Ljubica Orsić: „U teškim trenucima potrebno je žalovati“

Udruga Betlehem

Udruga Betlehem-Zagreb pokrenula je plemenitu inicijativu „Najmanji među nama“, nadahnuta riječima Bl. Majke Terezije:

“Svatko treba ljubav, svatko treba znati da je željen i Bogu vrijedan.”

Ako su roditelji  izgubili svoje začeto dijete prije nego je ugledalo ovaj svijet, Udruga Betlehem želi preko ove inicijative pružiti utjehu, mogućnost da svoje nerođeno dijete dostojanstveno pokopate na mjestu gdje možete tugovati, moliti, ojačati svoju nadu i vjeru u ponovni susret.

Kako je nastala inicijativa Udruge Betlehem “Najmanji među nama”?

Iako sam osobno iskusila bol gubitka djeteta (moju djecu je Gospodin u ranim trudnoćama pozvao k sebi), ipak nisam razmišljala o pokopu svojih Najmanjih.

Dugo nakon tog gubitka naišla sam na članak o hrabroj majci iz Mostara koja se izborila za grobno mjesto i sahranu svog djeteta. To me jako dirnulo, ali na tome je i ostalo. Prije skoro tri godine, za vrijeme zornica, moja najdraža prijateljica nije došla na zornicu jer je imala spontani pobačaj kod kuće (tako nam je tada javljeno). Nazvala me i pitala što napraviti s djecom za koje je mislila da ih drži u rukama (blizanci stari 3 mjeseca). U srcu mi je došlo: „Samo ih ne daj njima, tj. ne ostavljaj u bolnici“.

Svi smo se molili za čudo i čudo se dogodilo. U rukama je držala veliki hematom, a njezini prekrasni blizanci danas imaju dvije godine. Radovala sam se, ali me i dalje nije napuštala želja da i mi u Hrvatskoj imamo grobnicu za djecu koja su umrla pod majčinim srcem. Nakon dosta istraživanja, telefoniranja, slanja mailova, misionar monfortanac pater Miljenko Sušec me uputio na patera Marka Glogovića. On je godinama gajio istu želju, planirao, uključio takvu grobnicu u statut. I tako, kada je došlo pravo vrijeme, pod okriljem udruge Betlehem, rodio se projekt “Najmanji među nama”.

Vi ste, Ljubice, voditeljica Inicijative. Koliko volontera još broji Inicijativa?

Trenutno nas je četvero aktivnih volontera, ali vjerujemo da će Gospodin providjeti pomoć koja nam je prijeko potrebna.

Kada ženi umre dijete tijekom trudnoće, može li ona zadržati tijelo bebe kako bi ga dostojanstveno pokopala?

Zadržati je kriva riječ. Dijete se mora pregledati na Zavodu patologije gdje roditelji potpisuju potrebnu dokumentaciju. Postupak je jednak kao i kod odraslih osoba.

Gdje se u Zagrebu nalazi grobnica za nerođene?

Naša prva grobnica se nalazi na Markovu polju. Nadam se da ćemo skupiti sredstva da na istom groblju izgradimo veliku grobnicu kao trajno rješenje jer je sadašnja grobnica premala za potrebe Zagreba i okolice.

Koliko je bebica trenutno pokopano u njoj, kolika je starost najmlađe bebe?

U ovom trenutku je sahranjeno 36 beba samo u našoj grobnici u Zagrebu.

Pokapaju li se u grobnici samo bebe Iz katoličkih obitelji?

Za sada je to tako bilo, ali mi želimo pomoći svim roditeljima, bez obzira na vjeroispovijest ili svjetonazore.

Kako izgleda sprovod nerođenog djeteta? Prisustvuje li svećenik sprovodu?

Nema tu neke velike razlike. Svećenik vodi sprovod kao i kod odrasle osobe. Mala razlika je da se sprovod vodi po obredniku za nekrštene osobe. Moli se i predaje dijete Božanskom Milosrđu.

Vidjeli ste, zasigurno, puno tuge. Vjerujem da nema gore stvari nego kada roditelj pokopa svoje dijete koje nikada nije zagrlio. Kako se ljudi nose s tugom, pomaže li im vjera u Boga u tome?

Bol i tuga su toliko intenzivni da su skoro opipljivi. Ali, nakon sahrane, roditelji su puno bolje, čak radosni i, iako mislim da su vjera i nada u ponovan susret glavna utjeha, uvelike im pomaže da imaju mjesto za molitvu, sjećanje i, najbitnije, za plakanje. U tim teškim trenucima potrebno je plakati i žalovati, a to u današnjem društvu nije prihvatljivo što vodi obolijevanju od raznih psihičkih bolesti poput PTSP-a, depresije, anksioznosti te raznim drugim životnim problemima.

Planiraju li se grobnice za nerođene i u drugim gradovima RH?

Za sada imamo grobnice u Vinkovcima, Varaždinu, Gospiću i Zagrebu, ali to je tek početak. Vjerujem da ćemo ubrzo imati grobnice u svakom gradu gdje postoji udruga Betlehem.

Vi se financirate isključivo donacijom i dobrotom ljudi. Ima li neka čudesna priča o iznenadnoj donaciji?

Čudesno je to da smo grobnicu izgradili na donacijama malih ljudi. Nema većeg čuda nego kada ti bakice daju sve što imaju u džepu, a to sam višestruko doživjela.

Kako čitatelji portala Žena vrsna mogu pomoći (osim molitvom i postom)? Postoji li žiro račun na koji se može uplatiti za Inicijativu?

Zahvaljujem na svakoj mogućoj donaciji, ali isto tako je bitno da skupa osvijestimo javnost o mogućnosti sahrane naših najmanjih, bez obzira na starost.

Podaci za uplatu:
Udruga Betlehem Adresa: Vladimira Ruždjaka 8, 10360 Sesvete
Mobitel: : +385 (0)99 2311 000
e-mail: najmanji@betlehem-zagreb.eu
Radno vrijeme: svakim danom od 17 do 20 sati (u hitnoj potrebi od 8 do 22 sata)
Donacije: Centar za nerođeni život „Betlehem-Zagreb“,
Projekt Najmanji među nama
Žiro račun: HR60 2360 0001 5011 3578 8


Ljiljana Ćosić – Žena Vrsna

Ljiljana Ćosić
Ljiljana Ćosić

Supruga izvrsnog Zlatka i majka četvero djece. Po struci ekonomistica, ali u stvarnosti pjesnikinja koja hodi s Marijom k Isusu. Voli pisati jer joj tada šapće duša i bliže je Bogu.