Ulf i Brigitta Ekman – osnivači protestantske mega-crkve koji su se obratili na katoličanstvo

ulf i Brigitta ekman

Nalazimo se u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana na čiji prvi dan smo na svetoj misi molili tradicionalnu molitvu da se „naša odijeljena braća“ vrate „jedinom pravom stadu“. Kako moćan spoj teologije i boli odražavaju ove riječi! Da, članovi mnogih protestantskih crkava odijeljeni su od Crkve. Ipak, oni su naša braća i to ne najmanja ako ćemo uzeti u obzir žar za temeljne aspekte kršćanstva. Isto tako, činjenica je da je Krist želio da budemo „jedno stado i jedan Pastir“, pravo stado Crkve. Nema sumnje da to može prouzročiti bol. Sjetimo se samo duhovne agonije bl. Johna Henrya Newmana prije obraćenja. Ali konačna odluka obraćenja (ponekad je šaljivo nazivao plivanje po Tiberu) može donijeti mir kakav svijet nikada ne može dati.

Što su otkrili Ulf i Brigitta Ekman?

Takve su mi se misli javljale dok sam čitao dirljivo svjedočanstvo Ulfa i Brigitte Ekman, švedskog bračnog para koji se 2014. godine obratio na katoličanstvo. Svoj put prema Katoličkoj Crkvi opisali su u knjizi The Great discovery (Veliko otkriće, nap.prev.). Ulf je 1979. godine postao luteranski svećenik, potom 1983. postaje osnivač Word of Life (Riječ Života, nap.prev.), velike Pentekostalne crkve s kongregacijom od oko 200 tisuća ljudi koja se prostirala širom svijeta.

Autori su potpuno iskreni i kažu da su u početku imali predrasude o Katoličkoj Crkvi, njenom vjerovanju i praksi. Pa ipak, kako kaže Brigitta, počeli su „osjećati čežnju prema dubini i sidrenju u nešto veće od naše denominacije“. Također su, prema Ulfovim riječima, počeli uočavati sukob između pentekostalne obnove, „kad novi kontinuitet dolazi na mjesto starog“, i onog kontinuiteta i tradicije koja je „prošla kroz mnoge generacije“.

Njihova služba u Word of Life odvela ih je po cijelom svijetu, na mnoge konferencije i ekumenska okupljanja. Između 2002. g. i 2005. živjeli su u Jeruzalemu gdje su došli u dodir sa „živom katoličkom vjerom“ i shvatili kako je „iluzorno suprotstavljati Crkvu i Pismo ili Crkvu i Evanđelje“. Ulf Ekman se prisjeća kako je slučajno – mogli bismo to nazvati Providnošću – pročitao životopis sv. Faustine Kowalske, poljske svetice i mističarke Božjeg milosrđa. Susret s njom otvorio mu je mogućnost suotkupljenja, ujedinjenje svoje patnje s Kristom na križu, a to ga je uvelo u „posve nov i nepoznat svijet“.

Rim, Petrov grob i životi svetaca kao ključ katoličanstva

Na putu prema Rimu čitao je biografiju pape Ivana Pavla II. koju je napisao George Weigel, Witness to Hope (Svjedok nade, nap.prev.) Dojam koji je sveti papa ostavio na Ulfa sažet je u njegovu komentaru: „Kakav je duhovni div bio ovaj čovjek!“ Žalio je što je do tada ignorirao život i službu sv. Ivana Pavla II. Kad je posjetio Petrov grob, koji je malo prije toga bio otkopan, Ulf je bio dirnut. Razmišljao je: „Postoji li zaista Petrova služba koja doseže do današnjih dana?“

Brigitta Ekman je iskreno rekla kako nisu „uistinu bili spremni za snažnu duhovnost Katoličke Crkve.“ Ona je otkrila život svoje imenjakinje sv. Brigite Švedske, kao i živote sv. Tereze iz Lisieuxa i sv. Franje Asiškog. „Ponovno sam bila posramljena svojim neznanjem i predrasudama“, priznala je.

Ulf kaže kako ga je njegovo duhovno putovanje naučilo da ne može „naprosto odabrati među različitim istinama i odbaciti ono što mu se ne sviđa.“ Dohvatilo ga je novo postupno shvaćanje, proisteklo iz mnogih susreta s redovnicama u Izraelu, katoličkim karizmaticima i svećenicima. Shvatio je da je Crkva „i sakramentalna i evanđeoska i karizmatična i još toliko toga sve u jednome.“ Dok je čitao o mnogim svecima koji su reformirali Crkvu, uočio je da su često trpjeli i bili neshvaćeni, „ali oni nisu napustili Crkvu i osnovali vlastitu.“

Što nam donose obraćenja?

Postupno, milošću, molitvom, čitanjem i razgovorom s katoličkim prijateljima i mentorima, Ekmanovi problemi s marijanskom teologijom, čistilištem, Papom, svećeništvom i pretvorbom bili su na koncu uklonjeni. Do 2010. godine oboje su došli do potpunog prihvaćanja katoličkog učenja. Zbog odgovornosti prema brojnoj kongregaciji crkve Word of Life, ulazak u Katoličku Crkvu odgađali su sve do 2014. godine. Tada su Ulfa dob i loše zdravlje nagnali da napusti svoje dužnosti. Mnogi njihovi članovi, koji su pročitali Ulfove spise o sve većem shvaćanju izvora i razvoja kršćanstva, toplo su ih podržali.

Kardinal Anders Arborelius iz Švedske napisao je predgovor Ulfovoj knjizi i podsjetio katolike kako evangelički kršćani često imaju „osobniji odnos s Kristom, posvećenost i žar za evangelizaciju, više propovijedaju o Bibliji i dublje je doživljavaju, veće sudjelovanje laika i žudnju za darima Duha Svetoga.” Drugim riječima, svako obraćenje donosi obostrano obogaćenje.


Francis Phillips – Catholic Herald
Prevela K.M.
Foto: Youtube

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.