Koje su poželjne osobine budućeg muža?

Koje su poželjne osobine budućeg muža/budući muž/Ljubav/Zaruke

Nedavno sam naletjela na članak koji je opisivao 10 osobina muškarca po kojima ćeš znati da je on osoba koja te nikada neće napustiti. Napisala ga je Katelyn Carmen za portal Family Today.

Krenula je od promišljanja o učestalosti razvoda i krhkosti braka, što može djelovati obeshrabrujuće. Nastavila je zaključkom da dobar brak nije nemoguć, ali zahtijeva puno truda, rada i predanja. Zatim je iznijela neke karakteristike muškarca za koje smatra da povećavaju mogućnost da se radi o osobi koja je spremna na trajan odnos i održavanje tog odnosa.

Neke poželjne osobine odnosile su se na odnos prema životu i problemima

Prva osobina koju je navela je ta da se radi o osobi koja je predana tebi i odnosu u kojem se nalazite. Kao argument je navela da je to potrebno jer brak podrazumijeva vjernost i u dobru, i u zlu, a osoba koja nije predana mogla bi odustati kad naiđe prvi problem.

Zatim je navela da bi bilo dobro da brzo pristupa rješavanju problema i pri tome ima suosjećanja, odnosno usmjeren je istovremeno i na traženje rješenja, i na drugu osobu i njezine osjećaje. Ovo je prepoznala kao važnu osobinu jer ćeš s osobom s kojom uđeš u brak do kraja života zajednički rješavati probleme. Stoga bi bilo poželjno da im se ozbiljno, ali i suosjećajno pristupa.

Prepoznala je kao bitnu karakteristiku i to da bi osoba trebala biti voljna pomoći ti kada griješiš, kada si slaba, kada nisi u pravu. Nisi savršena i događat će ti se padovi i propusti. Bilo bi super u takvim trenutcima imati osobu koja će te bodriti da iz toga izrasteš, umjesto osobe koja će te još više poniziti.

Sljedeća bitna osobina bila bi da on treba obraćati pažnju na detalje. Razlog je tome to što male stvari zapravo unose radost u život. Na primjer, kada zapamti koju pjesmu voliš pa baš nju pusti dok se vozite u autu, ili skuha kavu baš onako kako je najviše voliš piti. Mislila je na svakodnevicu te kako je olakšati i uljepšati.

Istaknula je i da smatra da ta osoba treba biti mudra, ne samo pametna. Ovo je ponovno povezala s rješavanjem problema. Smatra da za rješavanje problema nije dovoljno znati puno o svemu, već je bitno logički i holistički pristupati problemu.

Ostale su se više odnosile na odnos prema ženi, odnosno tebi

Sljedeće su se stavke odnosile na to da bi bilo dobro da te ta osoba poznaje bolje nego što poznaješ samu sebe kako bi te mogla sačuvati i spriječiti da popustiš u svojim slabostima. Nadalje, bilo bi dobro da mu je stalo do toga kakvu sliku imaš sama o sebi i da ti pomaže uvidjeti tvoje dobre strane, ali te istovremeno čuva od oholosti. Da te zna nasmijati i utješiti, da razmišlja o tvojim izazovima i problemima i trudi se pomoći ti u njima te da ti zna reći kritiku konstruktivno i onako kako je možeš čuti.

Iako je vjerojatno nemoguće pronaći sve ove poželjne osobine u jednoj osobi, one pružaju dobar smjer promišljanja o karakteristikama osobe s kojom trenutno jesi ili želiš biti, ili čak o tome kakva si sama i na čemu bi mogla još poraditi. Sve navedene osobine korisne su u trajnom bliskom odnosu, bilo da se radi o muškarcu ili ženi.


Lea Potočar – Žena vrsna
Izvor: Katelyn Carmen – Family Today
Foto: Bruce MarsUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.