Sveti Nikola i cipelice – običaj koji je voljela i sveta Mala Terezija

Sveti Nikola i cipelice - običaj koji je voljela i Sveta Mala Terezija

6. prosinca slavimo blagdan svetog Nikole, zaštitnika djece, koji prigodno pada u vrijeme došašća. Ovaj je dan posebno uzbudljiv za djecu dok odbrojavaju dane u svojim adventskim kalendarima iščekujući Božić.

Sveti Nikola je veliki svetac u mnogim europskim i istočnim zemljama. Jedna od starih kršćanskih tradicija kojom se obilježava blagdan sv. Nikole je da djeca ostave svoje cipele preko noći ispred kamina, na prozoru ili ispred svoje spavaće sobe tako da ih sv. Nikola može napuniti posebnim voćem, bombonima i drugim sitnim poklonima i slasticama.

Ova je tradicija potekla od priče o tome kako je sv. Nikola, mirski biskup, bacio vreće s novcem za miraz (ili kroz prozor ili niz dimnjak) u dom jedne osiromašene obitelji kako bi spasio njihove kćeri od prodaje u ropstvo. To je samo jedno od njegovih brojnih dobrih djela prema siromašnima, posebno prema siromašnoj djeci.

Što se stavlja u cipelicu

U dječje cipelice možete staviti vrećicu čokoladnih novčića, neku malu igračku, nove čarapice, mandarinu i neke sitne vjerske predmete poput krunice, svečeve narukvice i kartice s molitvom sv. Nikoli.

U nekim dijelovima svijeta djeca ostavljaju i mrkvu i sijeno preko noći u svojim cipelicama kako bi se i magarac sv. Nikole najeo. Mrkvu ili sijeno sv. Nikola uzme za svog magarca i zamijeni ih malim poklonom ili slasticom koje će dječica ujutro pronaći.

Da… Sv. Nikola je prvotno jahao na magarcu natovarenom poklonima prije nego li je dobio dozvolu za upravljanje letećim sobovima!

Sv. Mala Terezija također je voljela ovaj običaj

Sv. Terezija iz Lisieuxa – sveta Mala Terezija – u knjizi Povijest jedne duše opisuje ovu tradiciju u njenom domu u Francuskoj dok je bila malo dijete i prisjeća se koliko ju je voljela. Međutim, u njenoj se obitelji ovo nije događalo na sv. Nikolu, nego na Badnjak (slično kako Amerikanci vješaju čarape na kamin).

“Kada sam bila malo dijete, znala sam da ću kada dođemo kući poslije Polnoćke naći svoje cipele u kutu dimnjaka ispunjene poklonima… Otac je, također, volio gledati moju radost i slušati moje radosno plakanje sa svakim iznenađenjem koje je izašlo iz čarobnih cipelica te je svoje zadovoljstvo dodao mome .”

Tradicija obilježavanja blagdana sv. Nikole razlikuje se od zemlje do zemlje, ali svima je zajednička tema poklončića i slastica koje se ostavljaju ili u cipelicama ili u čarapicama.

Nastavljanje ove tradicije došašća u svom vlastitom domu je odličan način učenja djece da poštuju svece i produbljuju svoje znanje i ljubav prema kršćanskoj vjeri.

Što mislite, donosi li sveti Nikola zaista pokolne malenima? Odgovor potražite ovdje.


Gretchen Filz – The Catholic Company
Prevela: S. Dž.
Foto: Flickr.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.