Sitnice koje uzrokuju probleme u braku

sitnice

Nevjerojatno je kako sitnice mogu uništiti dan. Izgubljeni ključevi. Alarm koji se ne da isključiti. Školski autobus ispred vas kada kasnite na sastanak. Bankomat koji je trenutno izvan funkcije. Neispravna perilica za suđe. Neočekivani račun. Užina zaboravljena kod kuće. Sve su to sitnice, no, kao i sitna porezotina od papira, smetaju nam. Kada se takve sitnice zaredaju jedna za drugom, pretvaraju se u sve veće probleme. Na kraju se pretvore u jedan „grozan, užasan, jako loš dan”. Sitnice također uzrokuju probleme u braku.

Sitnice u braku

Pjesma nad pjesmama je knjiga poezije koja slavi bračnu ljubav. „Ja pripadam dragome svome, dragi moj pripada meni” (Pj  6,3). Okosnica joj je romantična ljubav između mladog pastira i pastirice u drevnom Izraelu. Ova knjiga otkriva Božju mudrost za bračni odnos, osobito za bračnu vjernost, trajnu ljubav, fizičku privlačnost i sigurnost.

Usred ovog romantičnog djela je upozorenje: „Pohvatajte lisice, male lisice što oštećuju vinograde, naše vinograde u cvatu” (Pj 2,15). Lisice vole jesti grožđe u vinogradu. Kao zečevi koji vam obrste vrt s povrćem ili mravi koji se okome na vaš piknik, lisice su štetne za vinograd.

Vinograd u ovom odlomku predstavlja odnos između muža i žene. Lisice su one stvari koje su štetne za brak i mogu ga uništiti. Redak za lisice kaže „male lisice“, misleći na one sitnice koje uzrokuju probleme u braku. Baš kao što i mali kamenčić u cipeli nakon nekog vremena može početi jako žuljati, tako i mali problemi u braku s vremenom mogu napraviti jako veliku štetu.

Pohvatajte lisice

Svi mi u braku imamo male lisice koje prijete oštetiti vinograd. Te sitnice mogu potpuno uništiti brak ili mogu spriječiti da naš brak procvjeta. To mogu biti grijesi koje činimo prema supružniku ili propuštene prilike da njegujemo i čuvamo brak. Te lisice mogu biti bilo što. To mogu biti sarkastični komentari kojima bodemo supružnika kada smo iziritirani. Neuvažavanje njegovih/njezinih potreba.

Pritužbe prijateljima na račun supružnika koje hrane naše rastuće nezadovoljstvo. Ostale lisice mogu uključivati ogorčene misli, izostanak podrške i slušanja onog drugog, oštar ton, tiho kritiziranje i ulaganje sve energije u svoj posao ili odgoj djece, bez da smo išta ostavili za supružnika.

Stih kaže da lisice treba pohvatati. Kao i svaki grijeh u našem životu, moramo pohvatati male lisice, jednu po jednu. Moramo pohvatati te sarkastične komentare, taj oštar ton, to kritiziranje, tu grešnu misao. Moramo s namjerom voljeti i podržavati supružnika. Moramo tražiti načine kako da hranimo naš odnos, da bi on rastao.

Na tome je potrebno raditi, baš kao i na iskorjenjivanju bilo kojeg drugog grijeha u našim životima. Moramo nadgledati i njegovati vinograd, uvijek na oprezu zbog lisica. Kada ih nađemo, moramo učiniti što god je potrebno kako bismo ih uhvatili. Kao i vrtlar koji stavlja barijere kako bi spriječio nametnike, i mi moramo učiniti isto da nam lisice ne bi ušle u vinograd.

Glavni vrtlar

Pjesma nad pjesmama dio je mudrosnih knjiga u Bibliji te se nalazi uz Psalme i Mudre izreke. Kao i ostatak Biblije, u konačnici je usmjerena Kristu. Samo je On mudar, On je utjelovljena Mudrost. Krist je naš Zaručnik, Onaj koji nas voli savršeno, požrtvovno i potpuno. Brak je stvoren kao odraz evanđelja, kao slika odnosa našeg Zaručnika i Zaručnice, Crkve. Stoga, dok čitamo Pjesmu nad pjesmama i razmatramo retke kao što je 2,15, znamo da ne možemo pohvatati lisice bez mudrosti, snage i milosti Kristove. „Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.” (Iv 15,5). Stoga se moramo okrenuti Kristu, tražiti od Njega da nas vodi i upućuje kako tražiti i pohvatati male lisice. Moramo se pokajati za svoj grijeh i primijeniti evanđelje na sve ono čime doprinosimo problemima u svom braku.

Kao što Pjesma nad pjesmama otkriva, brak je prekrasan, brak je dar našeg milostivog Boga. Čuvajmo taj dar kao blago, pazeći na svoj vinograd, čuvajući i štiteći ga od svih malih lisica koje prijete da ga unište. Ne činimo to vlastitom snagom i mudrošću, nego snagom i mudrošću Velikog vrtlara, Isusa Krista.

Christina Fox – Forthefamily.org

Prevela dr.sc. Danijela Janjanin

Foto: Žena vrsna

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.