Sveti Elzearije i blažena Delfina: Primjer svetosti u bračnom životu

elzearije

U zadnje je vrijeme popularno među mladim katolicima koji sklapaju brak uz slike s vjenčanja stavljati riječi bl. Karla Austrijskog koje je izrekao svojoj supruzi Ziti na dan njihova vjenčanja: „Hajdemo sada pomoći jedno drugome stići u Raj!“ Iako znamo da jesmo na svetost pozvani svi, ne samo Bogu posebno posvećene osobe, rijetki su primjeri blaženih i svetih bračnih parova koje možemo uzeti za uzore i zagovornike, ukoliko je naš životni poziv onaj bračni.

Elzearije i Delfina živjeli su skromno iako su bili imućni i tako su postigli svetost

26. rujna slavimo spomendan upravo jednog takvog bračnog para. Elzearije i Delfina su živjeli u Francuskoj tijekom prijelaza s 13. na 14. stoljeće. Oboje su od ranog djetinjstva bili odgajani kao katolici i rasli su u plemenitosti iz dana u dan. Njihov brak bio je dogovoren, Delfina je obećana Elzeariju još kada je imala 12 godina. Na dan vjenčanja priznala mu je da se zavjetovala na čistoću pa je on odlučio položiti isti zavjet.

Živjeli su poput brata i sestre, skromno i asketski, kako bi svojim velikim imetkom mogli pomagati siromašne i napuštene. Stupili su u franjevački svjetovni red i život posvetili vršenju djela milosrđa. Bili su istinski dobrotvori i mirotvorci gdje god da su se pojavili. Budući da se Elzearije prvi preselio u vječnost, nakon njegove smrti Delfina je nastavila zajedničko djelo. Još za njena života preminuli suprug je na njezinu veliku radost uvršten među svece Katoličke Crkve. Ona je po preminuću proglašena blaženom.

Iako nisu živjeli klasičnim bračnim životom jer su oboje položili zavjet čistoće, ljubav koju su imali za bližnje i skroman život unatoč velikom imetku pružaju konkretan primjer kako živjeti svetost u braku. Svjedoče velika odricanja, ali i veliku radost. Neka vam budu ohrabrenje da ustrajete u svetosti u svome staležu.

Sveti Elzearije i blažena Delfino, molite za nas!


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Eric Alves – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.