Jednostavne obiteljske korizmene aktivnosti

obiteljske korizmene aktivnosti

Korizma je predivno vrijeme tijekom liturgijske godine kada imamo priliku dijeliti zajedništvo u molitvi, postu i sakupljanju milostinje sa svojom djecom. Čak i najmlađi mogu razumijeti svrhu korizme i sudjelovati u njoj kroz jednostavne obiteljske korizmene aktivnosti. Izdvojite vrijeme unutar svojih majčinskih obaveza za molitvu. Možda će to zahtijevati rano ustajanje ili odricanje od omiljenih hobija ili aktivnosti, ali ustrajte.

Korizmeno je vrijeme skoro na pola puta, ali to vas ne priječi da korizmene odluke donesete baš danas ako još niste. Donosimo vam nekoliko prijedloga za obiteljske korizmene aktivnosti za koje nikada nije kasno:

1. Odaberite korizmeno odricanje koje ćete provesti zajedno kao obitelj.

Promislite što možete učiniti da pojačate međusobnu bliskost unutar obitelji. Možda je to odricanje od gledanja televizije ili nepotrebnog pregledavanja internetskih stranica ili igranja igrica na racunalu i mobitelu. Odaberite ono što vam se čini da najviše utječe na vas i vaše bližnje ili vam se čini da preuzima vaše slobodno vrijeme koje biste mogli provesti u zajedništvu.

2. Prisustvujte pobožnosti Križnog puta barem jednom tjedno zajedno kao obitelj.

Ne trebate smišljati komplicirane obiteljske korizmene aktivnosti. Možete se držati tradicije Crkve i prisustvovati Križnom putu. Sigurno vaša župa najmanje dvaput tjedno organizira pobožnost Križnog puta. Ovisno o obiteljskim obavezama, dogovorite dan kada možete zajedno prisustvovati ovoj pobožnosti i sv. misi.

3. Pohađajte obrede tijekom Velikog tjedna i upoznajte najmlađe s njihovim značenjem.

Ako vaši najmlađi još nisu imali priliku vidjeti obred pranja nogu ili ljubljenja križa, neka vam ove godine to bude poticaj da ih povedete u crkvu i pri tom objasnite njihovo značenje i simboliku.

4. Neka barem jedan petak tijekom korizme bude zajednički nemrs cijeloj obitelji.

Iako poznajemo pravila posta i nemrsa, možda je ipak moguće da se jednom tjedno cijela obitelj pridržava nemrsa kao oblika osobne žrtve i zahvale Bogu. Iako djeca po pravilu nisu obavezna na nemrs, vjerujem da mogu imati vrlo kvalitetan obrok i bez mesa.

5. Svakodnevno čitajte Bibliju kada je obitelj na okupu.

Ne morate se izričito držati nekog određenog doba dana već se prilagodite dnevnim obavezama. Sigurno postoji 10-ak minuta tijekom dana ili večeri kada se cijela obitelj nađe u kući. Iskoristite to i pročitajte nekoliko redaka iz evanđelja.

6. Na Veliki četvrtak neka obred pranja nogu bude i u vašoj obitelji.

Otac kao glava obitelji u tom smislu predstavlja samog Krista te svojim ukućanima pere noge baš kao što je to Isus učinio svojim učenicima. Ne zaboravite istaknuti simboliku ovoga čina – da je najveći među ljudima došao služiti.

7. Izradite male letke s poticajnim mislima i molitvama koje ćete podijeliti svojim župljanima.

Među prigodnim materijalima pronađite nekoliko zanimljivih promišljanja vezanih uz korizmu, Veliki tjedan i, posebno, Uskrs. Ispišite ih zajedno s kratkim molitvama na obične papire te zamolite župnika da ih ponudite vjernicima u crkvi među vjerskim tiskom.

8. Uprizorite jednu od biblijskih slika u večernjoj predstavi za obitelj.

Koji je prikaz iz Velikog tjedna na vas ostavio najjači dojam? Ulazak u Jeruzalem, Posljednja večera, pranje nogu na Posljednjoj večeri, Isusovo suđenje ili put na Kalvariju itd. Potaknite članove obitelji da odaberu ulogu po želji te izvedite kratku predstavu.

9. Izradite ukrase od isprepletenih palminih ili maslinovih grančica za Cvjetnicu.

Organizirajte večer kreativnih radova i pripremite se za proslavu ulaska Isusa u Jeruzalem. Prikupite maslinove grančice ili palmino šiblje i okušajte se u pletenju. Izradite Kristovu krunu ili jednostavan buket koju ćete odnijeti na blagoslov i sačuvati kao podsjetnik na Isusovu muku i uskrsnuće.

10. Organizirajte večer kviza u kojem će se članovi obitelji natjecati u znanju o korizmi i Velikom tjednu.

Ovaj će izazov sigurno biti zanimljiv cijeloj obitelji. Neka netko preuzme odgovornost organizacije i odvoji vrijeme da sastavi set pitanja koji će istovremeno i potaknuti natjecateljski duh, ali i obogatiti znanje o vjeri.

11. Prikupljajte novčane priloge u kutiju.

Onoliko novca koliko članovi obitelji mogu izdvojiti (iznos nije važan) neka stave sastrane. Krajem korizme uplatite iznos potrebitima ili kupite potrepštine jednoj obitelji. Konačna suma nije važna koliko sama namjera i dobro djelo koje stoji iza ovakvog poticaja. Još važnije je osvijestiti da na ovakav način djeci usađujemo najvažniije životne vrline.

Bez obzira odaberete li jednu ili sve od predloženih aktivnosti, vjerujem da će vas približiti smislu korizme, oblikovati srce koje suosjeća s Kristovom mukom, ali i pripremiti vas na Radosnu vijest koja dolazi s Uskrsom.


Livija Rogulj –  Žena vrsna
Foto: Alex LoupUnsplash

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.