Kako pomoći djeci nositi njihove križeve

pomoći djeci

Kao katolički roditelji želimo pomoći svojoj djeci da rastu u vjeri, savladavaju svoja iskušenja i približavaju se svetosti, ali kada se Ivan i Ana svađaju oko toga tko će dobiti plišanog majmuna, možda se pitamo kako će oni to uspjeti.

Radije nego da im pričamo o dijeljenju, ovakve situacije su zlatna prilika da ih upoznamo s koristima navike žrtvovanja. Ne samo da ih žrtva navikava na to da centriraju svoj život oko križa, ona također gradi karakter navikavajući ih na samoodricanje i ohrabrujući u njima duh velikodušnosti prema Stvoritelju i prema bližnjima.

Pet savjeta kako učiniti naviku žrtvovanja dijelom svakodnevnog života djeteta

Čitajte im o svecima

Životi svetaca prepuni su primjera žrtve, i još važnije, žrtve u malim, svakodnevnim stvarima, poput svakodnevnih stvari kojih se vaše dijete može odreći. Djeca sveci, kao sv. Maria Goretti, sv. Germaine Cousin, sv. Dominik Savio i sv. Agneza posebno su korisni primjeri za djecu.

Uzmite u obzir velikodušan duh

Ako je primjer njihov najbolji učitelj, uzmite primjer Malog cvijeta (sv. Tereza od Djeteta Isusa, op. prev.) i budite hrabri u žrtvovanju. Prikažite svaki složeni komad odjeće, opranu tavu ili zašiveni šav. Prikažite to za duše u čistilištu, sjedinjenje s križem, u naknadu za grešnike ili predajte našoj Gospi da ona učini s tim što želi. Potaknite i djecu da prikažu svoje obveze: svaku pospremljenu igračku, svaki komad posuđa koji izvade iz perilice.

Nemojte se bojati odabrati

Bilo da su u pitanju igračke, odjeća, cipele ili knjige, redovito čišćenje stvari može pomoći riješiti se viška nereda i primorati djecu da se užive u duh žrtvovanja i davanja. Ako im omogućite izbor u tome što mogu zadržati, a što će dati, dodatno potičete njihov osjećaj nezavisne požrtvovnosti. Dozvolite im da idu s vama dok nosite stvari u dobrotvorne ustanove. To im pomaže uvidjeti koristi njihove žrtve.

Preusmjerite njihovu bol

Kada dijete dobije ogrebotinu ili kvrgu oni su, kao i svatko koga boli, usmjereni na same sebe. Nakon što se uvjerite da im se nije dogodilo ništa ozbiljno i dok ih perete ili mažete kremom, umjesto da ih uronite u riječi suosjećanja, osvijestite njihovu bol i pomozite im ujediniti ju s Kristovim križem. Osjećaj da ne pate sami, da je Krist s njima, može im dati snage trpjeti s hrabrošću.

Suočite se sa svojim vlastitim križevima čak i ako su neprimjetni

S obzirom na to da svi znamo kako su djeca poput spužvi, vaš primjer je presudan. Nemojte podcijeniti utjecaj koji vaše žrtve, kada ste u neugodnoj situaciji zbog lošeg vozača ili izgorjele večere, mogu imati na vašu djecu. Prikažite svoje žrtve naglas i zamolite potrebne milosti kako biste prikazali svoje žrtve s ljubavlju, velikodušnošću i smirenošću.

Svi ovi savjeti služe kako biste pomogli svojoj djeci razmišljati o Bogu u više neposrednih uvjeta, kako bi gajili odnos s našim Gospodinom temeljen na žrtvi i svakodnevnim pokušajima da budu više kao Krist.


– Catholic Lane
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Josip Ninković

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!