Djeca nisu uništila naš seksualni život

seksualni zivot, brak, zena vrsna

Hajdemo odmah priznati: malo je stvari koje su u zdravom braku tako važne kao seks. Neovisno o dobi, životnoj fazi, seksualni život gradi ili ruši brak.

To je činjenica.

Seksualni život supružnika i mala djeca

U onim prvim danima braka, seks je sve. I život je dobar. Osjećate se povezano, zaljubljeno. I teško vam je zamisliti da će se ta međusobna strast ikada promijeniti.

Ali onda se sva ta bračna vatra pretvori u …bebu. I drugu. Ako ste slični mom mužu i meni u još nekoliko beba.

Trenuci kad se povezujete sa svojim suprugom su nešto rjeđi, spavate u prekidima i krevet s vama često dijeli još jedna mala osoba.

Za vrijeme tih godina kada vas mali ljudi premaše u broju, lako je dopustiti da vam seksualni život presuši. Događa se i prečesto. Čini se normalno.

Normalno ili ne, nije dobro. Bračno sjedinjenje nije nešto što samo muškarcima treba, niti nešto što samo tek vjenčani žele redovito. Bračno sjedinjenje je temeljni način na koji se povezujete sa svojim suprugom i ta povezanost nikada nije važnije nego u ovim izdajničkim godinama s bebama i malom djecom.

Želim vam reći da to što imamo djecu (3 u 3 godine i još dolaze) nije uništilo naš seksualni život i nikada neće. Evo zašto.

1. Svjesni smo koliko je seks važan

Seks je daleko više od tjelesnog impulsa. Dapače, seks je beskonačno više od samog spajanja spermija i jajne stanice kako bi nastala beba.

Seks je temeljni, najdublji i najcjelovitiji način na koji možemo iskazati svoju ljubav prema supružniku. Taj čin zahtjeva potpunu ranjivost i predanje s obje strane. U braku punom ljubavi nemoguće je biti neiskren za vrijeme bračnog zagrljaja. Seks nas približava i povezuje potpunije od bilo kojeg drugog čina.

Seks je nevjerojatan. I zato smo ga moj suprug i ja čuvali do braka i čeznuli za njim.

Da vam budem iskrena, čini mi se da mi je ova vrsta bliskosti s mužem potrebnija sada nego prije djece. Sada sam majka koja se kući brine za djecu i odnosi s odraslima su mi ograničeni, zato mi je povezanost sa suprugom jako važna. Kad u našem odnosu izostane seksualna komponenta, osjećam kako se udaljenost među nama povećava i čak ako je upravo pored mene, nedostaje mi. Oslanjam se na našu bračnu povezanost.

I dame moje, bračno sjedinjenje je za vas jednako važno kao i za njega. Dobrobiti bračnog sjedinjenja za muškarce i žene nisu iste, ali su jednako važne. Imate li dojam da se suprug udaljava od vas? Osjećate li da ste kao par slabo povezani? Osjećate li da vas ne razumije, ne pruža vam ono što vam je potrebno? Seks može biti razlog.

Možda ne jedini, ali svakako jedan od razloga.

Pokušajte češće reći “da”. Samo pokušajte. Smiješno je kako ti se čini da ćeš se osjećati dobro (moćnije?) ako mu kažeš “ne” kad te želi. Ali nećeš. Ako smo iskrene prema sebi znamo da ponavljanje tog “ne” znači reći “ne” sebi i povezanosti s mužem.

Pokušaj reći “da”. Pokušaj se predati, prihvaćajući strastvenost svog muža. Osjećat ćeš se predivno i tvoj brak će brati plodove. Samo pokušaj.

2. Idemo na spavanje zajedno

Možda vam se ovo čini jednostavno, ali zapravo je prilično važno. Ako želite svoj seksualni život održati na životu, morate ići na spavanje u isto vrijeme. Trebate se potruditi oko toga.

Naravno, u tome se djeca često nađu na putu. S bebom koja se noću budi za dojenje, dnevne obveze, male ranoranioce i iscrpljenosti nakon dana u kojem ste neprestano jurcali za malenima po kući, može biti zaista teško uskladiti se sa suprugovim rasporedom. Onda razgovarajte o tome. Odlučite da će vam barem nekoliko večeri u tjednu to biti cilj. Ako idete na spavanje u isto vrijeme, to ne znači da će sigurno doći do bračnog sjedinjenja, ali barem imate šansu, a ponekad je to već pola bitke.

3. Ponekad je seks sve što imamo

Moj brak i moja obitelj nisu savršeni. Imamo i probleme i svađe kao i drugi parovi. Moj suprug je često na terenu po dva tjedna na drugom kraju zemlje i koliko god se trudim biti pozitivna i puna ljubavi, obično na nekom području griješim. Uvijek.

Uz to, naša najstarija kćerka ima tek 4 godine. Još uvijek se borimo sa zahtjevnim vodama discipline i usmjeravanje djece. S troje malene djece ponekad odnosi budu toliko napeti da kažemo stvari koje odmah požalimo.

Ponekad odem u krevet ljuta. Kada sam ljuta ne znam dobro izraziti kako se osjećam.

Pa ipak, ako sam u stanju predati svoj ponos i prigrliti ga, toliko toga biva izliječeno. Toliko toga oprošteno. Toliko toga razumijemo bolje.

Brak je daleko više od bračnog zagrljaja, naravno. Ali brak bez bračnog zagrljaja i nije neki brak. Mi svi zaslužujemo i želimo puno više, ne brak bez vatre. Želim osjećati privlačnost prema svome mužu i želim da je on osjeća prema meni.

Nisam nikada planirala pisati o ovome, ali ako ću biti iskrena i realna, ima li što iskrenije i realnije od seksa?


Nancy Bandzuch – Do small things with love
Prevela: K.M.
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!