Najdublja tama – mjesto gdje Gospodin dolazi

najdublja tama

Jutros si mi, Gospodine, šapnuo dvije stvari za koje Ti sada želim zahvaliti. Prva je ta što si mi podcrtao riječi iz Blaženstava: “Blago čistima srcem, oni će Boga gledati!” Prva misao vezana uz čistoću srca mi je ona o spolnosti i mašti vezanoj uz spolnost. To je da ni u kome ne vidim objekt, nego Tebe. Ne svoje zadovoljenje, nego Tvoju slavu. Gledati Oca u svima. Pogled na Oca mi omogućuje gledanje na žene kao na sestre.

Prepala me tama, ona najdublja tama

Druga je ta što si mi jutros kazao da si Ti došao u moju najdublju tamu. Kako se približava Božić svako jutro, a ustajem rano radi molitve s braćom i sestrama, susrećem dublju tamu. Jutros samo što nisam polomio noge kada sam ugasio svjetlo u hodniku. Prepala me tama. A to je tama u meni. Gusti mrak.

Ti si nadahnuo Crkvu da stavi Tvoj čas rođenja na dan kada je noć najdulja, a dan najkraći. U Ivanovoj Poslanici čitam da je svatko u tami tko ne ljubi braću. Taj ostaje u tami i tama mu zasljepljuje oči. A tama je manjak ljubavi. Manjak razumijevanja. Ta tama u meni duboko vlada. Ti me čitavog proničeš i poznaješ. Ti „rendgenskim“ okom prodireš u moje kosti.

Ovo jutro Te zovem, spusti se u moju duboku tamu i rasprši je! Rasprši moje dušmane. Gledaj koliko ih je mnogo i kako su snažni. O zemlju bacaju život moj.

Kada sam bio u Tvojoj spilji u Betlehemu, dao si mi razumjeti tko si Ti. Spilja je ispod razine zemlje. Sva je dolje. Nema prozora. Rodio si se iz utrobe Prečiste i odmah ušao u utrobu zemlje. Kasnije sam se spustio u Tvoj grob na Golgoti. Ti si Onaj koji se spušta. Onaj koji ulazi u najdublju tamu da je svlada.

Tko dobije Tebe, dobio je sva dobra

Dopusti mi da sada spojim ove dvije misli: Očisti mi srce! Izbaci iz njega tamu koja mi ne da vidjeti Tebe u svim ljudima. Želim Tebe gledati. Biti s Tobom. Ljubiti Tebe u braći i sestrama. Bez te sam ljubavi – ništa. Nitko.

Tko ne ljubi, ostaje u smrti! Gubi se u tami. Otvori mi oči da ne zaspim nasmrt! Tko ne bi želio blažen život? Duboku radost? A blaženstvo je, kaže Tvoj prijatelj Toma Akvinski, u gledanju Tebe. Jer gledanje lijepog proizvodi radost i užitak u duši. Ljepota je ono što godi. Ti si izvor ljepote. Sama ljepota. Tko vidi Tebe, vidio je sve. Tko dobije Tebe, dobio je sva dobra, kaže Tvoj prijatelj Toma.

Dok ovo pišem kroz prozor moje sobe prodire sunce. Obasjava mene i sve oko mene. S jutarnjih Pohvala dopire mi redak iz Zaharijina hvalospjeva: “Pohodi nas mlado sunce s visine da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj…”


Š.D. – Žena Vrsna
Foto: Cherry LaithangUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.