Naočale i šminka – kako ih oboje dobro nositi

šminka i naočale

Za većinu žena koje nose naočale šminkanje je na zadnjem mjestu. Vjerojatno se brinu da im šminka neće biti u skladu s bojom, oblikom  ili veličinom okvira. Možda misle i da im se šminka neće vidjeti, odnosno da će biti prikrivena naočalama.

Često se žene, nosile naočale ili ne, dosta premišljaju koji proizvod kupiti, koju nijansu, koju količinu. Ne ide nam ni svima od ruke primjena kupljene šminke. Ako nosite naočale, na neke stvari ipak trebate dodatno pripaziti. Kod planiranja šminke trebale biste uzeti u obzir oblik, veličinu i boju okvira, ali i činjenicu da vam se šminka možda neće moći dobro vidjeti.

No, želimo vam reći da se itekako možete zabavljati šminkanjem i da možete nositi jako lijepu šminku čak i uz naočale, bilo da ste tek počele nositi naočale ili ih nosite već duže vrijeme. Evo nekoliko trikova koje biste trebale znati.

1. Koristite podlogu kako bi vaše naočale ostale na svom mjestu

Osobe koje nose naočale najbolje znaju koliko može zasmetati kada naočale klize po nosu kad god pogledate gore, dolje ili oko sebe.  Ako stavite malu količinu podloge za sjenilo na ono mjesto po nosu gdje „sjedaju“ naočale, ostat će kako ih stavite i neće se micati. Taj trik ima smisla jer je svrha podloge za sjenilo držati sjenilo na mjestu tako da pruža „lagano ljepljivu“ površinu koja će osigurati da naočale ostanu kako ih namjestite. Sjajno.

2. Koristite sjenilo svjetlije od boje okvira

Vjerojatno ćete morati malo eksperimentirati kako biste vidjele što najbolje odgovara vašim okvirima. Ako niste sigurne i želite nešto što izgleda najprikladnije, probajte sa svijetlim nijansama. Stručnjakinja za šminkanje (koja nosi naočale), Bobbi Brown, savjetuje sljedeće: ako nosite šarene okvire, sjenilo bi trebalo biti „lakše“ i svjetlije od okvira tako da oči dođu do izražaja. S neutralnim bojama okvira imate više mogućnosti za eksperimentiranje.

3. Tuš za oči neka bude boje kao i okvir naočala

Vjerojatno niste jedini ako niste sigurni kako nositi tuš ispod naočala. Ipak, postoji jednostavno pravilo: ako su vam okviri debeli, stavite debelu crtu tuša. Kod tanjih okvira, neka linija tuša bude tanka. Tako jednostavno!

4. Koristite putne kistove

Ako ste kratkovidni, možda biste trebali uložiti u putne kistove koji su kraći nego obični. Kraći kistovi vam omogućuju da se više približite zrcalu kako biste bolje vidjeli dok se šminkate. Ovaj trik bi osobito bio prikladan za šminkanje očiju koje zahtijevaju veću preciznost.

5. Koristite maskaru koja povećava volumen

U intervjuu za Teen Vogue kozmetičarka Agostina Lombardo je rekla kako treba kovrčati svoje trepavice i zatim nanijeti crnu maskaru koja povećava volumen trepavica, umjesto da im produžujete dužinu. Maskara koja produžuje učinit će da trepavice udaraju u stakla naočala i prljaju ih pa bi vaša šminka tako mogla izgubiti svježinu.

6. Korektor u boji vam je prijatelj

Neki okviri mogu naglasiti krugove ispod očiju što zasigurno nije ono što želite. To se posebno odnosi na okvire onih koji su dalekovidni. Dakle, možda biste trebali dodati korektor vašem arsenalu šminke kako biste učinkovito riješili problem. Namažite krugove ispod očiju slojem korektora i –  problem riješen!

7. Čistite stakla naočala s razrijeđenim deterdžentom za suđe

Neka sredstva za čišćenje su pregruba za čišćenje stakala i čak mogu biti previše gruba i za okvire. Prema Mashableu, najbolja stvar za pranje naočala je deterdžent za suđe. Razrijedite ga s malo tople vode, operite svoje naočale i dobiti ćete kristalno čista stakla.

8. Fluorescentna boja ili traka za označavanje kutije za naočale

U mraku je lako izgubiti kutiju s naočalama. Ako na kutiju za naočale dodate malo fluorescentne boje ili na nju nalijepite fluorescentnu traku, lako ćete je naći, bez obzira koliko mračno bilo. Ovo je rješenje koje ne košta puno.

9. Čačkalica može zamijeniti izgubljeni vijak

Gubitak vijka iz naočala može biti veliki problem i to posebno ako nemate drugog pomagala za vid. Čačkalica je jedno jednostavno i pametno rješenje za izgubljeni vijak! Potrebno je samo umetnuti čačkalicu u rupicu u kojoj je bio vijak te ju nježno slomiti. Nitko neće primijetiti da komadić čačkalice drži vaše naočale.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste naučile neke nove trikove. Još bismo samo htjele naglasiti kako je šminkanje u redu dokle god s njime ne pretjerujemo. Neka naša šminka bude odraz prirodne ljepote, umjerenosti i poniznosti.


Lauren Schumacker – Romper.com
Prevela: Venka Tolić
Foto: Pexels.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.