Svibanj – kako djeci približiti Marijin mjesec?

svibanj

Mjesec u kojem priroda pokazuje svoju nesumnjivu raskoš u bojama, oblicima i mirisima je pred nama. Svibanj kao da časti Blaženu Djevicu Mariju, našu Kraljicu i Majku. Katolicima je, naime, svibanj još od srednjega vijeka mjesec u kojem izraženije i usrdnije časte Mariju. Tada je narod po tradiciji nosio pred Djevicu bukete i vijence svježeg proljetnog cvijeća. Time su resili njene kipove i slike, usrdnije moleći krunicu i Lauretanske litanije, pjevajući marijanske pjesme i pokušavajući djeci i mladima približiti važnost Marije Majke u povijesti spasenja. Tradicija je to vrijedna oživljavanja i ponovnog uspostavljanja. Krenite s nama na obiteljsko svibanjsko putovanje koje će srcem i dušom zagrliti Majčicu!

Okrunite Kraljicu svibnja!

„Marijo, svibnja Kraljice“ jedna je od dragih pučkih pjesama koju znaju i mlađi i stariji. U tom smislu valja, poput naših predaka, ubrati najljepše cvijeće što ga priroda nudi i okruniti našu Majčicu. Neke crkve u svibnju imaju procesiju s krunjenjem Majke, a u mnogim obiteljima čast za krunjenje pripast će redom najstarijoj djevojčici. Na prvu nedjelju svibnja napravite buketiće, vijenac od cvijeća ili mali aranžman i položite ga pored svake slike Blažene Djevice Marije i na svaki njen kip u svome domu. Ako nemate kip niti sliku, uvijek kao jednostavno rješenje ostaju crteži ili bojanke. Neka tako bude tijekom svibnja! Podsjećat će i vas i vašu djecu na pobožnost i mirisom i izgledom!
svibanj                                   

Odjenite nešto plavo!

Ne, ne radi se o praznovjerju – već o činjenici da plava boja, boja neba i mora, boja koju danas zovemo marijanskom, ima svoje značenje još u Starom zavjetu:
“Neka od naraštaja do naraštaja prave rese na skutovima svojih haljina, a za resu svakoga skuta neka privezuju plavu vrpcu. Imat ćete rese zato da vas pogled na njih sjeća svih Gospodnjih zapovijedi. Vršite ih, a ne zanosite se svojim srcem i svojim očima, što vas tako lako zavode na bludnost.” (Br 15,38–39)
Boja je to koja podsjeća na Božje zapovijedi. A nas katolike podsjeća na ženu koja je svojim „Da!“ postala savršen putokaz za obnašanje Njegovih zapovijedi. Ne morate brinuti o kupovini plavih stvari, dovoljno je da na nedjeljnu misu stavite plave vrpce ili ukosnice. Neka i vas podsjeti da u svibnju date mjesta za rast u poniznosti, odbacujući sebičnost koja udaljava od Božjih zapovijedi.

Svibanj je vrijeme za pjesmu!

Marijanske pjesme poznate su po melodičnosti i lako osvajaju srca i najokorjelijih „misnih šutljivaca“. Također, idealan je razlog da svoju djecu naučite ponešto o marijanskim svetištima, počevši od hrvatskih pa prema svjetskima. Od Marije Bistrice, Fatime, Lurda i Guadalupea – svako ima svoju himnu. Odaberite jednu, naučite djecu pozadinsku priču pjesme i zapjevajte u čast Majci prije nedjeljnoga ručka!

Priče u okusima

Da, i hranom se može živjeti liturgijsku godinu u obitelji! Štoviše, bojama i detaljima na hrani djeca će lako zapamtiti gore spomenute priče. Hoćete li koristiti plavu jestivu boju, cvjetiće na nedjeljnom kolaču ili pak borovnice u sladoledu – manje je važno, dokle god i hranom možete najmanjima pričati, primjerice o tome kako je nastala pjesma Rajska Djevo i zašto Mariju zovemo Kraljicom Hrvata. Maštovitost i otvorenost najbolji su učitelji korisnoga sadržaja.

svibanj

Po Mariji k Isusu

I zadnji, najvažniji svibanjski poticaj jest – molitva. Prilagođeno uzrastu vašeg djeteta, pokušajte izmoliti deseticu ili otajstvo krunice svakoga dana zajedno.

Na našem portalu možete pronaći ideje koje će molitvu krunice učiniti zanimljivom djeci.

Naučite djecu moliti Lauretanske litanije. Nakon molitve razgovarajte o zazivima i Marijinim imenima. Potičite djecu da se Majčici i osobno obrate svojim riječima. Neka ju osjete sebi blizom.

Majka Marija u Fatimi je rekla da je krunica najjače oružje u duhovnom boju koji nas čeka za spas naših i duša naše djece. Molite, molite, molite!

svibanj

Neka posebno svečano bude 31.svibnja! Nekada je to bio dan kojeg je papa Pio XII proglasio danom Marije – Kraljice Neba i zemlje (krune su nakon toga dana dobivale djevojčice u obitelji). Roditelji, svakako pročitajte u svibnju njegovu encikliku Ad caeli Reginam i organizirajte svojoj djeci obiteljski izlet u najbliže marijansko svetište.

Neka vam je blagoslovljen obiteljski svibanj!

Pročitajte više o Pet načina na koje možete štovati i nasljedovati Mariju u svakodnevnom životu.
Olakšajte svakodnevnu molitvu krunice i učinite je zanimljivom djeci uz pomoć 3 kreativna savjeta za svakodnevnu molitvu krunice.


Ivana Foretić – Žena vrsna
Foto: Jordan Canella

Print Friendly, PDF & Email
Ivana Foretić

Gospodin joj je na žarku molitvu odgovorio brižnim i vjernim suprugom s kojim podiže petero djece. Zaljubljenica je u knjige, kazalište, ljepote glasa, povijest... i sport. Uživa u svakodnevici tražiti lice Božje, stremiti ispunjenoj ženstvenosti i biti majka kod kuće.