Relikvija svete Rite u Sesvetama

relikvija svete Rite u Sesvetama

Sveta Rita iz Cascije jedna je od najštovanijih katoličkih svetica koju narod često zaziva kao zagovornicu nemogućeg. Brojne crkve diljem katoličkog svijeta posvećene su toj izvanrednoj štovateljici Kristove muke, a njezinim moćima odnedavno je moguće iskazati štovanje i u župi Svih Svetih u zagrebačkim Sesvetama.

Dolazak svete Rite u župu Svih Svetih u Sesvetama

Prije nekoliko godina jedna obitelj župi Svih Svetih darovala je kip svete Rite te je započela pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti u spomen na 15 godina tijekom kojih je svetica nosila stigmu Kristova trna na čelu. Održana su i dva hodočašća u talijansko svetište Cascia, a ove je godine župa dobila veliku čast – relikvijar s moćima svete Rite u trajno vlasništvo.

Fra Josef Sciberras, OSA, generalni postulator Reda svetog Augustina, donio je relikviju u župu uz riječi vjerodajnog pisma:

„Svima i svakome koji čitaju ovo pismo povjeravam i jamčim, na veću slavu Božju i za čašćenje svetaca, da sam odvojio ovu česticu ex corpore Svete Rite iz Cascie iz reda svetog Augustina te da sam je smjestio u metalni relikvijar, dobro zatvorio pod pečatom crvenog svilenog konca i španjolskog crvenog voska uz pečat postulature, predao uz ovlasti na mogućnost da je drže kod sebe i izlože javnom štovanju vjernika prema zakonima Kanonskog prava.“

Riječ je o relikviji prvog stupnja, komadu tetive svetičine ruke, koja je svečano predana župniku Mariju Miglesu tijekom misnog slavlja 11. svibnja ove godine. Fra Josef Sciberras poručio je tom prigodom župljanima: „Od danas, osim slike i kipa, imamo opipljivu i stvarniju prisutnost svetice, fragment njezina tijela koje je služilo i izgaralo od ljubavi prema Bogu.”


Sveta Rita – uzor kršćanske poslušnosti, trpljenja i oprosta

Iako je odmalena osjećala poziv za Bogu posvećen život, sveta Rita bila je poslušno dijete svojih roditelja te je njihovom željom stupila u brak vrlo mlada. Njezin suprug bio je čovjek teške naravi koji je Ritu ranjavao svojim riječima i ponašanjem. Usprkos tome, ona je ostala vjerna i dobra supruga koja je ustrajnom molitvom i iskazima ljubavi obratila tvrdo srce svoga muža. Nakon što joj je muž tragično stradao u neprijateljskoj zasjedi, Rita se bojala da će njezini sinovi pokušati osvetiti očevu smrt. Iz ljubavi prema njima i brige za vječni spas njihovih duša molila je Gospodina da radije uzme k sebi njezine sinove, negoli dopusti da počine veliki grijeh osvete. Molitva joj je bila uslišana i oba sina uskoro su blago preminula u Gospodinu.

Ostavši sama, Rita se ponovno okrenula žudnji duše da služi svome Spasitelju samostanskim životom. I tu je Rita morala trpjeti zbog opetovanog odbijanja njezine molbe za ulazak u augustinski samostan u Casciji. Tijekom tog razdoblja njezinim posredovanjem izmirila se zavađena obitelj pokojnog Ritinog supruga s obitelji ubojice. Naposljetku, čudesno je ušla u samostan zagovorom svojih omiljenih nebeskih zaštitnika. Počeli su za nju dani toliko željene molitve, služenja potrebitima te stroge pokore. Njezina žarka ljubav za Kristovu muku okrunjena je trnovom ranom na čelu koju je Rita nosila kao blagoslov posljednjih 15 godina svog života.

Pobožnost svetoj Riti

Odmah nakon njezine smrti u Casciji, narod je počeo štovati svetu Ritu. Blaženom je proglašena 1627. g., a svetom 1900. g. kao „dragocjeni biser Umbrije“, kako ju je nazvao papa Leon XIII. Njezino štovanje proširilo se diljem svijeta, a uključuje brojne molitve svetoj Riti u različitim teškim i beznadnim situacijama, pučku pobožnost 15 četvrtaka uoči njezina spomendana 22. svibnja te litanije svetici. Uz njezin lik često se vezuju ruže koje su prema različitim predajama procvale usred zime, a nakon svetičine smrti njezino neraspadnuto tijelo počelo je širiti čudesan miris ruža. Iz toga je nastao u Casciji običaj blagoslova ruža, a ove godine taj će se blagoslov održati i u župi Svih Svetih u Sesvetama na svetičin spomendan kada će biti izložen i relikvijar s moćima svete Rite.

Ritin trnoviti put do sjedinjenja s ljubljenim Gospodinom nadahnjuje nas da ustrajemo u svojim križevima. Da ljubimo neuvredljivom ljubavlju kako svoje bližnje, tako i neprijatelje. Da opraštamo preko svake mjere. Ova srednjovjekovna mističarka uistinu je svetački biser koji svojim sjajem rasvjetljava Kristovo lice današnjem čovjeku. Po zagovoru svete Rite neka i naša srca ožive žudnjom za sjedinjenjem s našim raspetim Spasiteljem.


Ivana Geljić – Žena vrsna
Foto (u tekstu): prof. Angelo Maly
Foto (naslovna):Alexander NachevUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!