Tanka je granica između pretjerane izbirljivosti i pristajanja na što god nam se ponudi

ponudi

Kada si djevojka u srednjim/kasnim dvadesetima ili čak tridesetima, nerijetko ćeš od rodbine i prijatelja čuti dobronamjerni savjet da si sama jer si previše izbirljiva. Ne isključujem mogućnost da su zaista u pravu. Možda jesu. S druge strane, ne smatram ni da trebamo pristati na sve što se ponudi. Obje su opcije – i prevelika izbirljivost i pristajanje na bilo što – krajnosti. Nijedna od njih nije razborita.

Obje ove krajnosti duboko u sebi kriju strah. Ako smo previše izbirljive, često smo vođene strahom da će naići netko bolji pa nam je teško pristati na priliku koja nam se ponudi. S druge strane leži strah od samoće zbog kojeg smo ponekad spremne uletjeti u odnos koji je jako loša kopija onoga što zapravo želimo, samo zato da ne bismo ostale same.

„Nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.“
(2 Tim 1,7)

Sveto pismo nas podsjeća da strah nije od Boga. Snaga da se nosimo s trenutnom situacijom nam je dana od Boga. Ljubav koju primamo i pružamo je od Boga. Razbor kojim prepoznajemo dvije ranije spomenute krajnosti je od Boga. I pozvane smo koristiti ga u razlučivanju želimo li se upustiti u neki odnos ili ne.

Odluka za ljubav nije isključivo racionalna, ali to ne znači da ne treba biti razborita

Ljubav nije samo osjećaj. Osjećaje ne možemo kontrolirati i previše su promjenjivi da bismo na njima mogli graditi nešto što će trajati cijeli život. Odluka je ta koja omogućava trajnost. Ona je racionalna. Neki će tvrditi da odluku o osobi s kojom ćemo se upustiti u odnos koji će voditi osnivanju obitelji možemo donijeti isključivo racionalno, da će osjećaji doći s vremenom. Ne isključujem da su u pravu. Posebno ukoliko bismo bili spremni ući u takav odnos bez očekivanja da će se ikada išta promijeniti. A nerijetko ipak imamo očekivanja da će se neke karakteristike osobe koju smo odabrale i koja je odabrala nas, s vremenom, izmijeniti.

Ako odluku ipak donosimo i u prisustvu osjećaja, ona opet ne smije biti temeljena samo na osjećajima. Baš zbog činjenice da oni nisu u potpunosti pod našom kontrolom i suviše su promjenjivi da bi očuvali trajnost. Trebamo biti spremne i objektivno sagledati situaciju te procijeniti koliko je razborita. Ako osoba koja je pred tobom nije emocionalno stabilna, ima vrijednosti koje su u sukobu s tvojim vrijednostima, ne pronalaziš lako temu za razgovor s njom, smatraš da se ne snalazite dobro u konfliktima pa ‘gurate stvari pod tepih’ ili jednostavno ne osjećaš potrebu za provođenjem vremena s tom osobom, budi razborita.

U redu je i da ti se ne svidi netko tko je dobar katolički mladić. To ne mora značiti da si preizbirljiva. Iako, može. Na tebi je razlučiti, možda uz pomoć duhovnika, odbijaš li nekoga zbog razboritosti ili straha. Možda to jednostavno nije to. Iako je pobožan, možda je to zapravo jedina kvaliteta koja ti se na njemu sviđa. Ta je kvaliteta možda nešto što je za tebe, kao i za mene, nužan preduvjet. Ali, ako bez obzira na to nema želje da nastaviš provoditi vrijeme s njim i nikako se ne vidiš s njim – nije li razborito zahvaliti se i otići dalje?

Svrha kršćanskog života nije osnovati obitelj, nego postići svetost

Potičem te da uvijek daš priliku. Promisli koliko je hrabrosti bilo potrebno da bi ti taj mladić prišao. Pristupi i ti njemu s poštovanjem. Cijeni njegov trud. I budi iskrena. Možeš biti potpuno iskrena i na pristojan i lijep način. Samo dodaj malo poštovanja.

Znam da ti teško pada kada se ispostavi da ni ova prilika nije bila ono čemu si se nadala. Znam da si pomislila i da te Bog zaboravio. Znam da se pitaš što nije u redu s tobom. Znam da sumnjaš. Ali, molim te, nemoj. Možda ćeš se za godinu, dvije smijati svojoj nevjeri dok budeš živjela ono za što sada tako žarko moliš.

Ne zaboravi i da se svetost može ostvariti kroz različite pozive – duhovni poziv, bračni poziv, ali i kroz laički institut posvećenog života. Razmisli čezneš li zaista za jedinstvom s Bogom i za svetošću ili samo za brakom koji je sredstvo postizanja svetosti? Moli Gospodina da ti udijeli ljubav za Njega koja će biti veća od ljubavi prema bilo čemu drugome ili bilo kome drugome. Razmatraj živote svetih žena i hrani se njihovim biografijama, iskustvima. Sigurna sam da će ti pomoći bolje razumjeti Boga i svoju trenutnu situaciju. Vjerujem i da će ražariti tvoje srce za svetost. Pokušaj!

Budi hrabra i odvažna! Bog te ljubi.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Relevante designUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.