Mama kod kuće – 7 savjeta kako olakšati svakodnevnicu

mama kod kuće

Biti mama kod kuće najbolji je posao koji sam ikad imala, ali je i jedan od najizazovnijih. Nije tako složen kao neurokirurgov posao, ali je težak, jer je sličan žongliranju s vatrenim krugovima kao što to rade klaunovi u cirkusu. Međutim, dok oko mene nije ludilo, dani mogu postati nenadahnuti kada nisam u potrazi za lijepim. Ja sam čovjek. Događa se.

Ne znam za vas, ali ja nikada ne želim zaboraviti biti zahvalna za ovo razdoblje u mojem životu, jer ovo stvarno jesu dani. Uvijek tražim načine da budem bolja – bolja žena, bolja mama, bolja osoba. Ovdje je mojih sedam savjeta za biti mama kućanica. Ovi savjeti su stvari koje sam naučila tijekom mojeg jednogodišnjeg putovanja kao mama kod kuće, a to su također i stvari koje želim popraviti da bih bila najbolja što mogu. Gospodin zna da trebam ove podsjetnike da bi bila disciplinirana.

Probudi se i moli

„Nikada nećeš biti savršen roditelj, ali možeš biti roditelj koji moli.“ Vidjela sam ovaj citat tijekom dnevne pobožnosti u knjizi Mudre izreke 31. glava i vjerujem da pogađa samu srž. Znam da trebam više vježbe u ovom prvom savjetu zato što je jako važan. Moj alarm je Charlottin mali (ponekad glasan) glas koji dolazi kroz monitor na mojem noćnom ormariću, i prva stvar koju napravim kada se probudim, provjerim na aplikaciji koja mjeri vrijeme bebinog spavanja na mom iPhoneu da vidim koliko je dugo spavala (zato što volim znati informacije u vezi njenog spavanja).

Ali što ako, umjesto hvatanja mobitela, napravim ovo? Svaki dan kada se probudim želim zamoliti Boga da me učini boljom majkom i ženom nego što sam bila dan ranije i neka ispuni moj duh sa svojom dobrotom. Stvarno se želim početi buditi prije moje Charlotte i provesti više vremena u molitvi. To bi bilo izvrsno vrijeme za pročitati dnevnu pobožnost (molitvu Časoslova), biblijsko razmatranje, ili imati malo vremena s Bogom dok se pripremam za dan koji je preda mnom. Ako postoji barem jedna stvar koju mogu učiniti kako treba tijekom dana, to je biti mama koja moli. A molitva me uvijek smiruje.

Presvuci se

Čak i ako je to samo presvlačenje u trenirku i čistu majicu, izađi iz pidžame, ženo! (I sada, stvarno govorim sebi, zato što mi imamo ozbiljan problem s izlaskom iz pidžama u našoj kući.) Ali stvarno. Operi zube, umij se, stavi malo korektora preko tih velikih tamnih krugova ispod svojih očiju (opet, govorim sebi) nosi svoj osmijeh i učini da se osjećaš lijepom. Učini to kad se probudiš prije nego što se probudi beba ili barem to učini što je prije moguće da bi ti pomoglo da se osjećaš spremna za posao, jer to biti mama kod kuće i jest, zar ne?

To će te također motivirati da s vremena na vrijeme izađeš iz kuće, odeš na igralište sa djetetom i upoznaš nove prijatelje. To je korisno za svakoga. Uvijek imam više samopouzdanja kada izgledam najbolje što mogu. Najvažnije, uredi svoj duh. „Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“ (1 Kor 6,19-20)

Pripremi svoje strpljenje i budi prisutna

Imaj na umu da oblikuješ malo ljudsko biće u osobu kakvu bi Bog želio da ona postane. Ipak, kako rastu, imat će neizbježne izljeve bijesa, praviti nerede, biti glasni, plakati bez razloga, i raditi točno ono što si rekla da ne rade. (Ovdje savjet br. 1 dolazi u pomoć.) Budi strpljiva i radi sa svojim djetetom. Da bi to mogla, moraš biti prisutna. Skloni tehnologiju i druge smetnje. Zato što će ti prisutnost pomoći da vidiš sve prekrasne stvari koje tvoje dijete čini tijekom dana. Te male stvari učinit će da ti se duša smije, podsjetiti te da je doista vrijedno imati svoju malu bebu. Dok si prisutna (čak i kada vježbaš to strpljenje), iskoristi priliku reći djetetu da ga/ju voliš.

Obavezno jedi

Ovo se čini zdravorazumski, ali događa mi se često da preskočim obrok (iako ne namjerno). Postajem nervozna kada ne jedem. Hrana i piće poprilično su neophodni. Jelo je gorivo za um i tijelo, a te dvije stvari su prilično važne kada si mama kod kuće. Pazi na svoje zdravlje. Mi nemamo pravo biti bolesne. Tvoja beba mora jesti pa jedi kada jede i beba. Ovo može biti dobra isprika da izađeš iz kuće i odeš u fast food restoran. Nema na čemu.

Uživaj u tišini

Ovdje je velika prednost ako tvoja beba ima rutinu. Kada se beba drži svoje rutine, to čini tvoj život puno lakšim. Postoji svrha, motivacija i rutina. Bebe napreduju pomoću strukture. Zato, kada spavaju ili su dovoljno veliki da se igraju sami, uživaj u tišini. Pročitaj knjigu, pogledaj film, nazovi prijateljicu, slušaj glazbu dok radiš kućanske poslove, ili što god tvoje srce poželi da te smiruje.

Pohvali svog muža

Nemojmo zaboraviti na muža. On je veliki razlog zašto si u mogućnosti ostati kod kuće. Zato mu zahvali i voli ga. Umjesto da ga dočekaš sa svim negativnim stvarima s kojima si se borila tijekom dana, dočekaj ga s osmijehom. On će cijeniti pozitivnost. Znaš koliko je važno osjećati se cijenjenom, a on nije nimalo drugačiji. To je zlatno pravilo, sestro: čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi. Oboje ćete biti sretniji zbog toga.

Napuni baterije

Kada je Bog stvarao zemlju, odmarao se sedmog dana. Mi kao mame također trebamo odmor i pomlađivanje. Isplaniraj mamin izlazak, otiđi sama u kupovinu sitnica za dom, započni novi hobi, pođi u salon ljepote… vidiš na što smjeram. Uzmi si vremena za punjenje baterija i resetiranje. Znam da sam ja tako uzbuđena kada se vraćam kući nakon izbivanja nakon samo sat vremena. Ali ti trebaš to vrijeme. Tvoje dijete i muž će ti biti zahvalni.

Neke od ovih savjeta bit će ponekad teško ispunjavati. Biti mama kod brutalan je i predivan posao. Ne budi jako stroga prema sebi. Kada budeš obeshrabrena, zapamti da si jača nego što misliš. Mi MOŽEMO činiti teške stvari, jer nas ti mali prstići, koji nas vuku za majicu uz osmijeh zaprljan mlijekom, podsjećaju da možemo činiti sve. Dok god možeš reći: „Radila sam najbolje što sam mogla danas“, činiš sve što možeš, i to je najbolji poklon koji možeš dati svojoj obitelji. Uvijek težimo biti najbolja verzija nas. Zato što kad znamo bolje, činimo bolje.


Kristy Moreno – Family Share
Prevela: Josipa Babić
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!