Jona i riba – biblijska priča koja djeci nikada ne dosadi

Jona, riba i nova prilika

Dječja Biblija je puna lijepih ilustracija koje prate tekstove. Zabavno je pogledavati djecu dok im čitam biblijske zgode jer su te male i znatiželjne oči uprte u sliku koju vide i promatraju je s toliko pažnje da mislim kako oni zamišljaju da su na mjestu događaja. Starozavjetna priča kojoj se naši mališani opetovano vraćaju je priča o Joni i „velikoj ribi”. Ova se priča sluša s podignutim obrvama u znak čuđenja. Nakon završene priče slijede pitanja: „Zašto su Jonu izbacili u more? Zašto Jona nije htio poslušati Boga? Zašto je riba progutala Jonu? Je li ta riba zapravo kit? A kako ga je izbacila na zemlju?”

Puno sam puta odgovarala na ova pitanja, ali mališani ih i dalje postavljaju. Neku večer prije obiteljske molitve smo opet čitali dječju Bibliju. Između ostalog, pogađate, i priču o Joni. Pitala sam svoju djecu što im se u toj priči najviše sviđa. Opet pogađate – to što ga je velika riba progutala. I eto opet pitanja – zašto je to učinila.

Moj odgovor njima je bio otprilike ovaj: „Jona nije htio poslušati Boga i ispuniti zadatak na koji ga je Bog slao. Umjesto toga, on je odlučio pobjeći i sakriti se. Ukrcao se na čamac u kojem je bilo još ljudi. Počelo je veliko nevrijeme i zamalo su svi ljudi završili u moru, ali Jona je znao da je on kriv i da je Bog poslao oluju jer se malo ljuti na Jonu. Jona je putnicima sve priznao i oni su ga izbacili u more da oluja prestane i da se spase. Onda je došla riba i progutala ga…”

Jona preko ribe dobiva novu priliku, a ne kaznu

Pored mene je bio moj muž koji je sve strpljivo slušao, a onda me, u pravo vrijeme, nadopunio. I Bogu hvala da jest. Muž je nastavio pričati našoj djeci: „Bog je zapravo poslao ribu da spasi Jonu jer On nije htio da se Jona utopi, nego mu je odlučio dati novu priliku da se pokaje i da posluša Božji glas.”

I on nastavi pričati, a ja sam posramljeno šutjela i razmišljala.

Da! Pa to je tako jednostavno! Bez puno priče! Bog je poslao ribu da spasi Jonu i da mu da drugu priliku! Kako je to očito… Dok sam ja to doživljavala kao „kaznu”, moj muž je mudro znao da je to bila nova prilika…

Priča o Joni je preslika našeg života. Bog to radi i nama kada Ga povrijedimo, ostavimo, pobjegnemo… Daje nam novu priliku koja nam često izgleda poput kazne, beznadno, nejasno… ali sve to radi našeg spasenja. Zaista, Božji puti nisu naši puti. Čak i kada zastranimo, On sve okreće na dobro – ako Mu se odlučimo vratiti.


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Johannes Plenio Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.