Unikatni spomenar na trudničke dane i prve bebine mjesece

spomenar

Ubrzo nakon što sam saznala za trudnoću i da očekujemo curicu, osjetila sam poticaj da to razdoblje iščekivanja, kao i prvu godinu djetetova odrastanja, zabilježim na jedinstven način. Tako sam htjela zapisati i očuvati sve lijepe trenutke u sjećanju kao trajnu uspomenu za sebe, ali i jednu vrstu nasljedstva za svoje dijete. Bio bi to svaki proživljen osjećaj, neizmjerna ljubav koju smo prema njoj osjećali od prvog trenutka njezina postojanja i radost kojom smo je iščekivali.

Spomenar u nastanku

Odlučila sam potražiti prigodan spomenar u koji bih pohranila sve naše misli. Vrlo sam brzo zaključila da neću pronaći ono što sam zamislila. Pala mi je na pamet ideja da ga izradim sama. Započela je potraga za lijepo ukrašenom bilježnicom, a takvih je bilo pravo mnoštvo. Toliko raznih stilova da je svatko mogao naći nešto po svom ukusu. Uz bilježnicu sam odabrala nekoliko šarenih kemijski i ljepilo te sam bila spremna za početak.

Rastao je trbuh, ali i ideje za spomenar

Prije nego što sam zapisala prvu uspomenu mislila sam da će bilježnica uglavnom biti ispunjena slikama s ultrazvučnih pregleda i fotografijama nakon rođenja. Međutim, s vremenom i sa svakim novim ispunjenim listom rasla je i ideja. Suprug i ja počeli smo zapisivati sve ono što smo osjećali tijekom trudničkih dana, karakteristike koje smo uočavali kod još nerođene bebe kada bi joj tata pričao, a ona veselo reagirala na njegov glas. Zapisivali smo i datume koji su nam se činili važnim, na primjer dan kada sam osjetila njezin prvi udarac u trbuhu.

Vrijeme provedeno u molitvi

Tijekom cijele trudnoće provodila sam vrijeme u molitvi i na svetim misama. Nastojala sam iskoristiti ovo blagoslovljeno vrijeme u miru i s Gospodinom. To mi je bilo posebno važno zabilježiti. Zapisala sam sve molitve koje sam svakodnevno molila za svoju kćer, imena svih svetaca kojima sam se utjecala tijekom trudnoće i anđele koje sam molila za zagovor.

Jedina je želja – da naše dijete ljubi Boga

Roditelji se često znaju pitati kakva će djeca biti kad odrastu, što će voljeti ili čemu će u životu težiti. Međutim, ono što je nama jedino bilo važno jest da bude Kristova, da iznad svega ljubi Boga. Sve ostale životne težnje malo su u usporedbi s ovim. Zapisujući molitve i prenoseći joj ljubav prema Bogu htjela sam da zna kako je njezin život od samog početka usko povezan s Gospodinom. Ne samo zato što je izmoljena žarkom molitvom već i zato što je Bog neizmjerno ljubi. Htjeli smo da zna da joj je njezin nebeski Otac darovao život i odabrao upravo nas da budemo njezini roditelji zbog čega smo neizmjerno sretni.

Svako dijete treba znati da je željeno i voljeno, a ovo je naš način da to pokažemo svojoj kćerkici. Nadam se da će na Gospodin blagosloviti s još dječice kojoj ćemo na isti način moći pokloniti blago uspomena.


Viktorija Gržinić – Žena vrsna
Foto: Osobni album autorice, Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.