Zašto je Djevica Marija savršena majka, a ja nisam?

Savršena majka - Marija

Već duže vrijeme navezana sam na perfekcionizam. Cijelo sam se to vrijeme borila s Marijom. Nije mi se činilo poštenim što je Isus učinio svoju vlastitu majku savršenom, a sve nas ostale ostavio da se snalazimo. Zašto i nas nije stvorio savršenima?

Majka koja je uvijek strpljiva, nikada ne viče na svoju djecu, savršenom ljubavlju voli svoga supruga cijelo to vrijeme i uvijek skuha ukusna domaća jela? Čini mi se da bi takav život bio mnogo jednostavniji!

S vremenom sam bolje razumjela ovu situaciju te razvila dublju vezu sa svetim Trojstvom. O tome bih mogla puno pisati. No, želim istaknuti jedno:

Marija je savršena jer je rekla da, te dopustila Kristu da djeluje u njenom životu

Slavljenjem blagdana Pohoda Blažene Djevice Marije svojoj trudnoj rođakinji Elizabeti podsjećamo se milosti koje primamo uslijed otvorenosti Bogu i novog života koji nam ona donosi. Novi život primamo ne samo kroz osobu rođenog Isusa Krista već i kroz Kristovu milost. Usprkos tome, treba biti jasno da Marijina sposobnost da bude savršena nije isključilo i njezinu patnju. Upravo suprotno, patila je više nego većina nas roditelja možda ikad iskusi. Međutim, kroz tu je patnju rođena radost, a ljubav nam je providjela život nakon smrti.

Prihvatila sam to da nikad neću biti Marija

Dakle, ja nikad neću biti Marija. Prihvatila sam to. No, Bog od mene ni ne traži da budem Marija. On je učinio Mariju savršenom – bez grijeha – no, i mene je učinio „savršenom“ – sposobnom pružati i primati ljubav. Učinio me savršenom jer Bog ne griješi, stoga nije pogriješio ni kada je mene stvorio. Putem braka i majčinstva moguće je ispuniti milost sebedarja u ljubavi. Takva me milost čini da ljubim na sve načine koje nisam mogla ni zamisliti. No, na taj način se pomalo oblikujem u savršenu sliku same Božanske Ljubavi.

Ono što je najvažnije, ove se životne lekcije usavršavaju primajući Njegovu ljubav u Euharistiji. Prihvaćam Božju volju primajući Njegovo Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo u svoje vlastito tijelo svake nedjelje te se oblikujem u Marijino savršenstvo. Prihvaćam Božju volju te ovaj novi život djeluje u meni. Postajem Božji glasnik, u jedinstvu s Bogom i upravo to Bog od mene želi. On želi da budem u jedinstvu s Njim, a ne da budem savršena na neki svoj način.

Želim s vama podijeliti nekoliko riječi koje mi Gospodin nedavno uputio tijekom klauzure: „Ne tražim od tebe da sve ispuniš ili budeš. Budi ti sa svojim posebnim talentima koje sam ti dao… Volim te. Ne postoji ništa što bi napravila da se to promijeni. Ja sam Gospodar, ali ja sam i svakome blizak i to ti danas želim otkriti.“

Ne moram biti Marija i ne moram biti savršena jer me Bog voli upravo tu gdje jesam. On prihvaća zbrkanost braka i roditeljstva. To je najljepše u vezi Njegove ljubavi i milosrđa: gdje grijeh previre, milost obiluje još i više.


Allison Auth – Catholic Marriage Prep
Prevela: LR
Foto: Geekatolik.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.