Kako urediti mjesto za učenje?

mjesto za učenje

Radni  prostor bitan je za uspješno učenje. Ipak, sposobnost djeteta da se pažljivo i bez prekidanja posveti svojim zadacima ne ovisi samo o  prostoru, boji ili ergonomski prilagođenom namještaju, nego o atmosferi za učenje i navikama stečenim prije polaska u školu.

Kada početi s uređenjem mjesta za učenje?

Već nakon što dijete počne samostalno sjediti, vrijeme je za privikavanje djeteta na sjedeći rad nudeći mu i uvodeći aktivnosti koje su mirnije i odvijaju se u sjedećem položaju. Crtanje, bojanje, čitanje priča i slične aktivnosti od najranije dobi, na mjestu predviđenom za to, potaknut će naviku rada za stolom i u vlastitom kutku što je korisno za osjećaj sigurnosti, čime postavljate temelj budućem uspješnom školovanju vaših mališana.

Imajte na umu da dijete brzo raste. Stoga je važno uređenje sobe prilagođavati određenom uzrastu. Dozvolite i djetetu da sudjeluje u uređenju i tako razvija kreativnost.

mjesto za učenje

Gdje je idealno mjesto za učenje ?

Idealno je imati jednu prostoriju koja će biti isključivo radna soba i služiti samo za učenje i koncentrirani rad. Posebno u  obiteljima s više djece ovo se pokazalo kao idealno rješenje.

No, s obzirom na to da je većini ljudi vrlo teško izdvojiti jednu prostoriju i prenamijeniti je u radnu sobu, uvijek postoji mogućnost unutar neke od prostorija, obično dječje sobe,  izdvojiti kutak koji će se prenamijeniti u prostor za učenje.

Uz malo mašte i u malom prostoru možete urediti ugodno i funkcionalno mjesto za učenje.

Primjer radne sobe.

mjesto za učenje velike obitelji

Ovo su neke od ideja za uređenje radnog prostora za troje i više djece.

Kako treba izgledati mjesto za učenje?

Pri uređenju prostora za učenje treba obratiti pozornost na to da on bude jednako funkcionalan, kreativan, dobro organiziran i s dovoljno mjesta za odlaganje.

Boje zidova i svjetlost

Svijetle boje i prirodna svjetlost potiču koncentraciju. U suprotnom, naše oči se brže umaraju te pada kvaliteta koncentracije, a samim time učenja i pamćenja. Najbolje je smjestiti radni stol u blizini prirodnog svijetla, tako da izvor svjetlosti dolazi s lijeve strane.

Najprihvatljivije boje za poboljšanje učenja su zelena i plava. Zelena je umirujuća te odmara naše oči dok plava, pogotovo svijetlo plava, ima anti stresni učinak na naš organizam što je izuzetno bitno za kvalitetu učenja.

Vizualno odvajanje prostora

Police svjetlijih boja, bez mnogo dekoracije, kao i sobne biljke mogu vizualno odijeliti prostor za učenje od ostatka prostorije. Pri tome trebate paziti da se dijete ne osjeća skučeno između „pregrada“  jer će i taj osjećaj negativno utjecati na koncentraciju.

Prostor za učenje možete vizualno odijeliti od ostatka prostora i drugačijom bojom zida. Preporučujemo odabrati nijanse zelene ili plave boje.

Radni stol i stolica

Kao roditelji želimo djeci pružiti ono najbolje, ali često upadnemo u zamku da vjerujemo da je ono najskuplje i najrazvikanije upravo ono sto našem djetetu treba da bi bilo sretno, zdravo i uspješno u učenju.

Uredu je ako budžet za opremanje radnog mjesta vašeg djeteta može podnijeti najkvalitetniji podesivi stol i ergonomsku stolicu. No, uredu je i ako ste odlučili da zajedno sa svojom djecom restaurirate staru drvenu stolicu i osmislite praktičan stol od paleta ili starog bakinog ormara. U oba slučaja, roditelj se prvenstveno treba pobrinuti da dijete ne sjedi predugo i da  nakon perioda koncentriranog rada potiče dijete na fizičku aktivnost. Izmjena tih aktivnosti pridonijet će boljem učenju i koncentraciji.

S obzirom na to da djeca u školi provode dnevno 4 do 5 sati, starija djeca čak i 7 sati, doma bi trebali što manje biti opterećeni sjedenjem. No, pitanje je, kako to postići u našem školskom sustavu?

Police, lampa i dekoracije

Bitno je da radno mjesto bude uredno i pregledno, sa što manje detalja na radnoj površini i oko nje, tj. bez stvari koje ometaju koncentraciju.

Ako je moguće, pored stola bi se trebale nalaziti police ili barem jedan red ladica koje će služiti za spremanje radnog materijala i knjiga. Dobro je na zidu imati oglasnu ploču na kojoj je raspored, sat te kalendar u kojem će dijete samo bilježiti svoje zadatke i aktivnosti. Na taj način potičemo već dobro upravljanje vremenom.

dekoracija radnog stola

Uz prirodno osvjetljenje osigurajte i dobru umjetnu rasvjetu sobe. Rasvjeta za stol mora biti jaka, jednolika i bez odsjaja kako bi se zaštitila oči. Obratite pozornost da stolne lampe nisu prikladne za djecu mlađu od 7 godina.

radni stol

I na kraju, što bi bilo mjesto za učenje u katoličkom domu bez prikladne molitve prije učenja i rješavanja domaćih zadataka?!  Pripremili smo tri molitve koje možete isprintati i uokviriti te postaviti na vidljivo mjesto pokraj ili poviše radnog stola.

I

Djela nasa molimo Gospodine milošću svojom
preteći i pomoću prati
da svaka nasa molitva i rad
s Tobom započne i započeto da se s Tobom dovrši. Amen!

II

Dragi anđele čuvaru, povjeravam ti nakanu da nešto naučim. Pomozi mi,  očuvaj moju volju, da vrijeme provedeno uz knjigu bude po Božjoj zamisli za mene.

Dragi Bože, hvala Ti što me voliš toliko da ne mogu niti zamisliti. Udijeli mi, molim Te,  razumijevanje gradiva, dobro pamćenje i usvojenost znanja da bude na moje spasenje i radost svih koji me okružuju.

Dođi, Duše Presveti, i rasplamsaj svojim svetim darovima moje učenje! (Autor: Marija Grgić)

III

Dragi Isuse,
budi uz mene dok učim.
Pomozi mi da ovo gradivo naučim dobro,
na tvoju slavu i radost svojih roditelja.
Amen. ( Autor: Marija Grgić)


Mirjana Jovanović – Žena vrsna
Foto: Pinterest, Element5 Digital – Unsplash

Mirjana Jovanović
Mirjana Jovanović

Tehnička pozadina portala Žena vrsna i jedna od urednica kategorije Dan po dan. Supruga Marinova i majka šestero djece. Do svojih tridesetih tražila je istinu, a pronašla Boga i spoznala da služeći Njemu, prvenstveno kao supruga i majka, ne gubi sebe nego naprotiv, razvija svoje talente i zadobiva radost i mir koji dušu uzdižu bliže Bogu.