Hoćeš li s Isusom umrijeti za neprijatelje?

umrijeti za

Možda i ti imaš neku svekrvu, zaovu, majku. Možda imaš muža ili nevjestu. Možda brata ili ženu. Možda i ti, prijateljice, imaš nekoga tko te iznova podsjeća na neke rane, odmotava povoje koje si oprostom prošli put pokušala zaboraviti.

Možda imaš nekoga tko te muči

Možda te opet jutros podsjeća na ono što je bilo prije pet, deset ili više godina. Možda i ti imaš nekog tiranina. Neku Božju milost za posvećenje poslanu da posoli tvoje rane onda kada se već skorila krv križa koji nosiš.

Možda imaš nekoga tko te muči, tko ti iznova nanosi bol. Tko te zaboravlja, naslađuje se, prelazi granice. Možda imaš neku Božju ovčicu, Božju milost, nekog tog čovjeka koji ti omogućuje da se učiš svetosti. Možda imaš svog Judu koji te privodi Kalvariji. Možda nekog Judu da kojeg nije bilo, ne bi nikada imala prilike iskusiti kako to izgleda uskrsnuti.

I za te mučitelje je Krist položio svoj život

Znaš, jednom sam Isusu pričala o svojoj boli. I kako se borim da ne padnem u osuđivanje. A stajala sam na litici i grijeh mi se nudio kao padobran s kojim možeš sići u dolinu. Grijeh da ih osudim, da se spotaknem preko njihovog opet istog načina da me povrijede. I dok sam mu pričala, kao da sam mogla nazrijeti suze u Njegovim očima.

Znaš, Marija, za njih koji te tlače, ja sam prolio svoju krv. Za njih sam umro.

Želiš li i ti umrijeti za njih?

Želiš li za mnom do neba, idi, uzmi svoj križ i umri za njih.

Možeš li s Kristom umrijeti za one koji te muče?

Umri za one koji te muče. Za tog muža i tu svekrvu i tu sestru i tu zaovu. I tog susjeda i tu, baš tu, prijateljicu koja te iznevjerila.

Hoćeš li prihvatiti izazov i umrijeti za svoje neprijatelje? Za Isusom, noseći svoj mali križ? Da, i to baš zbog rane kojom te gnjave, dajući se razapeti njihovim povredama koje opraštaš?

Hoćeš li i ti umrijeti baš za te i te? Baš za one koji su te doveli na liticu muke?

Hoćeš li umrijeti sebi i prikazati svoju smrt, svoj mali pokušaj da oprostiš (za ljubav Isusu) da se oni spase?

Pokušaj. Možda je baš danas tvoj Veliki petak. Tvoja šansa da ne padneš dolje i da se spasiš. Tvoja šansa da drugima pomogneš spasiti se. Na slavu Božju!


Marija Grgić – Žena vrsna
Foto: Timothy Eberly – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, piše za portal Žena vrsna što je uvijek ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.