Kako pomoći djetetu s problemom mokrenja u krevet?

Kako pomoći djetetu s problemom mokrenja u krevet

1. korak: Vodite dnevnik

Počevši od 4. Ili 5. godine bilježite učestalost djetetovog mokrenja u krevet tijekom tjedan dana. Pokušajte uočiti okidače i koje su razlike između „suhih noći“ i noći kada dijete mokri. Ima li povezanosti s hranom, pićem, određenim događajima u obitelji ili školi, dnevnim mokrenjima? Nemojte pokušati prekinuti noćna mokrenja tako što ćete ukinuti uzimanje tekućine jer to ne pomaže, a može biti i štetno – uzrokovati dehidraciju i konstipaciju. Djeca moraju piti dovoljno tekućine za ispravan rad tjelesnih funkcija, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

2. korak: Obavite medicinsku procjenu

Liječnik će htjeti imati uvid u Vaš dnevnik, poveznice koje ste ustanovili i promjene koje ste uveli. Napravit će cjelokupan pregled da bi ustanovio postoje li eventualni neurološki problemi koji bi mogli utjecati na urinarni trakt. Također, abnormalnosti leđne moždine ili vanjskih genitalija mogu utjecati na problem mokrenja. Moguće je i da će liječnik htjeti pogledati jačinu mokraćnog mlaza da bi utvrdio radi li se o prekinutom ili pravilnom mlazu. Vjerojatno će analizirati sastav urina i urinokulturu zbog provjere funkcije bubrega da bi se isključila infekcija urinarnog trakta. Također, moguće je da ćete morati izmjeriti volumen mokraće tijekom tri dana da bi se utvrdilo radi li se o funkcionalno manjem mjehuru. Prosječan kapicitet mjehura šestogodišnjaka iznosi 2.37 dcl.

Osim svega navedenoga, liječnik Vas može uputiti urologu na pretragu ultrazvukom kako bi se otkrili mogući uzroci problema. Dobra je vijest da više od 90% djece nema nikakvih fizičkih poteškoća koje uzrokuju mokrenje u krevet.

3. korak: Poslužite se slikovitim objašnjenjem

Pokušajte djetetu slikovito objasniti kako bubrezi funkcioniraju. Na primjer: „Tvoj je mjehur poput balona veličine bejzbol loptice, a unutar balona nalaze se sitni živci poput pipaka koji nam javljaju kada je mjehur pun. Kada smo budni, osjećamo pritisak, ali ga možemo izdržati jer postoji jedan veliki okrugli mišić na kraju mjehura koji se stišće da bi zadržao mokraću unutar mjehura. Stoga, ako smo usred igre i ne želimo otići na wc, možemo izdržati. Kada se mjehur napuni, živci unutar mjehura kažu mozgu da je pun i tada odemo na wc. Međutim, noću mozak toliko duboko spava da se uopće zbog toga ne želi buditi. No, mjehur se buni jer je pun, mora se pomokriti i tako mokraća pobjegne na krevet. Smislit ćemo neke zabavne načine kako pomoći tvom mjehuru i mozgu da se noću dogovore te da mozak zna kada se probuditi ili reći mjehuru da još malo izdrži.“

4. korak: Naučite trostruko pražnjenje

Mnoga djeca zbog umora ili žurbe odlaze na spavanje s polupunim mjehurom. Naučite dijete tehnikama pražnjenja mjehura. Potaknite ga da se pomokri triput, tj. u tri uzastopna stezanja i otpuštanja mišića mjehura tako da istisne svu mokraću.

5. korak: Buđenje

Budući većina djece mokri u krevet unutar prvih nekoliko sati sna, savršeno vrijeme za drugo pražnjenje mjehura jest prije nego što Vi otiđete na spavanje. Razbudite svoje dijete potpuno, mora biti sposobno samo odšetati u kupaonicu da bi bilo svjesno cijelog procesa. Ponovite tehniku trostrukog pražnjenja. Ako dijete i dalje mokri u krevet nakon pražnjenja mjehura, primijenite tehniku tempiranja. Sljedećih nekoliko noći postavite alarm i probudite dijete dva ili tri sata kasnije nego prethodnih noći. Postepeno prilagođujte vrijeme buđenja s obzirom na „suhe noći“. Jednom kada dijete postigne nekoliko „suhih noći“ za redom, bit će dodatno motivirano za nastavak uvježbavanja, ponekad i bez roditeljske pomoći.

6. korak: Vježbe za mjehur

Nakon svakog noćnog odlaska na wc, prisjetite dijete na priču o povezanosti mjehura i mozga tako da u podsvjesti zna da mora ustati kada je mjehur pun. Radite vježbe kontrole mjehura koje povećavaju njegov kapacitet, neuro-mišićnu kontrolu i osjećaj punog mjehura tijekom dana što bi se trebalo prenijeti i na razdoblje noći. Pokušajte sa sljedećim vježbama:

  • Progresivno zadržavanje urina

Potaknite dijete da pije veće količine tekućine i svjesno zadržava urin na znatno duže vrijeme (iako osjeća da bi morao ići na wc). U skladu s rastom kapaciteta mjehura, poput rastegnutog balona, trebao bi moći zadržati više bez čestog pražnjenja.

  • Kreni – stani

Savjetujte dijete da tijekom mokrenja nekoliko puta zaustavi i ponovno pusti mlaz. Ovo daje djetetu kontrolu nad mjehurom, međutim, ne usvajajte ovakve vježbe bez liječnikova savjeta, posebno kod djevojčica s prethodim problemima urinarnih infekcija.

7. korak: Pokušajte s posebnim aparatićem

Ako prethodni korak ne urodi plodom, ovo je sljedeće na redu. Ovaj se aparatić sastoji od uloška koji je osjetljiv na vlagu. Kada na uložak padne jedna ili dvije kapi urina, oglasi se zvučni signal koji probudi dijete tako da ono može otići na wc. Koristim ovu opremu u svojoj pedijatrijskoj praksi već dugo godina i pokazala se toliko uspješnom metodom da rijetko kad posežem za konkretnim lijekovima. Ova tehnika funkcionira po principu uvjetovane reakcije – dijete povezuje zvuk s osjećajem punog mjehura te ustaje da bi se pomokrilo. S vremenom, dijete podsvjesno počinje paziti na svoj mjehur, a ne na zvuk. Osjetivši da je pun, dijete automatski steže mjehur, preduhitri zvuk i odlazi na wc. Da bi ovakav pristup bio učinkovit, prođite sljedeće korake:

  • Slikovito približite situaciju: Objasnite djetetu kako zvučni signal funkcionira, da je to vrsta igre koja će pomoći mjehuru i mozgu da se međusobno slušaju dok dijete spava. Recite: „Zamisli svoj mjehur kako se puni i kako se mišić stišće da bi zadržao urin. Mjehur je pun i rasteže se te je vrijeme da ustaneš. Zamisli kako se budiš i odlaziš na wc.“
  • Isprazniti mjehur: Svake noći prije odlaska na spavanje pomozite djetetu potpuno isprazniti mjehur tehnikom trostrukog pražnjenja.
  • Prakticirajte vježbu s aparatićem: Dok dijete leži u krevetu, postavite alarm i potaknite dijete da ustane čim začuje alarm. Otpratite ga do kupaonice, pokažite mu kako će se razbuditi umivajući se hladnom vodom i uputite ga da se mora triput pomokriti. Objasnite djetetu da je cilj vježbe preduhitriti alarm i otići na wc prije nego što se zvuk oglasi.

Još nekoliko uputa

U početku me neki roditelji informiraju kako alarm probudi sve osim djeteta, stoga, ako se ometanje sna nastavi, savjetujem im da koriste vibraciju umjesto zvuka. Također, napomenem da će roditelji možda morati provesti prvih nekoliko noći s djetetom u sobi ili spavati u sobi koja je najbliža kupaonici te da moraju omogućiti nesmetan prolaz do kupaonice koji će biti dobro osvijetljen. Vjerojatno će biti potrebno nekoliko tjedana prije nego primijetite da se povećao broj „suhih noći“. Često se događa da se nezgode s mokrenjem ponove nakon nekoliko mjeseci te tada savjetujem još jednu seriju vježbi s aparatićem koja će okončati problem. Upotreba alarma ovisi o Vašoj obielji. Alarm može biti koristan za djecu stariju od 7 godina, ali kod mlađe djece problem s mokrenjem događa se uslijed loše povezanosti mozga i mjehura stoga prerana intervencija pomoću alarma kod njih može djelovati poput kažnjavanja.

8. korak: Lijekovi

Lijekovi ne liječe mokrenje u krevet, oni ga samo kontroliraju dok dijete ne preraste problem. Vaš Vam liječnik može predložiti lijekove koji smanjuju proizvodnju urina noću koji je sličan prirodnom antidiuretičkom hormonu kod djece. Uzima se prije spavanja dva ili tri mjeseca, a ako se problem vrati odradi se još jedan ciklus. Ovi lijekovi djeluju kod djece koja ne reagiraju ni na jedan drugi tretman.

Motivacija

Odlučite se za sustav nagrađivanja za svaku „suhu noć“. Ako želite, bilježite ih u tabelu te nakon nekoliko uzastopnih „suhih noći“ dodijelite djetetu nagradu. Umjesto materijalne nagrade, odlučite se dijete odvesti na neko njegovo omiljeno mjesto. Ubrzo će djetetu nagrada postati sam uspjeh u rješavanju problema kontrole mjehura.

Roditelji, vi ste vrijedan dio tima koji sudjeluje u cijelom procesu. Smatrajte ovu situaciju prilikom da se povežete sa svojim djetetom; uključite se u otvorenu i iskrenu komunikaciju i dajte djetetu doznanja da niste uzrujani niti razočarani što će svima umanjiti stres pri rješavanju problema mokrenja u krevet.


Dr. Bill Sears – Ask dr. Sears
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Annie SprattUnsplash

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.