Dragi kršćanine, dragi laviću, dopusti Mu da te pripitomi

dopusti Mu da te pripitomi

Slušam

Iz 11, 1-10

U onaj dan: Isklijat će mladica iz panja Jesejeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Na njemu će duh Gospodnji počivat, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. Prodahnut će ga strah Gospodnji: neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, već po pravdi će sudit siromasima i sud prav izricat bijednima na zemlji. Šibom riječi svoje ošinut će silnika, a dahom iz usta ubit bezbožnika. On će pravdom opasati bokove, a vjernošću bedra.

Vuk će prebivati s jagnjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno će pasti, a dječak njih će vodit. Krava i medvjedica zajedno će pasti, a mladunčad njihova skupa će ležati, lav će jesti slamu ko govedo. Nad rupom gujinom igrat će se dojenče, sisanče će ruku zavlačiti u leglo zmijinje. Zlo se više neće činiti, neće se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj: zemlja će se ispuniti spoznajom Gospodnjom kao što se vodom pune mora.

U dan onaj: Jesejev izdanak dignut kao stijeg narodima, puci će željno tražiti, i prebivalište njegovo bit će slavno.

 Ps 72, 1-2.7-8.12-13. 17

Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici!

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik — sve dok bude mjeseca.
I vladat će od mora do mora,
i od Rijeke do granica svijeta.

On će spasiti siromaha koji uzdiše
nevoljnika koji pomoćnika nema;
Smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku:

Bilo ime njegovo blagoslovljeno dovijeka!
Dok je sunca, živjelo mu ime!
Njim se blagoslivljala sva plemena zemlje,
svi narodi nazivali ga blaženim!

Lk 10, 21-24

U ono vrijeme: Isus uskliknu u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin — doli Otac; niti tko je Otac — doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«

Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«

Razmišljam

Naš Bog, Bog je malenih. Milosrdan i pažljiv Otac koji spašava siromaha koji uzdiše, On bdije nad našim patnjama, cjeliva toplinom svog postojanja naše životne svakodnevnice, našu Galileju i naše Kalvarije. On je Bog koji razumije, On je Bog koji oprašta. Koji čeka. Koji prosi i žudi nasloniti se na srce maleno, srce koje u poniznosti otvara svoje rane da ih obasja svjetlo Njegove prisutnosti. Bog naš je Bog mira i Bog koji je uvijek prisutan: nikad ne odlazi, nego čeka, traži, blisko nas neizmjerno ljubi toliko osobno da bismo umrli od ganuća kada bismo spoznali.

Dragi kršćanine, dragi laviću, draga gujo, draga kravo i medvjedice, dopusti Mu da te pripitomi te možeš mirno prebivati u Kraljevstvu Boga svoga, uz braću i sestre stvorenja potrebna tvoje ljubavi. Dopusti svom Jahvi neizmjernom da te obrusi, da te smanji te prestaneš biti gluh i nijem i slijep pored zrelih očiju, ušiju i srca. Daj svome Bogu sve svoje, stavi Mu se na raspolaganje i pusti to Nebo neka kapa po tvojoj duši ovog adventa. Neka natapa ljudsku suhoću i tvoju oholost cjelovima vječnosti.

Djelujem

Dragi brate,sestro, promisli danas tko je tvoj bližnji pored kojeg ne možeš biti miran. Tko je tvojim dojenačkim rukama leglo gujinje? I, jesi li ti kojem drugom bližnjem leglo gujinje?

Stavi svoju potrebu za mirom u Božje srce. Reci mu iskreno da te tvoj bližnji progoni i ne znaš kako ga ljubiti. Kaži Mu da je netko bogatiji od tebe te si ljubomoran na njegovo materijalno blagostanje. Kaži svom Bogu da te sram što gledaš u tuđe talente i zavidiš drugima na njima. Rasplači se svom Bogu u srcu i ispričaj Mu kako te boli, kako tvoj muž ne pomaže oko djece, kako tvoja djeca ne slušaju. Isplači se Bogu što ne možeš ljubiti svoju svekrvu, i zamjeraš joj.

Ispovjedi se svom Nebeskom Ocu, Ocu punom ljubavi i želje da Mu se vratiš, i zamoli Ga da ti oprosti što tako malo gledaš u Nebo, a tako puno si zagledan u zemlju, u ovozemaljsko. Spusti svoja koljena, poljubi taj križ, uzmi ga i zahvali što ga imaš. Zahvali što je taj križ koji nosiš tvoj dlijeto za raj, tvoja mogućnost da postaneš malen i svet.

I kreni, ne oklijevaj u samosažaljenju! Približi se danas baš tom bližnjem koji te priteže za zemlju i učini nešto lijepo za njega. Neka Gospodin blagoslovi tvoje pute!

Marija Grgić – Žena Vrsna


Foto: Aaron Burden – Unsplash

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.