškove. Svatko od vas može novac potrošiti za vlastitu potrebu, ali nije važno tko je taj novac zaradio. O kupovini skupljih stvari trebate zajedno odlučiti. Upravljajući budžetom trebate raspodijeliti novac na:

  • Boga (desetinu)
  • štednju
  • račune
  • osobnu potrošnju.

Samo ono što preostane može se potrošiti na luksuz, primjerice manikuru ili odlazak na odmor. Upravljanje budžetom na ovaj način zahtijeva samokontrolu, kao i mnoge druge stvari dobre za vaš brak, poput prirodnog planiranja obitelji, buđenja na vrijeme da ne zakasnite na posao, vježbanja kvalitetne komunikacije, odgoja djece u disciplini. Zajednički računi su vrijedni toga truda zbog toga što vas zbližavaju i odražavaju partnerstvo koje je u samoj biti braka.


Allison Auth – Catholic Marriage Prep
Prevela: Marija Popovski
Foto: Pexels

[1] http://www.hbk.hr/katekizam/ii/ii59d6.html#RTFToC2

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!