Virtograd – gdje djeca otkrivaju svoje talente

Virtograd - gdje djeca otkrivaju svoje talente

Projekt „Društveno poduzetništvo – Put do uspjeha“, sufinanciran je od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u vrijednosti 158.319,73 €, a provodi ga udruga Put do uspjeha iz Zagreba u partnerstvu s kulturnom udrugom KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA iz Suhopolja.
Udruga Put do uspjeha do sada je provela više od 30 projekata usmjerenih na djecu i mlade, a svojim programima prati razvoj djece od vrtićke dobi, preko osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata pa sve do pronalaska prvog posla. ​Osnovna svrha udruge je kroz edukacije i edukativni sadržaj biti djeci i mladima podrška u otkrivanju talenata, profesionalnoj orijentaciji te razvoju navika i vještina koje su im potrebne kako bi uspjeli na privatnom i profesionalnom planu.

Što je Virtograd?

Od 2016. g. do danas udruga Put do uspjeha provodi program Virtograd – program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece, kojim aktivno radi na razvoju potencijala učitelja, odgojitelja i djece u osnovnim školama i dječjim vrtićima diljem Hrvatske. Glavni cilj programa je povećati mogućnost da djeca izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu dodatna znanja i vještine, da otkriju i razviju svoje talente, svoju posebnost i jedinstvenost, kreativno se izraze, razviju poduzetnički duh i radne navike, a što će stvoriti temelj da se razviju u autentične pojedince, koji će kao odrasle osobe kvalitetnije i bolje doprinijeti razvoju sebe, svoje zajednice i hrvatskog društva općenito.

Do danas se program Virtograd proširio na niz osnovnih škola i dječjih vrtića u raznim krajevima Hrvatske te je do sada preko 1500 djece i preko 100 učitelja i odgojitelja sudjelovalo u programu Virtograd. Kako bi program ostao održiv te kako bi nastavili s ostvarivanjem naše misije, prepoznali smo priliku u društvenom poduzetništvu.

Prema definiciji Strategije razvoja društvenog poduzetništva 2015. – 2020. godine, društveno poduzetništvo predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice te rješavanje društvenih problema uz poboljšanje životnih uvjeta svakog građanina.

2021. g. udruga Put do uspjeha započela je s provedbom projekta „Društveno poduzetništvo – Put do uspjeha“, koji omogućuje prelazak udruge na poslovanje po principima društvenog poduzetništva te daljnji razvoj usluga i proizvoda Virtograd. Plasiranjem usluga i proizvoda na tržište osiguravaju se potrebna sredstva za održivost projekta u osnovnim školama, vrtićima, dječjim domovima i bolnicama te nastavak ostvarivanja našeg krajnjeg cilja – da svako dijete ima priliku upoznati svoju vrijednost i potencijal.

Ponešto za djecu, učitelje, odgojitelje i roditelje

Kroz projekt su formirane online edukacije za roditelje i odgojno obrazovne stručnjake, kojima se osnažuju pojedinci da nauče prepoznavati talente i potencijal djece u svakodnevnim obiteljskim aktivnostima ili svakodnevnom radu s djecom te da prepoznaju svoje talente i snage koje mogu koristiti u roditeljstvu ili radu s djecom. Uz to formirane su slikovnice za djecu kroz koje se djeca upoznaju sa svijetom Virtograda te kroz priče usvajaju vrline i navike, izgrađuju samopouzdanje i samopoštovanje te upoznaju svoju vrijednost i talente. Uz slikovnice, o istoj će temi djeca moći učiti i kroz društvenu igru i glazbeni CD s dječjim pjesmicama, koje također oblikujemo u sklopu projekta.

U sklopu projekta „Društveno poduzetništvo-Put do uspjeha“ 12.5.2023. održana je i 2. Virto konferencija – Gradimo društvo zajedno. Želja je bila široj publici približiti društveno poduzetništvo, omogućiti poduzetnicima da svojim talentima i investicijama podrže Virtograd, podići svijest o važnosti otkrivanja i razvoja potencijala djece te omogućavanja da njima daju doprinos već sada u svojim obiteljima, vrtićima i školama kako bi jednoga dana bili poduzetnici i motivirani zaposlenici koji izgrađuju naše društvo na bolje.

Gosti konferencije bili su su poduzetnici koji su prepoznali temu osobnog potencijala i društvenog poduzetništva: Mladenka Majerić, savjetnica za fundraising i menadžment neprofitnih organizacija; Ivan Gadže, poduzetnik i investitor; Martin Morava, vlasnik i CEO tvrtke Devōt. Posebni gosti bile su dvije Virto učenice iz prve generacije Virtograda u razrednoj nastavi (2016.)
Više o projektu možete pogledati na sljedećim poveznicama:

web: http://www.virtograd-pdu.com/
Facebook: https://www.facebook.com/virtograd
Instagram: https://www.instagram.com/virtograd_vrline_i_talenti/
Youtube: https://www.youtube.com/@virtograd_vrline_i_talenti


Virtograd/Žena vrsna
Foto: Ramin TalebiUnsplash

 

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!