Igračke kao poticaj djetetu,a ne izvor frustracije

Pitanje odabira igračaka postala je važna stavka u životu svakog roditelja. Očito je da se pojavila frustracija kod djece i roditelja koju izaziva prevelika količina igračaka.

Dijete koje je bilo strpljivo kod zubara za nagradu dobije igračku. Ako dijete samostalno obavi nuždu, nagrada je opet igračka. Plače li dijete zbog ostanka u vrtiću, za utjehu dobije igračku.

Sve te igračke gomilaju se u obiteljskom životnom prostoru. S vremenom (često već isti dan) dijete izgubi interes i više se ne igra novom igračkom. Jasno je kako nastaje roditeljska frustracija.

No postoje li igračke koje su dobre za dijete i kojima će se ono htjeti igrati duže vrijeme?Roditelji se često pitaju koje igračke kupiti, a da budu višestruko korisne.

Korisne igračke možemo svrstati u nekoliko kategorija:

1. Igračke za gradnju

Igračke za gradnju sastoje se od svih vrsta kocaka, cesta, autića i prugi ili kantica. Tu svrstavamo i prirodnine – grančice, debla i kamenčiće. Kod igračka za gradnju jedna od najzanimljivijih stvari jest ta što se svaki puta mogu složiti na drugačiji način. Dijete, osim što razvija finu motoriku, stvara vlastite ideje i pokušava ih provesti u djelo, promatra je li pogriješilo te pokušava ponovno.

Postoji čitav niz igara koje se mogu igrati kockama (najbolje drvenim): može se od njih graditi garaže, kućice, nastambe za životinje, tornjeve ili dvorce. Prugu, također, djeca uvijek mogu složiti na nov način.


2. Igračke za rješavanje problema

Igračke za rješavanje problema su drvene puzzle, umetaljke i igračke za sortiranje (po boji, obliku, veličini). Zašto je tako važno da dijete nauči rješavati probleme? Vjerojatno svi poznajemo odraslu osoba koja i pred najmanjim problemom osjeća bespomoćnost. Igre za rješavanje problema su prvi korak koji možete poduzeti da vaše dijete ne odraste u takvu osobu. Rješavanjem naizgled jednostavnih problema dijete razvija strategije, prati uzročno-posljedični slijed i planira sljedeći korak.


3. Stvaralačke igračke

Igračkama za stvaranje pripadaju kartonske kutije, šareni papiri, naljepnice, flomasteri, šareni kamenčići, perlice, staklenke i sl. Ako ste ikada vidjeli jednogodišnje dijete koje otvara svoj rođendanski poklon i oduševljeno se igra šarenim papirom i kutijom iz koje je izvadilo poklon, jasno vam je zašto su kreativni materijali izrazito važni. Kreativnost je vještina koja se razvija. Nedavno mi je jedna mama rekla: „Nemoj spominjati kreativnost. Roditelji to ne vole. Nitko ne želi da mu dijete bude umjetnik. Svi žele djecu inženjere, liječnike, programere, arhitekte…” Nažalost, to je istina.

Međutim, važno je da se roditelji upitaju jesu li ikada upoznali inženjera koji nije kreativan? Ili, još bolje, arhitekta koji nije kreativan? Kreativni kirurzi otkrili su nove načine operiranja, a kreativni inženjeri odveli su ljude u svemir. Kreativnost se razvija na najjednostavnije načine u djetinjstvu, a kasnije u životu pokazuje se na puno složenijim zadacima.

Što više slobode damo djeci da se koriste različitim materijalima, više ćemo od njih dobiti. Omogućite im da rezuckaju, lijepe, kidaju, pa čak i da se naljute ako im nešto ne uspije. Objasnite im da moraju ponovno pokušati ako žele uspjeti.

Kada kupite novi kućanski aparat, ispraznite kartonsku kutiju do kraja, u nju ubacite flomastere i dajte djeci da u nju uđu i uživaju u slobodi igre. Ako nemaju ideja, potaknite ih. Recite im: „Vidi, ovo je tvoj gusarski brod, nacrtaj na njega što god želiš!”

4. Igračke za igru pretvaranja

Maske, kostimi, kućica za lutke, namještaj za kućicu, dječja kuhinja, posuđe i hrana ili doktorski set, sve su to rekviziti za pravu predstavu. Kroz igre pretvaranja djeca proživljavaju ono što su doživjela tijekom dana, ali i kopiraju roditelje, odgojitelje ili prijatelje. Prilika je to da se užive u ulogu i otkriju cijeli novi svijet. Zašto smo se, kao ratna djeca, najviše voljeli igrati rata? Morali smo kroz igru uprizoriti ono o čemu smo slušali i čemu smo svjedočili. Tako i naša djeca biraju teme igara po tome koliko ih neka tema trenutno zaokuplja. U vrijeme nogometnog prvenstva ovaj se sport igra puno češće. U vrijeme natjecanja u plesu i pjevanju, djeca puno više plešu i pjevaju. Kuhanje je, također, djeci često svakodnevna igra jer to je ono što svakodnevno gledaju.


5. Igračke za razvoj fine i grube motorike

U ovu skupinu ubrajamo lopte, vodene loptice, vezice, interaktivne ploče, tunele, bicikle, tricikle, mačeve, mete, hama perlice, hvataljke itd. Razvoj grube i fine motorike važan je za dječji razvoj i samostalnost. Dobro razvijena motorika pomaže djetetu u istraživanju svijeta i kognitivnom razvoju.

Djeci treba što češće dati loptu u ruke, poticati ih na trčanje, skakanje, penjanje, mačevanje. Na taj način razvijaju grubu motoriku, odnosno motoriku velikih mišića tijela. Neka se tate hrvaju s djecom. Postavite mekanu podlogu na pod gdje se mogu valjati, otimati, nadmudrivati u potezima.

Za razvoj fine motorike, odnosno motorike malih mišića na tijelu, potrebno je djetetu dati predmete koje će držati prstima. Važan je razvoj svih prstiju, ne samo palca i kažiprsta. Kada se dobacuje loptom, poželjno je da dijete koristiti svaki prst na ruci i tako razvija finu motoriku cijele šake. Za razvoj fine motorike djetetu možemo dati papir ili maramice koje može kidati na sitne dijelove. Osim toga, može koristiti škare za rezanje i sitne lopte koje hvataljkama ili prstima prebacuje iz posude u posudu.

Igra vodom i pijeskom

Neke od “igračaka” koje bismo mogli svrstati u svaku od ovih kategorija i koje mogu razvijati igru u svim smjerovima jesu pijesak i voda. Iako ovo nisu među popularnijim medijima za dječju igru, u prvom redu zbog potencijalnog nereda, oni su izrazito važni za kognitivni i motorički razvoj. Naime, voda i pijesak klize kroz prste, a imaju i terapijski učinak. Od sve ponuđene igre, dijete će najčešće odabrati upravo igru vodom.

Navedeno je mnogo igračaka i igara dobrih za djetetov razvoj. Probajte biti jednostavni i raznoliki.

I zapamtite! Mnogo je važnije od bilo koje korisne igračke činjenica da je najvažnije da se igrate i sudjelujete u igri sa svojom djecom.


Zrinka Zovak Čehobašić, mag. psych. – Žena vrsna
Foto: Markus SpiskeUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.