Premda smo u pustinji, Bog umnaža kruh svakog dana – pred našim očima

Milost

Slušam

Iz 25, 6-10a

U onaj dan: »Gospodin nad Vojskama spremit će svim narodima na ovoj gori gozbu od pretiline, gozbu od izvrsna vina, od pretiline sočne, od vina staložena. Na ovoj gori on će raskinuti zastor što zastiraše sve narode, pokrivač koji sve pogane pokrivaše, i uništit će smrt zasvagda. I suzu će sa svakog lica Gospodin Bog otrti — sramotu će svog naroda na svoj zemlji skinuti: tako Gospodin reče. I reći će se u onaj dan: Gle, ovo je Bog naš, u njega se uzdasmo, on nas je spasio; ovo je Gospodin u koga se uzdasmo! Kličimo i veselimo se spasenju njegovu, jer ruka Gospodnja na ovoj gori počiva!«

 Ps 23, 1- 6

Gospod je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
o
n mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.

Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću Domu prebivati
kroz dane mnoge.

Mt 15, 29-37

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.

A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam, i malo riba.«

Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu.

I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica.

Razmišljam

Jednom mi je jedna baka ispričala kako se jako bojala mraka jer bi joj se činilo da nekad po noći vidi mrtve duše. Tada bi ona molila psalam „Gospodin je pastir moj“ i zadobivala mir, osjećala Božju zaštitu. Vani je mrak, u svijetu nas okružuje smrt, grijeh, užas. Demoni lutaju zemljom tražeći svoje žrtve da ih progutaju i zauzmu njihovo srce.

A Krist? Na Njegovoj strani su vrutci tihani, poljane zelene, u Njegovoj ruci je odmor duši, na Njegovoj gozbi je pretilina sočna i vino staloženo. Kristova milost daje nam puninu života. I ne boj se ako si kljast i hrom, slijep i nijem. Ne boj se ako si i među onim „mnogim drugima“ koje je ovaj gorki svijet zaprljao grešnim mislima i djelima. Ako sebi izgledaš tako nesposeban doći k Njemu, a kamoli donositi druge bolesne koji te okružuju svom Spasitelju.

Ohrabri se, brate! Krist se svaki dan lomi za tebe! Na oltaru, kada jedan grešni svećenik uzme, zahvali, razlomi i ponudi, nemoj ti tada samo stajati. Nemoj biti promatrač. Otiđi na ispovijed i priznaj svoj jad pa kreni ispočetka.

Dođi k Njemu i primi Ga svim srcem, dušom i tijelom. I pusti Mu neka živi u tebi. Iskoristi milost koja ti se nudi. Milost Euharistijskog živog Boga na oltaru. Jer kad smo gladni, lako klonemo putem. I premda smo u pustinji, Bog umnaža Kruh svakog dana. Pred našim očima.

Djelujem

Što meni u životu znači prisutnost živog Boga, Stvoritelja čitavog svemira, same dobrote i nježnosti, u svetohraništu u mojoj Katoličkoj Crkvi? Koliko strahopoštovanja imam prema Kristu u Hostiji? Puštam li da On samo prolazi pored mene s milostima, s obilnom pretilinom i vrutcima tihanim svakog dana na svetoj Misi?

Potičem te, brate, zaviri u svoju savjest i pokaj se za lake grijehe. Ako trebaš, otiđi i na ispovijed pa pristupi. Dođi svom Kralju, svom za-tebe-na-križ-pribijenom Bogu. I blaguj Ga. Pusti da Njegova milost polako prodire u tvoj život i krijepi te. Da te Njegova sveta Krv oplakuje. Pusti Mu da te iskoristi. Neka Njegova volja bude tvoj slobodan odabir: „Biraj Boga!“ A, onda ga nosi: hromima, kljastima, bolesnima koji žive u ovom svijetu.

Svijet treba Krista kojeg mu možeš donijeti kada Ga euharistijskog primaš u svetohranište svog srca, po Srcu Marijinu.

Marija Grgić – Žena Vrsna


Foto: Aaron Burden – Unsplash

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.