Tinejdžerima su potrebni roditelji, a ne ekrani

Tinejdžerima su potrebni roditelji, a ne ekrani

Problem kratkih i mrzovoljnih odgovora

Jedna majka koju poznajem rekla mi je kako se već naviknula na svog sina koji bi često mrzovoljno odgovarao na njezina pitanja, no u posljednje je vrijeme čak i mlađa kći počela odgovarati na isti način, dajući vrlo škrte odgovore istovremeno gunđajući. Ova majka zaista voli svoju djecu i zanimaju je pojedinosti o tome kako su provele dan, o njihovim osjećajima i promišljanjima. Ona se s njima želi povezati.

Nedavno je odlučila za vrijeme odlaska u krevet leći pored Marije što nije radila otkad je njezina kći bila malo dijete. Marija je u početku bila zbunjena, no ubrzo je shvatila da majka neće tek tako otići iz kreveta. Počele su razgovarati o planovima za sutrašnji dan, no razgovor se protegnuo na 90 minuta.

Baš poput ove majke, mnogi roditelji žude za kvalitetnim vremenom sa svojim tinjedžerima, no ne shvaćaju da je stvar u tome da samo moraju biti prisutni dok su s njima.

Zašto je tako teško povezati se?

Neki roditelji pretpostavljaju da je povezivanje s tinejdžerima teško jer djeca koriste previše tehnologije. Prema mojem iskustvu, tinejdžeri smatraju da je krivnja na roditeljima koji također koriste tehnologiju. Iskreno, krivnja je obostrana. Tinjedžeri često posežu za tehnologijom kada su pod stresom, kad im je dosadno ili su usamljeni. Zašto se ne obrate roditeljima?

Evo što mi kažu tinejdžeri:

 • „Moji su roditelji zaposleni. Uvijek su u žurbi i okupirani.“
 • „Moja majka stalno telefonira, baš kao i ja.“
 • „Ne želim započinjati s razgovorom o važnim stvarima jer čim počnemo, mojoj majci zazvoni telefon ili dobije poruku. Ne želim prekidati teške teme, stoga ih ni ne pokrećem.“
 • „Čini se da mog oca nije briga. Pita me, kao usput, kako sam, no ne obraća pozornost na moj odgovor. Vrlo je nestrpljiv.“

Ovo nisu samo tinejdžerski komentari, vrlo vjerojatno i vi razmišljate na isti način.

Koje je rješenje?

Roditelji prvi moraju dati primjer. Trebamo ugasiti svoje mobitele, odložiti ih i biti potpuno prisutni jer naša djeca moraju shvatiti da su oni naš prioritet. Ako naša djeca pomisle da je tehnologija važnija od njih, moramo ih tražiti oprost. Ako nas je njihovo ponašanje obeshrabrilo, možemo im to i objasniti. Ako im pokažemo da nam je stalo do međusobnog odnosa, potaknut ćemo ih da nam vjeruju i pokušaju s nama započeti razgovor.

Otkrijte svoju snagu i slabosti kao roditelja

Dobri roditelji nisu savršeni i to je sasvim u redu. Nema savršene jednadžbe koju bismo slijedili, no postoje načini kako svakodnevno napredovati. Trebali bismo iskreno sagledati svoje jedinstvene vrline kao i područja u kojima bismo mogli biti bolji. Da bismo postali bolji roditelji, važno je prvo spoznati i procijeniti kakvi smo bili do sada.

Htjeli bismo da postanete sposoban roditelj kako biste razvili vještine koje su potrebne za odgoj sljedeće generacije zdrave, zrele i odgovorne djece.

Nadalje, morao provjeriti svoje motive i stavove. Ako pitamo svoju djecu kako im je prošao dan samo jer se osjećamo obaveznima tako napraviti, djeca će to prozrijeti. Ako razgovaramo s njima na način da što prije završimo tako da možemo nastaviti sa svojim planom, oni će to osjetiti. Moramo piti ponizni, spremni na učenje, hrabri i usmjereni na one oko sebe. Moramo biti predani i ustrajati da bismo uspostavili nov način komunikacije. Ponovno povezivanje s djecom se možda neće odmah dogoditi niti će biti jednostavno ili ugodno. No, naša su djeca vrijedna truda.

Što pitati

Neka pitanja potiču tinjedžere na razgovor više nego ostala. Tinejdžeri mi kažu da vole razgovarati o „važnim temama“ bez da ih se osuđuje za svako njihovo mišljenje. Internet, neprestane objave s novostima, obavijesti o pristiglim porukama i postovi informiraju tinejdžere o problemima u zajednici i svijetu. To ih čini osjetljivima, punim pitanja i nesigurnima kako sve te emocije razumjeti.

Evo nekoliko pitanja koja ih mogu zainteresirati:

 • Koje bi probleme volio riješiti?
 • S kojim bi ljudima volio surađivati?
 • Što te posebno rastužuje?
 • Što te raduje?

Majka s početka članka pitala je svoju kćer Mariju ovo prvo pitanje koje je potaklo druženje od 90 minuta. Majka nije naslućivala o koliko je stvari Marija razmišljala, brinula se ili bila zbunjena. Povezali su se mnogo jače nego ikada do sada i zajednički su započele mnoge druge razgovore. Pitanja koja potiču duže i dublje razgovore jesu ona koja vas navode da obratite pozornost na svoju djecu. To su pitanja kompleksnija od onih „Kako je bilo u školi?“ ili „Kako se osjećaš?“:

 • O čemu si danas učio? (Pitajte o nečemu što vaše dijete trenutno uči, na primjer, trgovini, izumima ili lektiri ili o osobama s kojima je okružen.)
 • Što je danas bilo neobično/razočaravajuće/zanimljivo/dosadno/lako ili teško za obaviti?
 • Tko ili što te danas ohrabrilo? Koga si ti ohrabrio?
 • O čemu si razmišljao u posljednje vrijeme?

Navedite ih na razgovor

Ivan, sin jedne druge majke, ima poduzetnički duh. Kada je htio zaraditi ljetni džeparac te je pitao majku da mu pomogne pronaći ideje na Internetu. Nakon pretraživanja stranica, otišli su u trgovinu da bi nadogradili svoje ideje. Dok su se šetali između redova, Ivan je pričao o događajima u školi i grupama mladih. Odgovarao je na majčina pitanja bez uzrujavanja, a oni su zajednički pronašli projekt na kojem bi Ivan mogao raditi.

Dječaci obično više govore dok nešto rade s vama što otvara put većoj ranjivosti. Ako razgovarate dok nešto radite, tinejdžeri mogu izbjeći direktan kontakt očima što čini razgovor uspješnijim. Oni kažu da ne vole gledati ravno u oči dok dijele nešto što bi roditelja moglo povrijediti ili zabrinuti. Zbog toga je razgovor u krevetu u zamračenoj sobi ili tijekom vožnje jednako učinkovit.

Igrajte se

Za vrijeme neke igre također se može stvoriti dobro ozračje za obostran razgovor jer se svi mogu opustiti. Igrajte košarku, slažite puzzle ili igrajte društvene igre. Što je brži tempo igre i izmjenjivanje to je lakše biti opušten i spontan. Tinjedžeri mi kažu da se osjećaju manje na udaru ako se roditelji služe sljedećim igrama:

 • Bacanje kocke. Broj koji dobijete neka bude broj važnih trenutaka toga dana koje morate podijeliti s drugima.
 • Upotrijebite dvije kocke i dodijelite različitu temu svakom broju. (Na primjer, 5=preskoči red; 6=prijatelji; 7=osobina koju si pokazao; 8=nešto iznenađujuće; 9=likovni, glazbeni, tjelesni ili aktualni događaj; 10=biologija, matematika ili povijest; 11=pitaj bilo što; 12=Što si radio u 10 sati?) Onaj broj koji dobijete, o tome morate govoriti.
 • Igrajte igru „Izvuci karticu“. Na set kartica napišite teme ili školske predmete o kojima želite razgovarati.

Kad spoznamo koje smo uloge imali u svijetu naših tinejdžera (nezainteresirani, zarobljeni tehnologijom, zaposleni ili smeteni roditelji) i koje uloge želimo imati (strastven, neovisan o tehnologiji, dostupan i usmjeren roditelj), možemo se promijeniti i povezati s našim tinejdžerima na svrhovitiji način.


Kathy Koch – Focus on the Family
Prevela: LR
Foto: Adrien OlichonUnsplash

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.