Preporuka knjige: Muž i žena o čistom hodanju

čistom hodanju

Knjižicu „Muž i žena o čistom hodanju“ dobila sam od patera Vatroslava Frkina za vrijeme zaruka. Tada nisam slutila da će upravo ta knjižica biti biser kojem se i sada, u braku, rado vraćam. Prilikom svakog novog čitanja Duh Sveti mi pokazuje detalje koji su ostali sakriveni i rasvijetli mi ih na nov način.

Autori knjižice su bračni par Josipa i Domagoj Džojić. Knjižica je nastala kao reakcija na mnoge nesretne brakove danas kojima je uzrok krivi način hodanja još kad je bračni par bio u statusu „mladić – djevojka“. Josipa i Domagoj su krenuli s vlastitim primjerom u kojem iskreno, hrabro i jasno progovaraju o svim područjima i pitanjima s kojima se susreće jedan par za  vrijeme hodanja, upoznavanja i zaruka, ali isto tako i kasnije u braku ako par nije hodao kako treba. Knjižica jednostavnim i jasnim jezikom izravno otvara srca djevojaka i žena te im ukazuje na najčešće greške koje djevojke čine, a kasnije „plačeju i plaćaju“ u braku, kako kaže pater Vatroslav.

Ulazak u brak samo bez odnosa ili pak nešto drugo?

Primijetila sam da mnogi kršćanski parovi imaju želju za čistim hodanjem, no to kod njih često podrazumijeva samo ulazak u brak bez odnosa. Nedavno sam čitala članak na temu ne bi li kršćanski parovi koji su zaručeni trebali imati više povlastica u vidu iskazivanja tjelesnih nježnosti od onih koji tek hodaju. Samo pitanje u članku me nije iznenadilo, no odgovor autora na postavljeno pitanje me uistinu začudio.

Tada sam shvatila da i oni koji savjetuju mlade o čistom hodanju, kao i sami parovi, često ne poznaju različitost u funkcioniranju fiziologije muškog i ženskog bića. No muškarci i žene nemaju samo drugačije tijelo i mozak, nego i najvažnije – drugačiju dušu. Knjižica „Muž i žena o čistom hodanju“ daje odgovor zašto u vrijeme hodanja i zaruka vrijede ista pravila o čistoći. Josipa jasno progovara o tome što je jedina i potpuna definicija čistog hodanja: „Čistim hodanjem podrazumijeva se, takav način druženja dvoje mladih suprotnog spola, u kojem nema prisutnosti nikakvih tjelesnih nježnosti, niti poljubaca, niti držanja za ruke!“ Onome tko ovako nešto čuje prvi put, možda je teško otvoriti uši srca, ali istina pronađe svoj put do onih koji ju traže.

Knjižica prvenstveno namijenjena djevojkama

Ova knjižica je prvenstveno namijenjena djevojkama, no dijelovi knjižice koje piše Domagoj svakako mogu obogatiti i mladića i djevojku. Djevojke dobivaju i mušku stranu istog problema, a mladići jasnije mogu razumjeti ponašanje i potrebe djevojke. Sve što je napisano, potkrijepljeno je tvrdnjama koje pojašnjavaju sve dileme s kojima se susreću djevojke i mladići.

Drage djevojke, izdvojila bih Domagojev dio:

„Nema vjernih i nevjernih muškaraca. Postoje samo zreli i nezreli muškarci. Svi su nevjerni ako nisu sazreli, ako nisu naučili svladavati se, biti uzdržljivi, biti vitezovi čistoće i vjernosti.“

Podsjetila bih da nevjera može biti u vidu preljuba, samobluda, pogleda i misli. Djevojka koja pročita ovu knjižicu uistinu neće zažaliti. Ovo je stvarni „Cosmopolitan“ za jednu kršćansku ženu. Rekla bih da gađa „ravno u sridu“.

Bračni par Džojić je i u dopisu Papi Benediktu XVI. iznio svoja iskustva i iz njih realizirajuće prosudbe o problemu predbračne čistoće. Papa Benedikt im je podijelio svoj apostolski blagoslov. Završila bih riječima patera Vatroslava: „Ako djevojka pažljivo pročita ovo pismo (knjižicu), postaje prava voditeljica svog mladića u sretan brak.“ Drage moje dame koje imate bračni poziv, vjerujem da je sretan brak ono čemu svaka od nas teži i što u dubini srca priželjkuje. Ne preostaje ništa drugo nego pročitati taj „rijetki biser“…


Ivana Alviž – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!