Jedino osobnim primjerom možete naučiti djecu moliti

Jedino osobnim primjerom možete naučiti djecu moliti

Svi bi kršćanski roditelji htjeli da njihova djeca razviju svoj vlastiti vjerski identitet i odnos s Bogom. Međutim, kako to ostvariti? Kako naučiti djecu moliti? Da bi djeca posjedovala svoju vjeru, najvažnije je pomoći im doživjeti Isusa Krista na smislen i osoban način.

Razgovor s Onim koji nas najviše voli

Najbolje što možete učiniti jest naučiti ih da razgovaraju s Bogom kao što bi to radili i s osobom koja ih najbolje poznaje i voli najviše na svijetu. To doista i jest tako. Naučene molitve pomažu djeci da osjete pripadnost Božjoj obitelji- Crkvi. Razgovorne molitve, s druge strane, pomažu djeci da shvate kako je Bog zainteresiran za osobnu vezu s njima.

Budite im primjer

Najbolji način da potaknete djecu na osobno iskustvo Boga jest da im date primjer razgovorne molitve s Bogom. Neka čuju kako zahvaljujete Bogu za male blagoslove tijekom dana, kako ištete za pomoć, kako se molite za svoje male i velike odluke i kako Ga pozivate da bude dio vaše svakodnevice.

Naravno da je važno naučiti djecu to isto. Kada vam djeca ispričaju nešto lijepo što im se dogodilo tijekom dana, prvo im recite koliko se ponosite njima i koliko ste sretni, a zatim im predložite da zajedno zahvalite Isusu na svemu. Pomozite im pronaći prave riječi kojima će Bogu zahvaliti naglas. Tako ćete potaknuti djecu moliti u svakoj prilici.

Molite zajedno

Ako vaša djeca imaju problem ili su fizički ili emocionalno povrijeđeni, obavezno ih utješite, a zatim im predložite da zajedno zamolite Boga za pomoć. Pomozite im pronaći prave riječi za izraziti svoje misli na isti način kao što bi nekoga drugoga tražili pomoć.

Pokažite im kako stvoriti odnos s Bogom baš kao da je tu pored vas i da vas sluša čekajući da Ga uključite u razgovor. Objasnite im da je Bog uvijek spreman pomoći na bilo koji način- jer On to i jest!


Rachel i Gregory Popcak – Patheos
Prevela: LR
Foto: James Coleman – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!