Što znači „slušati muža“?

Što znači slušati muža/supružnici/Ljubav/Brak

– Starče, oprosti, ali neodrživo mi je da ja moram slušati muža, iako na meni, ženi, leži sva kuća, sve gospodarstvo i cijela obitelj. A moj suprug je nesiguran u sebe, te mi se ponekad čini kao da živi u oblacima i nije u stanju uzdržavati niti ono što imamo, a kamoli stvarati neka nova dobra. On nije loš čovjek, ali za praktične stvari jednostavno nema dara. Trebam li, dakle, ja dići ruke od svega i slušati muža u svemu samo zato da se ispuni Božji zakon, iako znam da ćemo tako oboje propasti. Ja ne mogu shvatiti da dragi Bog želi da mi baš spadnemo na prosjački štap?

Slušati muža znači osluškivati njegove potrebe

– Ženo, dar koji imaš dolazi od Boga. Zar bi Bog bio dobar i mudar kad bi čovjeku dao dar zato da mu ga oduzme? Ne, nego kad Božji zakon nalaže da svog supruga moraš slušati, Bog te podsjeća da ti je dao više darova, ali ne želi da koristiš jednoga na štetu drugoga. Zapovijed da žena mora slušati muža je neporeciva, ali je dana kao signal da je najveći mogući dar jednoj osobi upravo druga osoba. Razumiješ? „Slušaj svoga muža!” znači: Oskuškuj negove potrebe kako on ne bi ostao po strani.

Bog je dobro znao da ti vrlo lako možeš pasti u iskušenje da sama izvršiš izbor darova po svom ukusu i počneš punim srcem sama uživati u dobrim darovima svog talenta, u zdravlju, napretku i radosti svoje djece i da iz svog srca istisneš osobu svog supruga kao suvišnu i nepotrebnu jer te samo sputava i ne može slijediti tvoj korak.

Svatko uzima na rame svoj dio

Izbaciti supruga iz svoje ljubavi isto je kao baciti prokletstvo na sve ostale tvoje darove. Njegovo srce tebi duguje ljubav, a ti si se dužna pokoravati govoru njegova srca, iako ti je ono uzda. Štoviše, čak i ako je to srce nijemo. Jer kad je jedan nijem, obveza je drugoga da govori i za njega..

Da, ženo, to je neraskidivost braka. Nikad nije bilo rečeno: „Ako ti meni ovo, onda ja tebi ono!” Nego, svatko uzima na rame svoj dio.

– Pa tko to može nositi, Starče?

– Onaj tko svakom danu daje njegovo.


Tekst preuzet iz knjige Šetnja sa Starcem, Božidara Prosenjaka

Posebna zahvala izdavačkoj kući Teovizija na dopuštenju za objavu ovog teksta.
Foto: Heartbeat Pictures

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!