Tečaj ikonopisanja u Splitu „Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“

tečaj ikonopisanja

Hrvatska udruga ikonopisaca „Josip Ružić“ održat će u okviru Dana kršćanske kulture intenzivni tečaj ikonopisanja pod nazivom „Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“. Tečaj ikonopisanja će se održati od 6. do 15. travnja 2019.

„Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“

Polaznici će usvojiti temeljno znanje o povijesnoj, duhovnoj, teološkoj i umjetničkoj dimenziji ikonopisanja. Učit će o zakonitostima izrade ikone te o različitim stilovima, osobito onome koji su se razvili u Katoličkoj Crkvi. Naslov radionice „Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“ riječi su slavnog Dantea koji je iz Lukinog opusa izdvojio upravo njegovo naglašavanje Kristove blagosti, milosrđa i opraštanja. Polaznici će na radionici moći pobliže upoznati sv. Luku i njegova djela Evanđelje po Luki i Djela apostolska koja su ušla u kanon Novoga zavjeta.

Polaznici će na tečaju uz stručnu pomoć vodstva akademske slikarice Silvane Lozančić i Brune Periš, konzervatorice-restauratorice, izraditi ikonu sv. Luke Evanđelista, prvoga ikonopisca i zaštitnika ikonopisaca i umjetnika, koju će nakon završne izložbe i svečane posvete odnijeti svojim kućama. Polaznici će također upoznati splitske najstarije sačuvane ikone i posjetiti riznicu splitske katedrale sv. Dujma.

Broj sudionika je ograničen, radionica je zatvorenog tipa zbog zahtjevnosti tehnike i meditativnog ozračja ikonopisanja.

Prijave na tečaj ikonopisanja do 17.3.2019.

Vrijeme održavanja radionice od 6. do 15. travnja 2019., vikendom od 9:00-17:00, radnim danom 16:00-21:00. Obavezan dolazak na sve predviđene satove tečaja.

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane, bez obzira na dosadašnje iskustvo i nadarenost. Tečaj ikonopisanja je besplatan.

Za prijavu na natječaj potrebno je:

  • poslati osobne podatke (ime, prezime, adresa, telefon, mobitel, obrazovanje, zanimanje)
  • dosadašnje iskustvo na području likovne umjetnosti ili ikonopisanja
  • nakon zaprimljene prijave slijedi motivacijski razgovor

Prijavu poslati na elektroničku poštu: lidija.piskac@verbum.hr

Prijave se primaju isključivo elektroničkim putem od dana objave natječaja do 17. ožujka 2019.


Žena vrsna
Foto: Verbum

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.