Često pokušavamo izgledati i oblačiti se kao druge

cijeniti sebe

U Mudrim izrekama u Bibliji (Izr 31,10-31) nalazimo prekrasnu pjesmu o vrsnoj ženi:

IX. PJESMA O VRSNOJ ŽENI

Tko će naći ženu vrsnu?
Više vrijedi ona nego biserje.
Muževljevo se srce uzda u nju
i blagom neće oskudijevati.
Ona mu čini dobro, a ne zlo,
u sve dane vijeka svojeg.
Pribavlja vunu i lan
i vješto radi rukama marnim.
Rukama se maša preslice
i prstima drži vreteno.
Siromahu dlan svoj otvara,
ruke pruža nevoljnicima.
Lažna je ljupkost, tašta je ljepota:
žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.
Plod joj dajte ruku njezinih
i neka je na Vratima hvale djela njezina!

Kakva bi trebala biti vrsna žena današnjice?

Kakva bi trebala biti vrsna žena današnjice? Okružene smo naslovnicama lijepih ženskih tijela i opterećene pukom vanjštinom. Društvene mreže su preplavljenje računima modnih blogerica, šminkerica i fitness djevojaka i žena. Naravno, lijepo je vidjeti da se vodi briga o zdravlju i i izgledu. No, jesmo li zaboravile na onu žensku bit i ljepotu koja je usađena već u nama?

Često pokušavamo izgledati i oblačiti se kao druge

Često pokušavamo izgledati i oblačiti se kao druge. Ipak, ono što nosimo i imamo na sebi govori mnogo o nama. Svaka je žena original, lijepa i jedinstvena. Prihvatimo li i zavolimo sebe, nećemo pokušavati biti poput drugih već naučiti cijeniti i one nedostatke na nama zbog kojih smo tako posebne. Jedan od većih problema današnjice je briga oko vanjštine. Nalazimo vremena za šminku i za treninge tijela, a duhovni trening smo potpuno zapostavile.

Opterećenost nas dovodi do nezadovoljstva i stalne potrebe za poboljšanjem izgleda

Opterećenost nas dovodi do nezadovoljstva i stalne potrebe za poboljšanjem izgleda.  Trebamo cijeniti sebe i svoje interese. Bog nas je na svoju sliku stvorio i svaka od nas ima svoje bogatstvo talenata. Imamo puno više za pokazati osim lijepog lica i tijela.

Ti si najljepša Božja kreacija i njemu si najbitnija

Svaka žena ima svoj poziv. Sve  smo različite.  Ne pristaj nikada na osjećaj manje vrijednosti. Zavoli cijelu sebe. Vrijedna si, ne moraš pokazivati tijelo, pokaži svoje talente, svoj osmijeh, svoju dušu.  Ti si najljepša Božja kreacija i njemu si najbitnija. Dragocijenija si mu od bisera. Žena vrsna je stup  mudrosti, prirodne ljepote, odmjerenosti, nježnosti i dostojanstva. „ Ljupka žena stječe slavu, a krepki muževi bogatstvo“  (Izr 11, 16)

Muškarac treba poštovati  ženu

Pravi i vrijedan muškarac je onaj koji prvo želi doći do srca žene i istražiti ljepote njezine duše. On zna što traži jer je prihvatio sebe i svoje poslanje, svoju bit kao muškarca. Samo na  čvrstim temeljima se može graditi dobar dom.  Muškarac treba poštovati  ženu, a ona svojim ponašanjem i mislima mora to zaslužiti. Oni dvoje se upotpunjuju. I Božji su suradnici u stvaranju novog života.

Žena  muškarcu uz Boga treba biti najvažnija u životu, ona mu je najbolja prijateljica, žena i suputnica, s njom dijeli dobro i zlo. Zajedno su i u zdravlju i u bolesti. Zaručnik u Pjesmi nad pjesmama kaže svojoj zaručnici „Kako si lijepa, prijateljice moja, kako si lijepa!“ (Pj  4,1)  „Sva si lijepa, prijateljice moja i nema mane na tebi.“ (Pj 4, 7) Zaručnica mu govori: „ Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju..“ (Pj 8, 6)

Ne gleda sebe, već drugoga, radi za njegovo dobro

Ta ljubav se ne gasi jer je nesebična. Ne gleda sebe, već drugoga, radi za njegovo dobro. Temelj zdrave i dobre veze je prvenstveno poštovanje, podrška i prijateljstvo.  Ostalo sve tada dolazi u svom najljepšem obliku.

Nives Holajn- Žena Vrsna


Foto: Pexels.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.