Jeste li u traženju devetnice za porod i rođenje djeteta? Imamo jednu originalnu!

Devetnice za porod

Jeste li do sada već molili devetnice za porod? Devetnica je jedan od popularnih oblika molitve koja se sve više ukorjenjuje među vjernicima iako je njezino porijeklo duboko u biblijskoj povijesti. Nakane za devetnicu mogu biti razne, od onih za budućeg supružnika, djecu, brak do onih za fizičko iscjeljenje ili obraćenje. Tijekom devetnice najčešće se mole molitve za određen dan i tako devet dana uzastopno. Postoje i neke druge kombinacije molitvi za devetnice.

Posebno osmišljene devetnice za porod

U katoličkoj praksi postoje mnoge devetnice koje je vrlo jednostavno pronaći ili u knjižicama poznatih izdavačkih kuća ili na internetu. Međutim, devetnice je moguće i osmisliti ovisno o osobnim potrebama. Mogu se sastaviti od već postojećih molitvi ili napisati vlastite. Važno je pri molitvi devetnice imati na umu da se ne radi tek o pukom izgovaranju riječi da bismo ispunili neku čarobnu kombinaciju za uspjeh već da svaka riječ izlazi iz srca i bude usmjerena kao razgovor s Bogom kojom ćemo, u prvom redu, mijenjati sebe i dopustiti Bogu da djeluje u našem životu onako kako je za nas najbolje.

Ako volite moliti devetnice i tražite neku koja bi odgovarala vašoj potrebi, predlažemo jednu koja je savršena za sve trudnice kojima se bliži termin za porod. Ovo je, naime, devetnica za blagoslovljen porod i djetetovo rođenje koju je napisala trudnica.

1. dan devetnice za porod

„I reče Jahve, Bog: ‘Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.’“ (Post 2,18)

Evo, majko svih ljudi, u Rajskom si vrtu iskusila savršen sklad s Ocem, ali ti također znaš kako izgleda kada sumnjaš u Njegovu ljubav i providnost te pokušavaš prisvojiti ono što je Božje. Moli se za mene dok svoje srce, um i tijelo pripremam za majčinstvo da ne padnem pod Sotonine laži i povjerujem da sam bog. Amen.

Zdravo Marijo…

2. dan

„Sara reče: ‘Dade mi Bog da se nasmijem, i tko god to čuje nasmijat će mi se.’ Još doda: ‘Tko bi ikad rekao Abrahamu: djecu će ti Sara dojiti? Ipak sina mu rodih u starosti.’ “ (Post 21,6-7)

Saro, Izakova majko, majko svih Židova, borila si se da povjeruješ onome što ti je Bog rekao da će se ispuniti: da ćeš u starosti roditi sina. Iskusila si Božju milost kada je ispunio svoje obećanje unatoč tvojim sumnjama. Moli se da imam pouzdanja u Očevu ljubav i milost dok se približavam porodu. Moli se da rođenje moga djeteta bude razlog za slavlje i smijeh kao što je to za tebe bio Izak. Amen.

Zdravo Marijo…

3. dan devetnice

„Kliče srce moje u Jahvi, raste snaga moja po Bogu mom… Nerotkinja rađa sedam puta, majka brojne djece svježinu izgubi… Jahve čini uboga i bogata, obara čovjeka i uzvisuje. “ (1 Sam 2,1.5.7)

Rahela i Hano, obje ste čekale mnogo godina da biste začele sina ne gubeći nadu da će Bog čuti vaše vapaje. Molite se za sve moje prijatelje i članove obitelji koji nose križ neplodnosti i još uvijek čekaju odgovor na svoje molitve. Molite se za sve žene koje su izgubile svoju djecu u spontanom pobačaju, koje su rodile mrtvorođenče ili čija su djeca umrla netom nakon rođenja da usred svoje tuge spoznaju utjehu i nadu uskrsnuća. Molite se za sve žene i muškarce koji pate zbog posljedica pobačaja da prihvate milost i iscjeljenje Boga koji je Ljubav. Pomozite mi da ne zaboravim za njih prinijeti svoju patnju poroda. Amen.

Zdravo Marijo…

4. dan

„Jer kamo ti ideš, idem i ja i gdje se ti nastaniš, nastanit ću se i ja; tvoj narod moj je narod i tvoj Bog moj je Bog.“ (Rut 1,16)

Ruto, napustila si svoj rodni dom i obitelj te se obratila na vjeru izraelskog naroda da bi se brinula i tješila svoju svekrvu Naomi. Bog je obilno blagoslovio tvoju vjernost i žrtvu tako što je doveo Boaza u tvoj život i uvrstio te u Isusovo rodoslovlje. Moli se za mene da budem jednako velikodušna i hrabra kao što si ti bila, posebno dok se približavam porodu svoga djeteta. Amen.

Zdravo Marijo…

5. dan devetnice za porod

„Sinovi njezini podižu se i sretnom je nazivaju, i muž njezin hvali je: ‘Mnoge su žene bile vrsne, ali ti ih sve nadmašuješ.’ Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.“ (Izr 31,28-30)

Sveta Ano, Marijina majko, Isusova bako, ti si pripremala svoju kćer da jednoga dana preda svoju volju Božjoj. Ti i sveti Joakim podigli ste je u vjeri izraelskog naroda i naučili je da u potpunosti vjeruje Ocu. Moli se za mene da i ja tako podignem svoje dijete i moli se za moju majku da primi blagoslove za svu žrtvu koju je podnijela da bi me donijela na ovaj svijet. Amen.

Zdravo Marijo…

6. dan

„Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!“ (Lk 1,45)

Sveta Elizabeto, rođakinjo Blažene Djevice Marije, dala si Mariji podršku dok je bila mlada, neudana i nosila dijete začeto po Duhu Svetome. Moli se za sve drage žene u mojem životu koje su mi bile podrška tijekom trudnoće, koje su me podsjećale da se radujem Božjoj dobroti u trenucima nelagode i za one koje su mudrim savjetima i mnogim molitvama umirile moje česte tjeskobe i strahove. Gospodine, blagoslovi moje sestre u Kristu kao što si blagoslovio svetu Elizabetu zbog njezine vjernosti i pomozi mi da im budem podrška kada im bude trebalo. Sveta Elizabeto, moli se da uvijek vjerujem da će se ispuniti ono što mi Gospodin govori. Amen.

Zdravo Marijo…

7. dan devetnice

„Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. I ne upozna je dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus. “ (Mt 1,24)

Sveti Josipe, bio si vjeran Mariji čak i kad nisi u potpunosti razumio njezinu misiju Majke Božje. Štitio si svoju suprugu i sina tihom snagom koja je svjedočila o tvojoj svetosti. Moli se za moga supruga da ima hrabrosti i snage koju je Gospodin tebi dao da budeš Isusov zemaljski otac i Marijin voljeni muž. Moli se da prepozna da je ljubljeni sin Božji i ne zaboravi da si mu već dao ono što mu je potrebno da bude predivan otac. Hvala ti, sveti Josipe što si bio naš zagovornik i prije nego što smo se upoznali, što si nas zbližio u pravo vrijeme, pratio tijekom našeg druženja, zaruka i braka. Amen.

Zdravo Marijo…

8. dan

Isuse, obećavam da ću se predati svemu što si postavio pred mene, daj mi da prepoznam Tvoju volju.

Moj premili Isuse, vječni milostivi Bože, najnježniji Oče svih duša, a posebno onih najslabijih, najjadnijih, najnemoćnijih koje s posebnom nježnošću nosiš u svojim božanskim rukama, dolazim te moliti u ime ljubavi i snage Tvoga Presvetoga Srca za milost prihvaćanja i izvršenja Tvoje volje uvijek, za milost pouzdanja u Tebe, za milost da u sigurnosti prebivam tijekom vremena i vječnosti u Tvojim božanskim rukama.

Molitva sv. Ivanke

Sveta Ivanko, moli se za mene dok se približavam porodu da imam hrabrosti reći zajedno s tobom: „Neka bude volja Božja.“ Pomozi mi da otpustim sve svoje planove i misli o tome kako bi porod trebao ići, sve svoje strahove i tjeskobe vezane uz djetetovo zdravlje i dobrobit i sva svoja pitanja o majčinstvu. Moli se za sve moje prijatelje i obitelj koji su prošli kroz traumatičan porod, koji pate od postporođajne depresije ili su suočeni s visokorizičnom trudnoćom. Amen.

Zdravo Marijo…

Zadnji dan devetnice za porod

„Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.“ (Lk 2,19)

Blažena Djevice Marijo, Majko Božja, Majko Crkve i Majko svih kršćana, moli se za mene sada kada po prvi put započinjem svoj poziv majčinstva. Tvoje je povjerenje u Boga Oca bilo toliko potpuno da si mogla reći „da“ pozivu da budeš Majka Njegovome Sinu. Moli se da imam povjerenja u Očevu ljubav kao što si i ti imala i da moj odgovor na poziv majčinstva bude način da svijetu još potpunije donesem Krista. Pomozi mi da budem nježnija i strpljivija prema sebi, posebno kada ne uspijem voljeti svoje dijete kao što si ti voljela Isusa i podsjeti me da jesam i da ću uvijek biti tvoje dijete koje živi pod zaštitom tvoga ogrtača. Amen.

Zdravo Marijo…

Završna molitva Gospi od mlijeka

O Gospodine Isuse Kriste, kroz zagovor Tvoje nježne Majke, naše Gospe od mlijeka koja Te nosila blizu svoga srca tijekom onih dugih mjeseci prije Tvoga rođenja, polažem svoje dijete i cijelu sebe u Tvoje ruke. Oslobodi me, molim Te, od bespotrebnih i iscrpljujućih briga. Prihvati žrtvu moje boli koju sjedinjujem s Tvojom patnjom na križu. Iznad svega, najmilosrdniji Isuse koji nas ljubiš, zaštiti ovo dijete koje si mi dao od svakoga zla i daruj mu zdravlje i snagu potrebnu svakom djetetu. Utisni u moje srce i na moje usne riječi i molitve Tvoje i moje Majke, naše predivne Gospe od mlijeka. Sve Te ovo molim da bismo moje dijete i ja cijeli život slavili Tvoje sveto ime. Amen.


Christina Dehan Jaloway – The Evangelista
Prevela i prilagodila: LR
Foto: TeiTo

Pripremite se i za prve dane s bebom uz Molitvenik za rodilje.

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!