Korisne aplikacije po preporuci vrsnih žena

aplikacije

U današnjem svijetu napredne tehnologije aplikacije su neizbježna i vrlo korisna pomoć u obavljanju raznih svakodnevnih zadataka. Zanimalo nas je koje bi bile najkorisnije aplikacije pa smo to pitanje postavile ženama u jednoj virtualnoj katoličkoj zajednici.

Najčešće korištene aplikacije su zasigurno one koje služe za komunikaciju (Viber, WhatsApp, Facebook, Messenger) ili za zabavu poput YouTube-a. Budući da su ove aplikacije zaista široko rasprostranjene i znamo dosta o njima, odlučile smo se izdvojiti one aplikacije koje su manje poznate, a zaista su korisne. Saznajmo koje su to.

Aplikacije vezane uz našu vjeru

Nova Eva

Nova Eva je oruđe nove evangelizacije. Ovo je besplatna aplikacija koja na jednom mjestu sadrži sve što je jednom katoliku potrebno – dnevna misna čitanja, molitvenik, brevijar, audio zapisi nedjeljnih propovijedi, misli svetaca. Još možete pronaći i pjesmaricu, pitanja i odgovore na neka zanimljiva pitanja i sl. Jako zgodna aplikacija koja čini da je Božja Riječ uvijek dostupna ako je mobitel uz vas.

Biblija

Biblija je aplikacija koja sadrži cjelokupno Sveto Pismo i moguće je pristupiti bilo kojem poglavlju kada to želite. Zapravo je ovo digitalna Biblija, a svaki bi kršćanin barem jednom u životu trebao pročitati cijelu Bibliju. Ovako mu je uvijek pri ruci ako je i mobitel.

Katolički kalendar

Katolički kalendar, kako i samo ime kaže, je aplikacija koja omogućuje da na svom mobitelu imate katolički kalendar. Korisna je jer ima widget za početni zaslon pa tako možete svaki dan vidjeti tko ima imendan, koja je svetkovina i sl. Osim kalendara, ima i molitvenik koji se može pretraživati te link na Bibliju i Časoslov. Također si možete i kreirati i postaviti podsjetnik za svaki dan u godini.

Aplikacije za zabavu

Pinterest

Pinterest je aplikacija koja sadrži jako puno inspirativnih ideja. Ako tražite načine kako ukrasiti dom sama svojim rukama, jeftino, a lijepo, možete ih potražiti u ovoj aplikaciji. Tražite li ideje za kućni jelovnik, nove recepte, upute kako nešto izraditi, ovo je aplikacija za vas.

Baby Story Camera

Baby Story Camera je aplikacija koja omogućava izrađivanje zanimljivih slika vaše trudnoće i onda rođenja vaše bebe. Omogućuje da vaše životne prekretnice pretvorite u slatke priče pomoću naljepnica i različitih fontova.

PictureThis – Plant Identification

PictureThis – Plant Identification je jako korisna aplikacija ako želite saznati kako se neka biljka zove ili kako ju održavati. Jednostavno uslikate biljku i učitate sliku u aplikaciju. Za sekundu dobijete rezultat s imenom biljke, njenim opisom i načinom održavanja.

DuoLingo

DuoLingo je aplikacija za učenje stranih jezika. Omogućuje vježbanje izgovora, čitanja, slušanja i pisanja dok igrate igru. Dakle, uči se kroz igru. Besplatno je, zabavno i učinkovito.

Aplikacije kao pomoć u organizaciji

TimeTune

TimeTune je aplikacija koja pomaže upravljati vremenom. Služi za stvaranje rasporeda, plana ili rutine. Rutine mogu biti dnevne, tjedne ili u rasponu do 15 dana. Sadrži statistike pa se lakše uoči gdje nam točno curi vrijeme. Prednost je što nije potrebno unositi vrijeme trajanja naših aktivnosti u planer jer to aplikacija samostalno odradi.

Google Keep

Google Keep je aplikacija koja olakšava bilježenje misli ili popisa koji se onda mogu dijeliti s članovima obitelji ili prijateljima. Korisna je, primjerice, kod odlaska u dućan za popis stvari koje želimo kupiti. Omogućava izgovaranje glasovne napomene u pokretu koja će se automatski sama “prepisati”. Ovo je zgodno za bilješke poput onih “koji film želim pogledati, knjigu pročitati” i sl.

Glympse

Glympse je aplikacija koja na brz, besplatan i jednostavan način dijeli vašu trenutnu lokaciju s vašom obitelji ili prijateljima koristeći GPS. Vrlo je korisna kada se trebate s nekim naći.

Bring! Grocery Shopping List

Bring! Grocery Shopping List je aplikacija koja služi kao popis za kupovinu. Isti popis vidi i, primjerice,  muž na svom mobitelu pa je ovo jako korisno ako idete skupa u kupovinu i ako ste se razdvojili da brže obavite kupnju. Kada nešto uklonite s popisa ili označite kao kupljeno, stiže notifikacija onome drugome s kime dijelite popis.

AccuWeather

AccuWeather je aplikacija koja daje preciznu vremensku prognozu. Sadrži informacije o trenutnim vremenskim uvjetima, sažetak i pojedinosti vremenske prognoze, lokalne/kratkoročne prognoze, animirane radarske i satelitske snimke i sl.

Baby Manager – Breastfeeding Tracker & Community

Baby Manager je korisna aplikacija ako teško pamtite kada ste zadnji puta dojili bebu, iz koje dojke, koliko dugo je trajao podoj i koliko često beba doji. Također bilježi podatke o promjeni pelena i o spavanju. Zgodan način vođenja dnevnika za bebe, a omogućuje i vašem mužu da sve to vidi na svome mobitelu jer se aplikacija automatski sinkronizira. Tako i tata može biti u tijeku iako je na poslu.

Baby Monitor

Baby Monitor je aplikacija koja funkcionira kao babyphone. Moguće je ostaviti mobitel u sobi gdje dijete spava i odrediti broj telefona koji će zazvoniti na bilo koji zvuk bebe ili na koji će se poslati sms poruka.

Dinner Time Plus

Dinner Time Plus je aplikacija pomoću kojih roditelji kontroliraju i upravljaju time kako njihova djeca koriste svoje pametne telefone i tablete. Aplikacija mora biti instalirana i na roditeljevom i na djetetovom uređaju.

Lokator obitelji

Lokator obitelji je aplikacija koja koristeći najnovije tehnologije GPS praćenja omogućuje stvaranje grupe pod nazivom “Krugovi”, o obitelji i prijateljima. Omogućuje pronalazak obitelji i prijatelja na privatnoj karti, javlja kada član kruga dođe na odredište, prati ukradeni ili izgubljeni mobitel, omogućuje chat jedan-na-jedan ili sa svima unutar kruga i sl.

Family Shared Calendar – FamCal

Family Shared Calendar – FamCal je aplikacija stvorena za povezivanje obitelji. Kombinira kalendare, događaje, zadatke, bilješke, kontakte i podsjetnike na rođendane i to sve na jednom mjestu. Tako su svi članovi obitelji sinkronizirani i organizirani.

Aplikacije kao pomoć pri uštedi novca

Mobills

Mobills je jednostavna, vrlo korisna i intuitivna aplikacija koja omogućuje upravljanje vašim financijama. Na jednostavan način možete pratiti sve svoje prihode, rashode, imati na jednom mjestu sve račune (tekući, žiro, štednja). Također, moguće je da jedan korisnički račun dijele npr. supružnici pa tako u svakom trenutku “vide” koliko onaj drugi ima u svome novčaniku ili na što je zadnje potrošio. Statistika u obliku grafova jasno pokazuje kako se mijenja vaše financijsko stanje iz mjeseca u mjesec.

Njuškalo Popusti

Njuškalo Popusti je aplikacija koja pomaže u pametnoj kupnji tako da na jednom mjestu pregledavate sve tržišne akcijske ponude, popuste i kataloge. Također sadrži popis poslovnica i adresa trgovina i trgovačkih lanaca. Ova aplikacija omogućava izradu personalizirane liste za kupnju, aktivaciju obavijesti o akcijama omiljenih trgovina. Može se i provjeriti je li naš omiljeni proizvod snižen i kako najlakše doći do njega (koja je trgovina najbliža) i sl.

Devet.99 popusti

Devet.99 popusti je aplikacija koja pomaže pri kupnji i omogućuje uštedu novca tako da javlja kada je vaš omiljeni artikl na popustu u odabranim trgovinama. Popis prepoznaje gdje možemo ostvariti najveću uštedu prilikom kupnje i sl.

Katalozi

Katalozi je aplikacija koja na jednom mjestu omogućuje pregled svih aktualnih kataloga, dnevnih i vikend akcija, kupona i popusta u hrvatskim trgovinama.

Aliexpress

Aliexpress je aplikacija koja omogućuje online kupovinu preko vašeg mobitela. Možete pronaći bilo što vas zanima, možete filtrirati rezultate pretrage po raznim kriterijima i sl. Omogućuje i ostavljanje povratne informacije koje je dobro pogledati prije naručivanja bilo kojeg proizvoda jer se tamo nalaze slike i opis onoga što su ljudi stvarno dobili. Ovdje se zaista mogu pronaći jeftini i kvalitetni proizvodi, samo treba dobro proučiti povratnu informaciju.

Aplikacije za mobilno bankarstvo

Svaka banka ima svoju aplikaciju za mobilno bankarstvo. Ona je vrlo korisna jer možete bilo kada i bilo gdje obavljati financijske transakcije ako imate pristup Internetu.

Aplikacije kao pomoć u brizi o zdravlju

Menstrualni kalendar

Menstrualni kalendar je aplikacija za žene pomoću koje je moguće lakše pratiti menstrualne cikluse te voditi bilješke.

Calorie Counter – MyFitnessPal

MyFitnessPal je aplikacija koja pomaže u gubljenju kilograma, u promjeni navika i u započinjanju nove prehrane. Omogućuje lako unošenje nutritivnih informacija za recepte koje kuhate. Broji kalorije, bilježi kalorije, masti, bjelančevine, ugljikohidrate, vitamine itd.

Hydro Coach – drink water

Hydro Coach je aplikacija koja pomaže unositi dovoljno vode u organizam. Izračunava koliko vam je vode potrebno, prati što pijete i podsjeća kad je vrijeme za piti vodu.

Billings Note

Billings Note je aplikacija koja omogućuje praćenje cervikalne sluzi temeljene na Billingsovoj metodi prirodnog planiranja obitelji. Ne treba vam bilježnica i olovka, dovoljno je da informacije unesete u aplikaciju i da budete ažurni.

Pregnancy +

Pregnancy + je najkorištenija aplikacija za praćenje trudnoće i razvoja vaše bebe u svijetu. Na engleskom je jeziku i sadrži razne funkcionalnosti. Neke od njih su dnevni izvještaj o napretku bebe, slike kako beba otprilike izgleda, praćenje promjena u kilaži, informacije o posjetama ginekologu, pisanje vlastitog dnevnika, brojač udaraca bebe, štoperica za mjerenje razmaka u trudovima i slično.

Kontrolirati vrijeme provedeno na mobitelu

Postoji još jedna aplikacija koju bismo željele istaknuti, a to je Quality time. Ova aplikacija precizno bilježi vrijeme provedeno na pojedinoj aplikaciji (Biblija, Nova Eva, Viber, Facebook…). Zgodna stvar je da ima mogućnost postavljanja točno određenog broja sati kojeg želimo provesti na mobitelu. Ako se to vrijeme prekorači, aplikacija šalje obavijest.

Ako nam izračuna da dnevno provedemo veći broj sati na mobitelu, možda se odlučimo na promjenu i veću samokontrolu.

Pročitati i prihvatiti uvjete korištenja

Prilikom instalacije aplikacije dobro je proučiti i pročitati što sve aplikacija od nas zahtijeva. Primjerice, pristup kameri, fotografijama, mikrofonu, kontaktima, lokaciji i slično. Ako se ne slažete s time, odustanite od instalacije. Samo pažljivo pročitajte i razmislite je li im to sve potrebno i zašto.


Suzana Džeko – Žena Vrsna
Foto: Elyssa ZornesUnsplash

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) dvoje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.